Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otehotnela som počas užívania tabletiek proti silnej ekzémovej alergii

    , Autor: odbornik6

    Dobry den pani doktorka,
    Akurat sme s manzelom zistili ze som tehotna. Pravdepodobnnost ako dlho som tehotna je tak dva ci tri tyzdne - co je este velmi skoro. No veci sa maju tak ze menstruaciu som mala naposledy posledny septembrovy tyzden. 11 oktobra som mala urobeny smir test. Pocas septembra i oktobra som bola na paracetamole a acylpirine, zenaro-e, magnesiu B6 a Zinku a lysine-u pretoze od augusta som dostala velmi silnu alergicku reakciu ktora vyustila do extremneho exemu po mojej tvari, krku a rukach. Kedze v anglicku je zdravotnictvo este v dobe ladovej tak si tu clovek musi pomoct sam a kedze som nechcela byt 24 hodin denne na antibiotikach a steroidoch tak mi pomahalo na tlmenie teploty a ako aj tohto ekzemu len tolko to vela tabletiek.
    Teraz ked som zistila ze som tehotna sa bojim ze moje dietatko moze byt tymto mnozstvom tabletiek ovplyvene a preto mam strach.
    Mohli by ste mi pomoct a povedat aspon svoj nazor ci sa mam bat alebo je tam este sanca ze moje dietatko bude v poriadku.
    dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    zavisí samozrejme od celkovej dávky, ale jediný problém je paracetamol, ktorý sa neodporúča počas I. trimestra gravidity. Pri jeho užívaní sa zistil zvýšený výskyt astmy a bronchitídy u detí matiek užívajúcich paracetamol počas gravidity. Podľa jednej veľkej štúdie sa po uvedení Paracetamolu na trh v USA priznalo k jeho užívaniu až vyše 35 % tehotných žien, u ktorých sa následne zistil dvojnásobný výskyt dýchacích ťažkostí u detí do 5 tich rokov.
    Iné poškodenie u detí matiek pravidelne užívajúcich tento liek počas celej gravidity sa nezistilo.