Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Probiotiká

    , Autor: som

    Dobrý deň,

    Je možné opakovane v tehotenstve (29tt) užívať vaginálne probiotiká Gynophilus? Kultivácia mi vyšla v poriadku, ale občas mávam ,,kvasinkovy” výtok. Tieto probiotíka som už mala celkom my sadli. Lekárka na sone mi odporúčala užívať vag. probiotiká počas celého tehu. Ja si však robím prestávky lebo má to ,,nebaví” a môj gynekológ mi povedal, že si môžem občas dať, nemusím stále. Je opätovné užívanie týchto probiotík ok? Zároveň som sa chcela informovať či náhodou nemáte skúsenosť s užívaním rybieho oleja Zinzino (ml som upravila na dávku ktorú odporúča WHO v tehotenstve do 450 mg Dha + epa). Len som si neni istá či tento produkt je vhodný v tehu keďže v lekárni sa kúpiť nedá. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno, vaginálne probiotiká môžete užívať počas celej dĺžky tehotenstva. Neuškodíte si, ani tehotenstvu. Rovnako tak môžete užívať sa rybí olej. Spomínaný preparát nepoznám, preto sa k jeho užívaniu v tehotenstve vyjadriť veľmi neviem, ak však obsahuje iba omega-3 mastné kyseliny, nemal by s tým byť problém.

Podobné otázky

  • Unik plodovej vody

    , Autor: Dusana_11

    13. júla 2024
    Dobrý deň, možno úplne hlúpa otázka???????? ale ako spoznám prípadný únik plodovej vody? Opíšem situáciu:Dnes sme šli na kúpalisko a po ceste som mala už plavky a pokiaľ sme tam došli už som mala malý mokrý fliačik na kraťasoch. A plavky viac prepúšťajú. Tam som mala mokrý fľak tiež.Nekúpala som sa a mala som so sebou náhodou aj vložku tak som si ju založila keby čo. No tak 3-4 hodiny od toho a vložka úplne suchá???????? mám podozrenie, že išlo skôr o únik moču (aj mi to tak páchlo ale tak nikdy človek nevie) alebo teda mala som tú noc predtým aj preventívne čípok probiotiká Gynimun a to vyteká niekedy aj počas celého druhého dňa.Otázka je- keby mi unikala po kvapkách plodová voda, vložka by bola asi aj tak časom úplne mokrá či? Nevsiakla by proste plodovu vodu uplne dovnutra. Asi by nebolo možné, že uniklo kúsok raz a potom už vôbec nič…. Lebo nechala som si vložku stále preventívne aj na noc a proste stále je uplne suchá ked po nej prejdem prstom. Len mi to vŕta hlavou???? kebyze aj chcem ist na pohotovost nechat to skontrolovat, tak nemam co????
    Resp. Vie kusok vody odtiecť a už neodtečie? Ohrozuje to nejako tehotenstvo ? Vždy som si myslela, že ak raz unikne, postupne bude unikať, keďže je plodový vak porušený. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu si skôr myslím, že sa jednalo naozaj o drobný únik moča. Existuje niečo ako ventilový odtok plodovej vody, kedy odtečie malé množstvo plodovej vody, no následne dôjde k zaslepeniu vaku blán a plodová voda ďalej neodteká. Odsledujte si to. Ak by sa situácia opakovala, dá sa do pošvy zaviesť suchý tampón a s odstupom času ho skontrolovať Temesvariho roztokom na detekciu plodovej vody. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Jenemazol

    , Autor: Dušana_1

    Dobrý deň, rozumiem, že dlhodobo aplikovať Jenemazol nemá zmysel, avšak robila som si Canestest, tam mi nevysla bakterialna infekcia ale bolo to ok. Podla letaku je tam vsak napisane, ze pripadne to moze byt mykoza. Pocitujem diskomfort, co moze byt z tehotenstva 25tt, ale vzdy mam obavu ze nieco zanedbavam. Aj ked doktorke som to hovorila avsak zaciatkom maja kultivacia negativna a uz nechcela robit dalsiu ze mam vydrzat. A preto ci pre istotu si nemam aplikovat Jenemazol. Par dni, ak by to bola mykoza. Nemusi byt. Preto sa pytam ci to neuskodi aj keby to bol diskomfort len v dosledku tehotenstva.
    A probiotika tam ked som mala kuru 23.5., mozem zas teraz ? Ci je to skoro zas zacat 8-10 dnovu kuru.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete si skúsiť aplikovať Jenemazol na pár dní. Vaginálne probiotiká si môžete aplikovať aj kontinuálne. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká odpoved na predoslu

    , Autor: Adusl

    Na kvasinky som bola preliecena pred vkladanim progestenalle. Dávala som si 6 dní clotrimazol AL 200 . Probiotiká som si chcela dávať preventívne keď že aj prvé tehotenstvo som mávala kvasinky bezpriznakovo len z výteru vždy vyšli masívne . Môžem teda vkladať preventívne popri progestenalle?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Najvhodnejšie bude aplikovať probiotiká na obed, medzi dávkami progesterónu.

  • Progestenalle 200 mg a probiotiká

    , Autor: Adusl

    Dobrý deň,
    som druhý raz tehotná kôli vnútornemu otváranie vkladám progestenalle 200 mg ráno a večer jednu tobolku. Chcela by som pomedzi to vkladať aj probiotiká. Mám kúpené vitagyn C a aj gynophilus control. Ktoré budú lepšie používať popri progestenalle? A kedy ich mám používať na obed vkladať po cca nejakých 6 hodinách ranného vkladu progestenalle? Môj gynekológ je starší a na otázku vkladanie probiotík mi odpovedal že to nemá význam no ja mám vracajúce sa mykozy. Prosím poraďte mi. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je v pošve infekcia, je vhodnejšie prejsť na užívania progesterónového bloku ústami a infekciu v pošve preliečiť antimykotikami a následne na pár dní aj vaginálnymi probiotikami a potom sa opäť vrátiť k vaginálnej aplikácii progesterónu. Ak ste doma a poväčšinou ležíte, že z Vás kapsulky nevytečú, môžete si na obed vkladať vaginálne probiotiká. Ak máte pocit, že máte v pošve vaginálnu infekciu, či mykózu, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie. Keďže však nepoznám nález, ani výsledky vyšetrení, či všetky okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Probiotika

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, je potrebné pri antibiotikách do pošvy brať probiotiká??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vhodné je si po doužívaní lokálnej antibiotickej liečby pošvy realizovať aspoň 7 až 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.