Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vitaminy v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat ake vitaminy mozem uzivat v tehotenstve, mozem kludne napriklad C? Pripadne nejake magnezium,D? Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete. Na trhu je viacero preparátov vitamínov pre tehotné, ktoré obsahujú všetky potrebné vitamíny. Môžete užívať napríklad Femibion 2.

Podobné otázky

  • Vitamíny v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň , som v 20 týždni tehotenstva , v prvom rade ďakujem za všetky vaše rýchle zodpovedané otázky :)
    Cely prvý trimester som užívala Femibion vitamíny tabletky a všetko super , teraz som prešla do druhého trimestra tak som si kúpila Femibion2 a tiež užívam každý deň . Chcem sa spýtať či je zdravé pre bábätko každý deň užívať Femibion, popritom užívam aj magnezium tabletky . Chcem vedieť či bábätko nebude príliš veľké pri narodení pri používaní Femibionu počas celého môjho tehotenstva , najbližšiu gynekologickú prehliadku mám tento štvrtok tak sa plánujem spýtať na to svojej doktorky tiež ale zaujíma ma tiež aj vás názor , vopred ďakujem za info :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenské vitamíny nemajú vplyv na veľkosť plodu. Nemusíte sa obávať.

  • Vitamíny v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Som v 16.tt a chcem sa poradiť čo sa týka vitamínov aktuálne užívam kyselinu 400, vitamíny pre tehotné od značky Livsane tie užívam v priebehu dňa. Večer pred spaním užívam anopyrin 150mg na riedenie krvi (odporúčané gynekológom) a hodinu NATO ešte probiotiká pre tehotné. Sú tieto vitamíny Livsane v poriadku? Presnejšie obsahujú napríklad kyselinu 400 a + samostatnú kyselinu 400 tiež užívam alebo môžem už kyselinu samostatnú vynechať a užívať, len tie tehotenské vitamíny? (Aby zbytočne som to nepreháňala s vitamínmi stretla som sa s viacerými názormi)... Taktiež sa chcem poradiť či môžem používať gél aloe Vera, aby som predchádzala striam na zadku a brušku.
    Za vašu skorú odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate tehotenské vitamíny obsahujúce kyselinu listovú v dávke 400ug, nie je potrebné užívať aj samostatnú kyselinu listovú. Spomínaný gél môžete užívať.

  • vitamíny v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som Vás poprosiť o názor na užívanie vitamínov v tehotenstve. V cca 18tom týždni mi bola zistená mierne znížená hodnota železa v krvi, hodnota bola: B-hemoglobín HGB 118 /120-160 g/l /m lekárka mi predpísala Tradyferon-Fol 1 tabletu ráno denne, užívam však aj prenatálne vitamíny JAMIESON PRENATAL COMPLETE MULTIVITAMÍN + DHA, ktoré tiež obsahujú železo a až dnes som si všimla, že majú na príbalovom letáku taktého upozornenie: doplnok obsahuje množstvo železa, ktoré môže ohroziť zdravie dieťaťa, obsah železa majú : Železo (fumaran železnatý) … 27 mg (192 % RVH*).

    Môže sa užívaním týchto dvoch preparátov prekročiť odporúčaná dávka železa v tehotenstve?

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, odporúčaným užívaním železa, ako aj tehotenských vitamínov neprekročíte odporúčanú dávku. Štandardne sa predpisuje Tardyferon s obsahom 250 mg železa. Tardyferon Fol má iba 80 mg
    elementárneho železa a 0,350 mg kyseliny listovej. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v užívaní ferropreparátov podľa odporúčania.

  • Vitamíny v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    rada by som Vás poprosila o radu ohľadne vitamínov v tehotenstve.Mám takmer 4ročnú dcérku,pri nej som užívala calibrum počas celého tehotenstva.Minulý rok v jari a v jeseni som spontánne potratila v 3 a 8 tt...užívala som femibion 800.Boli sme aj na vyšetrení u genetika,výsledky sú v poriadku.Môj lekár mi odporúčil brať znova femibion kedže sa pokúšame o bábo ale mám obavy či ho mám brať kedže som 2x potratila a zrovna som vtedy užívala tie vitamíny,viem,že vitamíny by nemali škodiť ale predsa obavy tam sú.poradíte mi nejaké iné,môžem brať ten calibrum babyplan??Snažím sa jesť aj v potravinách obsahujúcich kyselinu listovú ale skôr uvarenú ako surovú zeleninu.Dakujem za radu :-)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak chcete otehotnieť absolútne stačí ak budete užívať kyselinu listovú, žiadny femibion nepotrebujete ak máte vyváženú výživu a stravujete sa normálne s dostatkom zeleniny a ovocia.