Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitamíny

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, je pravda, že sa z väčšieho množstva vitamínov rodia väčšie bábätká? Som v 32tt a pravidelne beriem každý deň -Euthyrox 25, magne B6 2 tablety denne, femibion 2, rozpustné calcium a Dopegyt 2x denne. Všetko mám odporúčané od lekárov. Mám pokračovať v užívaní všetkého do konca tehotenstva? Nechcem to preháňať, hlavne aby malo dieťatko čo potrebuje a neškodilo mu to. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je to celkom pravda. Veľkosť plodu je za normálnych okolností daná geneticky. Na veľkosť plodu však môže mať vplyv dekompenzovaná cukrovka, ale väčší novorodenci sa zvyknú rodiť aj pri prenášaní po temíne pôrodu, kedy plod najviac rastie. Užívajte lieky podľa odporúčaní. Magnezium užívajte do 36. týždňa, dôvod na užívanie kalcia tiež nevidím. Užívate tehotenské vitamíny Femibion, ktoré už majú v sebe obsiahnuté množstvo vitamínov, takže je zbytočné dvojité užívanie vitamínov.

Podobné otázky

  • Nutridrinky v tehotenstve?

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať, či je môžem v 3.trimestri piť Nutridrink compact (bez príchute) , vzhľadom k tomu, že som na prísnej žlčníkovej diéte, užívam aj Femibion vitamíny (nebude to už veľa?). Nad Nutridrinkom som premýšľala, preto aby dieťa malo nejakú výživu.
    Ďakujem vopred.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Nutridrinky v tehotenstve je možné konzumovať. Najvhodnejšie je sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom, či celkovo s vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nález y a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť.

  • Vitaminy

    , Autor: Jul652

    Pekny den, pan doktor, momentalne som v 14 tt, pri poslednej poradni mi doktor povedal, ze babatko je o tyzden vacsie, beriem vitaminy lejdyvita 2 a stretla som sa s nazorom, ze po brati vitaminov sa rodia vacsie deti, mam teraz obavy ci som vitaminmi nejako neuskodila plodu a ci je ich potrebne vobec brat, popripade ich brat kazdy 2-3 den ? alebo to s velkostou vobec nesuvisi...dakujem za vas nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie tehotenských vitamínov nemá zásadný vplyv na veľkosť plodu. V 14. týždni však ešte neexistuje, aby bol plod o týždeň väčší. Najskôr je zle prepočítaný termín pôrodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Tehotenské vitamíny môžete užívať denne. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vitamíny a železo v tehotenstve

    , Autor: P.........

    Dobrý deň, dnes som 32+4 týždeň tehotenstva a bolo mi zistené že mám málo železa tak mi doktorka predpísala (maltofer fol dávkovanie 1-0-1) na krabičke som si však všimla že to obsahuje železo 100mg a aj kyselinu listovú 0,35mg. Ja tiež beriem aj femibion 2 a to každý druhý deň, preto by ma zaujímalo či to nevadí keďže aj v týchto vitamínoch je železo a kyselina listová ako keby som si dávala viac krát toľko, nie je to problém že beriem aj to aj to ? A prosím vás do 34+0 sa ma brať utrogestan a potom už nie alebo dokedy ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, nebude to problém, môžete pokojne užívať Maltofer aj Femibion 2. Progesterónový blok sa štandardne užíva do ukončeného 34. týždňa tehotenstva. Nepoznám však žiadny konkrétny nález, ani bližšie okolnosti, či informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Podootazka

    , Autor: Florencia 5

    Prepáčte ešte sa spýtam na ten femibion 2 a magnézium lebo sa píše že tam treba aspoň dvojhodinový odstup kvôli tomu že femibion ma železo a nejaké vitaminy a spolu a femibionom sa vylučuju ? Preto sa pýtam či nevadí že som to vzala naraz spolu dve tabletky magnézia a femibion ? Lebo ráno som mala už dve tabletky magnézia ráno o šiestej potom ráno o desiatej dve a teraz na obed som dala femibion a až o druhej dávam magnézium lenže tak som mala bolesti že som to užila naraz?vždy dávam dvojhodinový odstup ale len preto sa pýtam že či nemôžem ublížiť bábätku že som užila aj magnézium naraz aj ten femibion dokopy? Či to nevadí?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, správne dodržujte dvojhodinový odstup. Nedodržanie dvojhodinovému odstupu však nemá vplyv na tehotenstvo, nepoškodí plod, iba môže dôjsť k zníženému vstrebaniu tabliet. Nemusíte sa obávať.

  • Fembion + Maltofer fol.

    , Autor: Simi232

    Dobrý deň,
    Ešte by som chcela doplniť k mojej otázke ohľadom užívania Maltofer fol., či vysadiť užívanie Fembion 2 počas užívania Maltofer fol. (Keďže aj samotný fembion 2 obsahuje kys.listovú aj železo).
    Ďakujem veľmi pekne!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte počas užívania Tardyferonu vysadzovať tehotenské vitamíny. Zjavne máte nedostatok železa, takže tehotenské vitamíny sú nepostačujúce. Môžete pokračovať v užívaní aj Tardyferonu aj tehotenských vitamínov.