Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • placenta previa marginalis na zadnej strane maternice

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den, momentalne sa nachadzam v 23+1tt a o 4 tyzdne (27+0) mame uz vyse pol roka kupene letenky na SVk (zijeme v zahranici, kde mame aj poistenie atd) - let ma trvat 2hodinky. Moja gynekologicka povedala, ze mi este tyzden pred odletom urobi kontrolu,ale ak nekrvacam nebude problem s touto diagnozou letiet. Spat by sme sa mali vraciat v case ked budem 28+ 5. Naposledy som slabo krvacala v 18tt,kedy sa placenta pravdepodobne troska posunula z totalnej na marginalnu. Bolo to ozaj kratke krvacanie, pri ktorom moja gynekologicka a nasledne ani v nemocnici nenasli ziadne stopy a teda nebola som ani hospitalizovana.
    Chcela by som sa vas opytat na vas nazor na let v takom tyzdni tehotenstva s ohladom na moju diagnozu. Ake je riziko,ze v tom case sa mi moze znova objavit krvacanie a ako nebezpecny je let pre dietatko vzhladom na vcestnu placentu. Co by ste odporucali vy? Je let naozaj bezpecny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    let v danom týždni by bol v poriadku, no naozaj vzhľadom na túto diagnózu, by som to nedoporučovala. Ak sa placenta vysunie vyššie, tak v poriadku ale zobrať si na seba riziko, že dôjde ku krvácaniu v lietadle nemôžem. Neodporúčam let v danom týždni a s diagnózou placenta praevia.