Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesť brucha

    , Autor: liiluska

    Dobrý deň, som v 11tt + 4dni, včera ma celý deň pobolievalo bruško v dolnej časti ( nebola to ostrá bolesť, ale iba také slabé krčovité bolesti). Chcem sa spýtať či je to normálne, alebo sa mám obávať?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    niekedy zvykne bruško pobolievať, zväčša pri námahe, tak skúste viac oddychovať a šetriť sa + doporučujem Magenézium v šumivých tabletách.

Podobné otázky

  • Hroziaci potrat

    , Autor: Gery123

    Dobry den, chcela by som sa vas opytat na nazor. Prvy krat som potratila v 6tt, potrat spôsobil len orgazmus, aj ked som brala duphaston. Som druhykrat tehotna, duphaston opat beriem, sexu aj orgazmu sa vyhybame, ale mam orgazmus v sne, co nedokazem ovplyvnit. V noci sa nato zobudim a nasledne nasleduje bolest brucha asi na 1min. Od tehotenstva sa mi to stalo 4x, z toho dnes rano uz aj ruzovy vytok. Samozrejme pôjdem ku gynekologvi a spomeniem mu to, ale ak znova kvôli tomu potratim, existuje podla vas riesenie ako ďalej? Ked znova otehotniem, opat sa zopakuju tie noci pocas ktorych zial orgazmus mam asi kvoli snom (hormony) a znova potratim a takto to bude dookola? Uprimne na sex absolutne nemyslim, ale nedokazem to proste ovplyvnit. Ďakujem za nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvôli orgazmu ste určite nepotratila. Príčin potratu v 6. týždni tehotenstva môže byť veľa. Čo sa týka spomínaného ružového výtoku, ten sa do 16. týždňa tehotenstva môže vyskytovať a aj sa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Môže sa prejavovať aj slabé špinenie, či krvácanie. Užívať môžete Ascorutin 3x1 tbl denne. Duphaston môžete užívať tiež. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť brucha v 22tt

    , Autor: Miška1002

    Dobrý deň, už druhý deň pociťujem v noci a cez deň ráno a doobeda bolesť brucha, ktorá neni úplne silná ale trvá dlhu dobu. Na kontrole u Dr som bola pred týždňom a pol a všetko bolo v poriadku. Môže to byt ešte stále preto že sa rozťahuje maternica alebo mám ísť k Dr? Magnezium beriem 3x1tabletu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, materncia sa každým dňom zväčšuje, čím sa naťahujú a napínajú väzy závesného aparátu maternice, čo môžete pociťovať ako mierne tlakové bolesti, najmä po stranách podbruška. Môžete si skúsiť zvýšiť dávku magnezia až na 3x2 tabletky. Ak by boli bolesti silného charakteru a najmä pravidelné, navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť. Ja sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ako casto mam citit pohyby?

    , Autor: Lub1a

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat, ako casto by som mala citit pohyby v 22./23.tyzdni. Niekedy citim dieta intenzivne 2-3 dni, no niekedy sa aj na dva dni "vypne" alebo citim len jemne vlnky. Je to normalne, ze jeden den je dieta velmi aktivne a na dalsi den sa ledva ozve?

    Zaroven sa chcem opytat, ci uzivanie Aspirinu Protect sposobuje nejake tazkosti. Uzivam 150mg vecer ako prevenciu preeklampsie. Uz druhy tyzden si vsimam, ze ked si dam tabletku a lahnem si, do 10 min ma rozboli podbrusko. Vzdy len vecer v posteli. Moze to mat suvis?
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cítenie pohybov plodu je individuálne u každej ženy. Plod si žije v maternici vlastný život, má svoj vlastný svet. V čase, keď vy spíte, plod môže byť aktívny a naopak. Záleží tiež aj od toho, či je žena prvorodička alebo viacrodička. Tak ako všetky lieky, aj Aspirin Protect môže spôsobovať vedľajšie účinky, hoci sa neprejavia u každého. Ochorenia tráviaceho traktu, ako je porucha trávenia, bolesť brucha a žalúdočno-črevné bolesti sa môžu vyskytovať, zriedkavo aj zápal tráviaceho systému, zúženie, až obštrukcia čriev, žalúdkové alebo dvanástnikové vredy, veľmi zriedkavo spojené s možným krvácaním, či ich prasknutím. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť brucha

    , Autor: Luccinda2022

    Dobrý deň.
    Už 3-4 dni mám nepríjemný pichavý pocit v hornej časti brucha. Skôr na pravej strane tak v okolí žalúdka alebo pod žalúdkom.
    Bola som aj na pohotovosti a bábätko je v poriadku aj všetko ostatné s tým súvisiace.
    Pán doktor mi povedal, že to môže byť spôsobené zväčšujúcou sa maternicou.
    Som v 26 tt.
    Tú bolesť by som prirovnala skôr k natiahnutému svalu a pichaniu.
    Keď som v pokoji tak ma to nebolí, skôr pri dlhšej chôdzi.
    Začalo to tak pre 3-4 dňami a vtedy som cvičila aj gravid jogu. Tak neviem či som si nemohla niečo natiahnuť.
    V lekárni som si kúpila horčík s vitamínom B6.
    Chcem sa spýtať, či to naozaj je len naťahovanie maternice a tým pádom ma to tak pichá pri pohybe alebo to môže znamenať alebo byť predzvesť niečoho horšieho. Poprípade ako by som mohla zmierniť to pichanie.
    Pretože by som sa chcela venovať aj ďalej gravid joge a tehotenským cvičeniam a prechádzkam, keďže som pred tehotenstvom pravidelne športovala.
    A ešte k tomu vyšetreniu, krčok mám uzavretý a placenta je tiež v poriadku a aj malý je v poriadku podľa sona a aj podľa "pásov".
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, maternica sa v tehotenstve každým dňom zväčšuje, čo spôsobuje aj naťahovanie závesného aparátu maternice, teda väzov, ktoré držia maternicu. To môžete pociťovať ako pichavé bolesti, prípadne bolesti charakteru svalovky. Cvičením ste k tomu mohli tiež dopomôcť. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku, nemusíte sa obávať. Cvičenie však budete musieť regulovať, nepreháňať to a postupne zvyšovať zaťažovanie.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Xejka

    Dobry den, som v 30tt a v noci som zacala pocitovat akoby bolest brucha akoby na hnacku potom to ustupi a znova . Na wc mi netreba. negiem to vysvetlit a nato aj tlak alebo boleest v konecniku zadku bodnutie akoby moze to btt nieco vazne? Kedy vyhladat lekarsku pomoc?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám objektívne neviem vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípadne nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, prípadne tehotenskú pohotovosť.