Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Magne B6

    , Autor: didinka11

    Dobrý deň,
    od 34. týždňa užívam Magne B6 3x 2 tbl. Gynekológ mi to nasadil kvôli tomu,že som bola v 34. týždni hospitalizovaná kvôli kŕčom v podbrušku, ale odvtedy kŕče nemám. Teraz som v 37. týždni a malé je otočené dole hlavičkou. Doktor dokonca povedal,že možno sa to behom tohoto týždňa narodí. Síce sa ešte neotváram a ani krčok nemám skrátený. Chcem sa opýtať,či mám ďalej užívať to Magne B6 alebo ho už môžem vysadiť. A ešte by som sa chcela opýtať,či už môžem začať piť čaj z ostružiny malinovej.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    magne B6 môžete vysadiť. Čaj z ostružiny už piť môžete, jeho efekt je však otázny. Každopádne však neuškodí.

Podobné otázky

  • Magne B6

    , Autor: Megina

    Dobrý deň,
    mám otázku ohľadom užívania Magne B6, ktorý mi odporúčal gynekológ, nakoľko mám mierne kŕče v lýtkach. Som v 24. týždni. Zaujíma ma hlavne dávkovanie, keďže by sa nemala prekročiť dávka vitamínu B6 nad 10 mg. Užívam už Femibion 2, kde je takisto vitamín B6. Stačí mi teda užívať 1 tabletu denne alebo radšej 2 tablety? Mám obavy, či 1 tableta stačí na dopĺnenie horčíka, no takisto nechcem prekročiť odporúčanú dávku. Ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez obáv môžete užívať Magne B6 v dávke 2x1 tabletka denne až do 34. týždňa tehotenstva.

  • Vitamíny

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, je pravda, že sa z väčšieho množstva vitamínov rodia väčšie bábätká? Som v 32tt a pravidelne beriem každý deň -Euthyrox 25, magne B6 2 tablety denne, femibion 2, rozpustné calcium a Dopegyt 2x denne. Všetko mám odporúčané od lekárov. Mám pokračovať v užívaní všetkého do konca tehotenstva? Nechcem to preháňať, hlavne aby malo dieťatko čo potrebuje a neškodilo mu to. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom pravda. Veľkosť plodu je za normálnych okolností daná geneticky. Na veľkosť plodu však môže mať vplyv dekompenzovaná cukrovka, ale väčší novorodenci sa zvyknú rodiť aj pri prenášaní po temíne pôrodu, kedy plod najviac rastie. Užívajte lieky podľa odporúčaní. Magnezium užívajte do 36. týždňa, dôvod na užívanie kalcia tiež nevidím. Užívate tehotenské vitamíny Femibion, ktoré už majú v sebe obsiahnuté množstvo vitamínov, takže je zbytočné dvojité užívanie vitamínov.

  • Krčok v tehotenstve

    , Autor: Miskapt

    Dobrý deň
    Chcela by som sa opýtať minulý týždeň v 30 tt tehotenstva som bola hospitalizovaná s tvrdnutim brucha, VB na špičku prsta, klenby plne a so skráteným krčkom 24mm, ktorý mi namerala moja gynekologička, 32mm mi namerali v ten istý deň v nemocnici. Po 4 dňoch liečby pri prepúšťaní mi namerali 30mm. Tento týždeň som šla na hospotalizaciu znova pretože sa mi vrátilo tvrdnutie brucha, pri príjmaní krčok nameraný 32mm a dnes pri prepúšťaní 43mm. Prečo sa tak tie hodnoty líšia? Spýtala som sa lekárky povedala že kľudovým režimom sa krčok môže predĺžiť. Je to pravda?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krčok sa predĺžiť nedá. Pri realizovaní cervikometrie - dĺžky cervikálneho kanála (DCK) pri tonizáciách maternice, keď tvrdne často brucho, tlačí hlavička na dolný segment maternice a klenby pošvy a dĺžka krčka sa tým pádom zdá kratšia. Ak je maternica v kľude a hlavička plodu netlačí na klenby, teda nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu, sa krčok javí dlhší a je nameraná väčšia dĺžka. Niekedy je ťažké, hlavne v nižších týždňoch tehotenstva rozlíšiť, čo je ešte dolný segment a čo už kanál krčka maternice. Podstatné však je, či je prítomný funneling, teda vnútorné otváranie krčka a či je negatívny Valsalvov manéver, teda či pri zakašľani a tlaku hlavičky na krčok nedochádza k rozpínaniu dolného segmentu a otváraniu vnútornej bránky. Dodržujte odporúčaný kľudový režim, užívať môžete magnézium (napríklad MagneROT, Magne B6) v dávke až 3x2 tabletky denne. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia vyjadriť najobjektívnejšie.

  • Skrátený kŕčok

    , Autor: Moni123

    Dobrý deň.chcela by som sa opýtať,lekarka mi ručne aj sonom zmerala krčok. Ručne 1cm, napisala tiež polotuhá konzistencia, vonkajšia branka uzavretá. Sonom som mala krcok 3,3cm. Som v 32tyzdni tehotenstva, lekarka nariadila prisny kľudový režim, a 3x1tabletku Magne B6. Podľa nej hrozí predčasný pôrod. Je tento nález až taký zlý, že musím celý deň len ležať?
    Mavam falošné kontrakcie aj tvrdnutie brucha, uz asi mesiac, ale aj keď ležím.
    Dakujem za odpoveď Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám reálne často tvrdne brucho, môže to spôsobiť zmeny na krčku maternice. Podľa opisu vyzerá byť USG cervikometria v poriadku, aj keď palpačný nález tomu nezodpovedá. Najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť Váš obvodný gynekológ. Ak Vám bol nariadený kľudový režim, asi bol na to dôvod. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Skrátenie krčka maternice (21tt)

    , Autor: Romana123

    Dobrý deň, som v 21. týždni tehotenstva. Na kontrole mi doktorka oznámila, že mám skrátený krčok maternice a odporučila mi dodržiavať kludový režim. Pokračujem s užívaním magne B6 forte (2 tbl denne) + doktorka mi naviac predpísala Progestanelle 1tbl/denne. Mám občasne kŕče v podbrušku. V tehotenskej knižke mám poznačené niečo ako CERVIX 3+ ( neviem či som to dobre precitala) dĺžku krčka maternice mi nespomínala. Je možné v mojom štádiu absolvovať aspoň krátke prechádzky, pripadne mám dodržiavať striktný režim na lôžku až do nasledujúcej kontroly, ktorá je o dva týždne. Vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám nález, ani bližšie okolnosti, ťažko je sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nebola odporúčaná hospitalizácia, predpokladám, že krátke prechádzky môžete mať. Najvhodnejšie je sa pri nejasnostiach pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý najlepšie pozná všetky výsledky vyšetrení a nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.