Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • pesar

    , Autor: odbornik6

    Dobry den chcea by som sa opytat v ktorom tyždni sa vybera pesar momentalne som 35t dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zväčša v 36 týždni gravidity ale závisí od okolností a od celkového stavu a vaginálneho nálezu.

Podobné otázky

  • 2x potrat v druhom trimestri

    , Autor: Mia_wallace

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat na vas nazor. Mam za sebou dva potraty v 20tt a 21tt. V oboch pripadoch boli morfologicke vysetrenia a vsetky testy v poriadku, babatka boli zdrave. Len som sa stale zacala otvarat, bez bolesti. Pri druhom tehotenstve bola vykonana serklaz v 18tt, dokonca nasadeny aj pesar, ale bohuzial steh praskol a opat som sa otvorila a nasledoval rychly priebeh potratu. Pri prvom potrate serklaz nebola ani pesar.
    Po prvom potrate som absolvovala tieto vysetrenia:
    - genetika - aj s partnerom, vsetko v poriadku
    - hematologia - zistene tieto mutacie:
    mutacia MTHFR c677T heterozygotna forma
    mutacia PAI 1 4G/5G heterozygotna forma
    mutacia GPI a C807T heterozygotna forma
    aktivacia trombocytov po podprahovych koncentraciach ADP
    Odpoved z ambulancie hematologa bola, ze vysetreniami sa nepotvrdil zavazny trombofilny stav, takze pichanie injekcii na riedenie krvi nebude potrebne. Avsak potrat opat nastal.
    Neviem kde je chyba, ci v naozaj tak slabom krcku, kde an napriek serklazi a lezaniu steh povoli. Alebo v mutaciach, ktore mali byt riesene injekciami na riedenie krvi a liecene neboli. Som tak isto sledovana u endokrinologa, pre znizenu cinnost AIT, lieky som brala aj kontrolne odbery boli.
    Moze za potraty ochabnute svalstvo panvoveho dna?

    Dakujem za odpoved, uz som bezradna a dalsi takyto neskory potrat uz nechcem zazit

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe anamnézy by som osobne nasadil preventívne aplikáciu nizkomolekulárneho heparínu, nie som však hematológ. Tak isto by som u Vás realizoval preventívnu serkláž. Dôležité sú aj pravidelné výtery z pošvy a prípadná liečba. Takto je sa však veľmi tažké bližšie objektívne vyjadriť.

  • Pesar

    , Autor: Siminka

    Dobry den dava sa este pesar kvoli skracovania krcku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od pracoviska. Niekde je to obsolentná, nepoužívaná a zastaraná metóda.

  • Poloha babätka KP

    , Autor: Malanta

    Dobrý deň, som v 37 tt a pri poslednom ultrazvuku bola poloha babätka ešte KP - rada by som sa opýtala či je možné vyskúšať cviky, ktoré by mohli pomôcť k jeho otočeniu keď mám zavedený pesar? (viem, že to nie je zaručené a aj vzhľadom k môjmu týždňu tehotenstva, ale ak je to možné aspoň by som to vyskúšala)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že sa plod už neotočí, hoci šanca je vždy, hoci malá. Existujú cviky, ktoré však nie sú zaručené a vo Vašom prípade asi ani veľmi vhodné. Keďže však nepoznám všetky okolnosti ani informácie, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • Predčasný porod

    , Autor: aklatan

    Dobrý deň, momentálne ležím v nemocnici, krcok mam od 16tt krátky cervikometria 35mm, na kontrolách bol stále rovnaký ale v 24tt mi pri Sone stvrdlo brucho a dr zistil ze funkčnú časť má len 30mm a koli tvrdnutiu brucha ma poslal do nemocnice, na prijme som mala 29mm, potom som bola tri dni na infuziach s magneziom ďalšie dni bez a včera po týždni mi namerali 27mm, výtery negativne okrem streptokoka.. Nasadený macmiror globule a čakám na výsledky ci je streptokok aj v moci.. Občas cítim pichanie zospodu, dnes brucho pri kontrole zase stvrdlo a zase infúzie magnézia.. Je tu viac Dr a viac názorov a preto by som vás chcela poprosiť o vás názor, sme po ivf, mam za sebou laparoskopiiu a dve hysteroskopie.. Akurát sme začali 26tt.. Co by ste mi ešte odporúčali ako tomu pomôcť? Beriem utrogestan ale orálne lebo zo spodu som mala naň alergiu a pálilo ma všetko.. Odporúčate serklaz alebo pesar? Rada by som to dotiahla co najdlhšie a spravila preto už všetko nech to dotiahnem do úspešného konca.. Vekovo som stále pod 30 rokov a v rodine v priamej línii sa už vyskytla slabosť krčka a predčasný pôrod v 25tt..

    Ďakujem veľmi pekne za každú radu


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je podstatná len samotná dĺžka krčka maternice, ale najmä prípadná prítomnosť funnelingu a funkčnej dĺžky krčka maternice. Podľa Vášho opisu Vám bola nasadená potrebná liečba, pesar je už v dnešnej dobe obsolentná, to znamená zastaralá metóda. Ak je objektívny dôvod na vykonanie cerclage, určite Vám bude v prípade potreby navrhnutá. Nepoznám bližšie okolnosti, takže sa bližšie vyjadriť neviem, ale pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach sa určite nebojte pýtať a informovať u službukonajúcich lekárov v zdravotníckom zariadení, kde ste hospitalizovaná.

  • Pesar a krvavy vytok

    , Autor: india

    Dobrý deň,
    v utorok 24.6. mi pani doktorka na poradni nasadila pesar, na základe cervikálneho skóre I-II (pred dvoma mesiacmi sa zmenil nález z 0 na I). Som v 31. týždni. K tomu mi aj predpísala vaginálne tablety Macmiror, pretože sa mi vrátila infekcia zo začiatku tehotenstva. Už pri zavádzaní toho pesaru mala pani doktorka krvavé rukavice a povedala, že to jeden deň môže trochu krvácať. Dnes je to už tretí deň a ja mám stále špinenie (také tmavohnedé) počas celého dňa, čiže nejako to neprestalo. Môžem užívať tie vaginálne tablety aj keď mám ten krvavý výtok? A ako dlho po zavedení toho pesaru by malo to krvácanie ustúpiť...
    Chcem sa ešte opýtať, sú pri tom pesare nejaké obmedzenia a riziká?Napríklad či sa musí len ležať, alebo sa môže aj sedieť? Aké skúsenosti máte vy s pesarmi v tehotenstve?
    ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    špinenie môže byť, avšak nemalo by pretrvávaťdlho
    globule si zavádzajte aj ak špiníte, vždy napr, po osprchovaní
    vzhľadom na skracovanie krčka maternice, je určite na mieste kľudový režim, pokúste sa ležať čo najviac sa dá, a nerobte žiadne ťažké práce ani prudké pohyby
    tiež užívajte Magnézium
    ak by špinenie alebo krvácanie neustupovala, navštívte lekárku, možno bude nutná hospitalizácia
    S pozdravom