Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krčok

    , Autor: anya

    Dobrý deń,
    chcem sa opýtať v 33tt mi lekárka po prehliadke povedala, že mám skrátený krčok na 1cm. Hrdlo uzavreté. Mám sa šetriť a oddychovať. Je tu riziko predčasného pôrodu?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    podľa nálezu je možné, že porodíte predčasne. Je to však aj na vás, dodržiavajte kľudový režim + doporučujeme magnesium 500 mg 3x 1 tbl .

Podobné otázky

  • Krčok v 26tt

    , Autor: Lauri23

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať pri akej dĺžke ide o skrátený krčok v 26tt.
    Bola som na poradni kde mi namerali 25mm dĺžku krčka a povedali že je v poriadku všetko.
    Následne kvôli alergickej reakcii som bola u iného gyne o 2 dni neskôr, kde mi robili kontrolné sono a povedali že mám krčok skrátený na 25mm a nasadili progestanelle a magnerot.
    Chcem sa teda spýtať, či je to v poriadku dĺžka alebo je to už rizikové.
    Ďakujem za Vašu radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, do úvahy sa berú viaceré okolnosti. Nie je podstatná iba samotná dĺžka krčka maternice, ale aj to, či je prítomný tzv. funneling (vnútorné otváranie krčka), či sa mení krčok napríklad pri zakašľaní, … Na 25 mm krčok v 26 týždni tehotenstva by som aj ja nasadil progesterónový blok a mangezioterapiu, ktorá Vám aj bola nasadená. Ak sa krčok neotvára, ani zvonku, ani zvnútra a nemáte žiadne ťažkosti, bolesti, časté tvrdnutie podbruška, či krvácanie, nemusí sa jednať o rizikové tehotenstvo. Je však potrebné nález pravidelne sledovať. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Tlak

    , Autor: Jennifer1

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať ohľadom tlaku v pošve po serkaži. Včera má prepustili po zákroku a všetko bolo fajn dnes začal tlak alebo divný pocit ako keby som tam niečo mala. Beriem progesteron 3x za deň. Magnezium si dávam celé tehotenstvo večer. Mám strach pretože krčok maternice bol 1cm a preto urobili zákrok. Samozrejme mám relax a cely deň som doma ležím. Jedine ak sa kus prejdem po byte na WC a späť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď rozumiem Vašim obavám, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný a kde ste boli hospitalizovaná. Budú sa Vám tam vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Skrátený krčok

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer.. chcela by som sa spýtať. Som 34tt krčok mám 1,5cm polotuhý bránka na prst tesne v celom rosahu klenby mierne. Kortikoidy už mi boli podané v skoršom týždni keďže krčok sa mi skracuje pomaly od 26tt.. som hospitalizovaná podávajú mi infúzie s magneziom plus progestanelle 200-0-200.. Bábätko ma váhu cca 2500g myslíte že mám šancu potiahnuť aspoň do 37-38 týždňa? Žiadne ťažkosti nemám ani posličkov nič… poprípade ak by došlo k predčasnému porodu prežilo by to babatko? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ste už v týždni tehotenstva, kedy je už novorodenec životaschopný. Záleží však od viacerých faktorov a okolností, ktoré majú vplyv na popôrodnú adaptáciu novorodenca. Váha 2.5 kg je tiež adekvátna. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Pomalý rast

    , Autor: annaanna

    Dobrý deň. Mám na vás otázku či moja gynekologicka postupuje dobre. Mám predpísaný magnosolv ktorý musím brať 2 krát denne a železo kvôli slabemu krvnému obrazu. Keď som bola pri nej povedala som jej že mi trvdne brucho aj cez tie vysoké dávky magnézia, krčok ani nemerala, povedala že je to ešte dobré, dieťa je malé má len 600 gramov a to som na konci 25 týždňa. Sú tie výsledky v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, že užívate magnézium neznamená, že sa Vám nebude maternica zväčšovať, ani že nebudete pociťovať občasné tvrdnutie podbruška. V 25. týždni tehotenstva plod váži cca 600 až 700 gramov, takže je to v poriadku. Pokračujte v predpísanej liečbe. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Utrogestan- preventívne

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň, som 23tt+4.. išla som k doktorke mimo poradne lebo som po chorobe cítila častejšie napnutia brucha, pichania a podobne.. Zistila že sa mi za 2 týždne skrátil krčok o centimer, no stále je 38 MM, bežne by to neriešila ale keď cítim tie napnutia tak mi predpísala magnézium a Utrogestan 200 jednu večer si mám dať.. bez funnelingu, všetko je v poriadku len toto.. no mám pocit že aj tie napnutia sú lepšie aj po častejšiom magnéziu, a mám dilemu že či sa môže Utrogestan používať aj takto, v podstate preventívne, a či nemôže ohroziť dieťa?.. ďakujem za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, progesterón nemá negatívny vplyv na tehotenstvo, či celkovo na plod. Pokračujte v odporúčanom užívaní Utrogestanu, ktorý môžete pokojne užívať až do 34. týždňa tehotenstva.