Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • predcasny porod

    , Autor: 16wanda16

    Dobry den,som v 36 tyzdni,pred tyznom som bola v poradni a doktor mi kazal bud lezat doma alebo ist na par dni do nemocnici kedze mala je uz velmi nizko a krcek je maksi ale nastastie sa neotvara.Ostala som doma,lezim a beriem magnezium,no v utorok som zacala mat jemne bolesti ako pred menstruaciou,ale len raz.Vcera som mala uz 3x a dnes o 4rano som mala dost dlho take.bolesti aj take pichanie v posve trvalo to asi hodinu,o 9som.mala zase take iste mierne bolesti a okolo 11mi zacali zase a trva to skoro cely cas.Tak sa chcem opytat co su to len tie nepravidelne kontrakcie alebo co by to mohlo byt? Neskracuje sa mi tym.krcek alebo sa nemozem.otvarat?Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    pravidelné kontrakcie musia byť pravidelné, zrejme sa jedná len o predzvestné stahy, pokial nemáte boelsti pravidlené, nemusíte ísť hneď k lekárovi, len ak by sa stav zhoršil
    Magnézium si zvýšte kludne i na 4x1
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Predcasny porod

    , Autor: Mnimna

    Dobry den. Som v 28 tt+4 - piate tehotenstvo a CM vo funkcnej casti ma 26 mm a funnelling do V ma 11 mm... placenta vpredu gr.l., mam gdm a som na diete..mam nariadeny kludovy rezim...
    Chcela som sa opytat nakolko hrozi pri tejto diagnoze predcasny porod, ci je to na celodenne lezanie - ze len na wc a do postele, alebo mozem aj po byte cosi porobit - navarit, poprat... a pritom mat light rezim...
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od okolností, ako aj subjektívneho stavu. Dodržujte kľudový režim, myslím si, že nemusíte iba ležať, ale ak sa máte starať o domácnosť so štyrmi deťmi, doprajte si kľud. Ak nebudete zdvíhať ťažké predmety a šetriť sa, variť môžete. Postupujte podľa odporúčaní a nariadení Vášho obvodného gynekológa.

  • Macmiror v tehotenstve

    , Autor: bubulina

    Dobry den , prosim Vas o nazor.Som hospitalizovana pre skrateny krcok a "otvaranie" , som v 26.tt. Pri prijme mi bol realizovany ster z posvy, a vysli mi pozitivne E.coli a E. faecalis , mam si vkladat Macmiror. Ale ja nemam problemy, ziadne rezanie,stipanie, vytok -nic.Bojim sa, kvoli dietatku, je to tazke atb , a ked som "otvorena" vsetko prechadza k nemu.Su rozne nazory, aj , ze je to bezny vyskyt posvovej flory. Je naozaj potrebne aj ked nemam najmensi problem uzivat tento liek? Nemozem si kupit nieco ucinne volnopredajne ?
    Dakujem !

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niekedy je lepšie, aby mala pacientka ťažkosti, ktoré ju privedú k lekárovi, ako keď infekcia prebieha bezpríznakovo, no o to horšie následky to môže mať. Keďže Vám reálne hrozí predčasný pôrod, je to problém, ktorý môže spôsobovať práve infekcia v pošve vplyvom na krčok maternice. K plodu sa antibiotiká nedostanú, plod je chránený plodovými obalmi. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, okolnosti, ani výsledky vyšetrení, USG nálezov a cervikometrie, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam postupovať podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná. Pri nejasnostiach sa ich nebojte pýtať.

  • Choroba

    , Autor: Vierk@

    Dobrý deň. Som v 25. tt. Od včera mám bolesti hrdla a kašeľ. Ide mi len o to či ten kašeľ a opakovane napinanie brušných svalov môže nejako ublížiť bábätku? Bojím sa že by ten tlak nejako mohol zapríčiniť únik plodovej vody alebo vyvolať predčasný pôrod.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za normálnych okolností, ak je krčok maternice v poriadku, by ani vplyvom kašľa nemalo dôjsť k vplyvu na krčok. Samozrejme, pri kašli dochádza k silnému vnútrobrušnému tlaku vplyvom bránice, kašeľ by však musel byť silný, častý a dlhodobý, aby to malo teoreticky vplyv na pôrodné cesty. Pár dňový kašeľ to neovplyvní, ak bol nález na krčku v poriadku.

  • Pastilky materina dúška a skorocel

    , Autor: Simonasimpsons

    Dobrý deň, mám zapálené mandle a v lekárni mi odporučili pastilky materina dúška a skorocel, dávkovanie mi odporučili 6 krát denne. Tak som ich aj brala. Nedávno som sa však dozvedela že tieto pastilky by tehotné mali užívať max 3 krát do dňa. Som v 37 tt a mám obavy či som nemohla nejak ublížiť bábätku. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, niektoré bylinky môžu pôsobiť ako uterotoniká, tzn. že zvyšujú tonus maternice a môžu spôsobiť kontrakcie, teda aj predčasný pôrod, preto sa u tehotných odporúča užívať preventívne iba polovičnú dávku z odporúčanej dennej dávky. Nemusíte sa však obávať, ste už v týždni tehotenstva, kedy by sa jednalo o hranične predčasný pôrod. Plodu ste neublížili.

  • 36/0 a mäkký krcok

    , Autor: Adusl

    Dobrý večer,
    mám za sebou ukončený 36 týždeň presne 36/0 dnes na poradni pri palpačnom vyšetrení hrdlo dĺžky 1,5cm mäkkej konzistencie, uložené sakrálne, uzavreté. Naliehajúca časť hlavička roztláča DS.
    Cervikometrie anatom. Dĺžka hrdlá cca 22mm vnútorná bránka bez vezikulizácie. Váha bábätká je cca 2740g
    Chcem sa opýtať či pri mäkkom krčku mám šancu pri kludovom režime vydržať ešte jeden týždeň? Má bábätko v takom týždni šancu byť zdravé? Viem že každé telo a pôrod sú individuálne.
    Ďakujem a pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nemusíte sa vôbec obávať. Nejednalo by sa o predčasný pôrod, plod má vytvorené všetko, čo má mať. Máte ukončený 36. týždeň tehotenstva a nezrelý nález na pôrodných cestách. Kľudne sa môže stať, že budete aj prenášať.