Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krček

    , Autor: alenakmet

    som v 36tt a môj krček má stále 3,7 cm. Je to v poriadku? kedy sa začne skracovať? A ešte som nemala ani žiadnu falošnu kontrakciu. Prečo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ste len v 36 týždni gravidity, zatiaľ je nález v poriadku, za týždeň-dva sa môže nález úplne zmeniť. Pôrodné cesty musia dozrieť a až potom sa bude krčok skracovať a až následne sa začnete otvárať. "falošné kontrakcie" pociťuje väčšina mamičiek až po 37 týždni.

Podobné otázky

  • Hematom a krvacanie

    , Autor: Marienka1994

    Dobrý deň,

    Som v 14 týždni tehotenstva. Mám vrodený trombofilný stav, preto si pichám Clexane 0.2. Je to moje druhé tehotenstvo. Od 5 týždňa sa mi tvoria hematómy. Dodržiavam kludovy režim. Krvácam tmavou krvou, niekedy je jej menej, inokedy zas viac. Pri krvácaní mám občasné bolesti, ktoré sa podobajú menštruačným. Na poslednej kontrole, ktorá bola v utorok mi okrem hematómov diagnostikovali aj bichoriálny pruh a výraznú cievnu kresbu. Takisto mám krček dĺžky 3,32, doktorka sa vyjadrila, že je to ešte ako tak v norme. Z čoho môžem mať tie bolesti pri krvácaní? Môžu sa mi týmto krvácaním vyplavovať hematómy? Je možné donosiť bábätko aj napriek uvedeným ťažkostiam? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do 16. týždňa tehotenstva je špinenie, či krvácanie najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Ak máte navyše krv riedenú nízkomolekulárnym heparínom, pravdepodobnosť krvácania, či špinenia sa ešte zvyšuje. Odsledujte si to. Užívať môžete Ascorutin 3x1 tabletku denne.

  • Vyvolavacna tabletka

    , Autor: Ajusja

    Dobrý deň chcem sa opýtat ....
    Som 36tt ..
    Praskla mi voda 11.6
    A nemam ziadne bolesti
    Zajtra som tu 5 den
    Davaju mi antibiotika
    A mam malo plodovej vody
    Mozem si od doktorov aj sama vypytat vyvolavacne prasky na porod som otvorena na 3 a krcek 1 cm
    A som stoho moc na dne necitim sa moc skvelo
    Mozem si ich vypytat ako to mam nazvat "na vlastne rozhodnutie ?"

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je veľmi tažké sa vyjadriť bez poznania bližších infomácií a okolností. Ak sa u Vás nerozvíja infekcia a ste krytá antibiotikami, môže sa za istých okolností čakať. Samozrejme chápem aj Vaše pocity. Najvhodnejšie je sa však pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov.

  • Skrátený krček maternice

    , Autor: Jana51

    Dobrý deň p. Doktor,

    momentálne som v 28+5tt, na krčku maternice som mala polyp ešte pred otehotnením - podľa lekára malý,
    minulý týždeň som sa viac namáhala a v piatok doobeda som začala krvácať , bežala som hneď k svojmu gynekológovi, ten mi povedal,že je to z polypu,že sa zväčšil,a že mám aj mäkky krček, poslal ma na hospitalizáciu,. víkend som preležala v nemocnici, v pondelok ráno mi polyp odstránili a pustili ma domov, a že sa do 3 dní mam hlásiť u svojho gynekológa

    v správe mám napísané: hrdlo 1,5 cm len pre spic prsta hlavicka len nalieha na vchod

    Dnes som volala svojmu gynekológovi, či môžem prísť s prepúšťacou správou a bol prekvapený, že ma pustili, že nemusím chodiť k nemu, mám ostať doma - či mi treba PN, ale mám teraz 2 týždne dovolenku,tak som povedala,že zatiaľ nie. V sprave nemam žiadne odporúčania, iba že pri zhoršení stavu mám ísť hneď naspäť.

    Cez vikend sme plánovali návštevu manželovej rodiny v Bratislave - sme z Košíc. V tom strese som sa aj zabudla lekára opýtať, či môžem ísť, medzitým som začala googliť - a som z toho zmätená.

    viete mi poradiť, čo znamená ten nález a či by ste mi odporúčali takú dlhú cestu autom,aj ked budeme robiť casté prestávky????

    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny nález nie je katastrofálny, ale šetrite sa. Ak Vám odstránili polyp a teraz už nekrvácate ani nemáte iné ťažkosti, v zmysle bolestí alebo tvrdnutia podbruška, cestovať môžete. Dodržujte kľudový režim ako aj všetky odporúčania.

  • skrateny krcek

    , Autor: kacena2611

    Dobrý deň,
    pani doktorka, môj gynekológ ma v 19tt vyplašil, že mám veľmi skrátený krček. samozrejme odporučil mg 3x1,kľudový režim. mala som kontrolu o 10 dní a povedal, že sa to nezhoršilo, o ďaľších 10dní ma poslal do nemocnice, to bolo 30.12.14 avšak prijímajúca lekárka mi povedala, že sa obávať nemusím. môj gynekológ mi v tom čase napísal do knižky portio 1,5cm a lekárka v nemocnici palpačne namerala 2,5cm a sonom 4,3 bez funellingu a že placenta je nízko ale nezasahuje do bránky, môj lekár ma naopak vystrašil a povedal, že mi hrozí krvácanie a že dieťa nedonosím, ak nepôjdem ležať. z nemocnice ma ale lekárka na základe dobrého nálezu poslala domov.13.1.2015 som mala poradňu u svojho lekára a už nemocnicu nespomenul ,iba povedal ,že dotyčná lekárka si teda prevzala nado mnou zodpovednosť a do knižky zapísal portio 1cm.
    Ktorému nálezu mám veriť viac? mám sa obávať predčasného pôrodu? som ešte len v 25tt.Mám sa dať vyšetriť ďalšiemu nestrannému lekárovi?
    Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ja som vás nevyšetrovala ,čiže nedokážem zobjektivizovať váš nález a nedokážem ani posúdiť, ako to je naozaj , preto ani zodpovedať vašu otázku
    ak ste si neistá, samozrejme môžte sa nechať vyšetriť i treťou osobou
    avšak zväčša je nemocničné zariadenia vyššie , nadradené obvodnému pracovisku a posúdenie stavu z ich strany by malo byť špecializovanejšie(avšak samozrejme nemusí to byť vždy pravdou)
    s pozdravom

  • predcasny porod

    , Autor: 16wanda16

    Dobry den,som v 36 tyzdni,pred tyznom som bola v poradni a doktor mi kazal bud lezat doma alebo ist na par dni do nemocnici kedze mala je uz velmi nizko a krcek je maksi ale nastastie sa neotvara.Ostala som doma,lezim a beriem magnezium,no v utorok som zacala mat jemne bolesti ako pred menstruaciou,ale len raz.Vcera som mala uz 3x a dnes o 4rano som mala dost dlho take.bolesti aj take pichanie v posve trvalo to asi hodinu,o 9som.mala zase take iste mierne bolesti a okolo 11mi zacali zase a trva to skoro cely cas.Tak sa chcem opytat co su to len tie nepravidelne kontrakcie alebo co by to mohlo byt? Neskracuje sa mi tym.krcek alebo sa nemozem.otvarat?Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pravidelné kontrakcie musia byť pravidelné, zrejme sa jedná len o predzvestné stahy, pokial nemáte boelsti pravidlené, nemusíte ísť hneď k lekárovi, len ak by sa stav zhoršil
    Magnézium si zvýšte kludne i na 4x1
    s pozdravom