Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa vas opytat na nazor. Prvy krat som potratila v 6tt, potrat spôsobil len orgazmus, aj ked som brala duphaston. Som druhykrat tehotna, duphaston opat beriem, sexu aj orgazmu sa vyhybame, ale mam orgazmus v sne, co nedokazem ovplyvnit. V noci sa nato zobudim a nasledne nasleduje bolest brucha asi na 1min. Od tehotenstva sa mi to stalo 4x, z toho dnes rano uz aj ruzovy vytok. Samozrejme pôjdem ku gynekologvi a spomeniem mu to, ale ak znova kvôli tomu potratim, existuje podla vas riesenie ako ďalej? Ked znova otehotniem, opat sa zopakuju tie noci pocas ktorych zial orgazmus mam asi kvoli snom (hormony) a znova potratim a takto to bude dookola? Uprimne na sex absolutne nemyslim, ale nedokazem to proste ovplyvnit. Ďakujem za nazor

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kvôli orgazmu ste určite nepotratila. Príčin potratu v 6. týždni tehotenstva môže byť veľa. Čo sa týka spomínaného ružového výtoku, ten sa do 16. týždňa tehotenstva môže vyskytovať a aj sa vyskytuje pomerne často. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Môže sa prejavovať aj slabé špinenie, či krvácanie. Užívať môžete Ascorutin 3x1 tbl denne. Duphaston môžete užívať tiež. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

Podobné otázky

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Som v 7tt, (už som sem písala a veľmi ste ma ukľudnili, zě je to v poriadku do 16tt)od piatku som mala slabý občasný hnedo ružový výtok, ale len na papiery po utretí. V nedeľu na pohotovosti všetko v poriadku. Ale v pondelok už trochu aj červený krvavý. V utorok u gynekológa všetko v poriadku na sone, dal mi utrogestan (ráno, večer). Každým dňom je však výtok viac krvavý (krvavý hlien, stále však nevyteká, len po utretí na papiery alebo možno kvapka na toalete), teraz hlavne po čípku zo mňa vypadne väčšia kvapka (kúsok) krvy. Nič ma nebolí. Na kontrolu idem budúci utorok.
    Môže to byť tak pomalý rozbeh potratu? Alebo je aj krvavý hlien resp. krvavý výtok v poriadku v tomto období?
    Ďakujem vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nenapíšem Vám nič nové ako som už písal. Do 16. týždňa tehotenstva je to úplne normálne. Podľa opisu však ani nekrvácate, občasný krvavý výtok, ako aj tekutá krv po utreti na toalete sa môže vyskytovať. Netreba hneď panikáriť. Za daných okolností, navyše ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, sa o potrat nejedná. Odsledujte si to. Užívať môžete okrem Utrogestanu aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne.

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som približne v 7tt (potvrdené maternicové tehotenstvo).
    Sú to tri dni čo mi začal hnedý a ružový výtok, párkrát za deň. Bola som na pohotovosti povedali, že je dieťa v poriadku a pokiaľ nemám silné červené krvácanie tak to problém nie je.
    Dnes už mám aj občasne červenú krv, ale len keď sa utieram(a tiež medzi tým hnedý výtok). Bolesť žiadna, len mám nízky tlak, vysoký tep a pocit, že dostanem menštruáciu.
    Je to prosím začínajúci potrat? Mám zasa navštíviť lekára?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým až hnedým vytokom, najmä po utretí, do 16. týždňa tehotenstva je úplne normálny a častý. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa o starú krv, stará krv je tmavá krv. Je lepšie, keď vytečie z maternice von do pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hemstómu. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasntosich navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spánok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A vlastne ešte jedna otázka pán doktor ako som tehotná som PN stále som unavená najskôr som chodila aj na prechádzky potom mi povedali že keď som spinila že mám mať kludovy režim tak som nechodila ani na prechádzky.no bolo mi povedané že to nie je dobre len ležať že môže vzniknúť tromboza obezita alebo tehotenská cukrovka. No som prvý trimester a úprimne často krát sa mi vôbec nechce nič som 7+0 a furt by som len ležala spala lebo som buď unavená a pre počasie sa mi nič nechce alebo skrátka mi vyhovuje ležať a pozerať filmy. Prosím môže taká to lenivosť a únava naozaj uškodiť že nechodím nikam len ležím akože občas idem aspoň do obchodu ale mne sa fakt vážne nechce. Bojím sa že dostatočne neprekrvujem maternicu ale mne sa niekedy len chce stále spať ležať fakt mám minimálny pohyb. Akurát dosť často chodím v noci cikať ale to je asi tak jediný pohyb a úprimne ak treba zaradím povinné prechádzky ale vravím sú dni kedy najradšej len ležím.tak sa len chcem spýtať či to môžeš spôsobiť missed abort alebo je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je pomerne časté, vysvetliteľné a neznamená automaticky hroziaci potrat. Čo sa týka pohybu, nie je najlepšie iba ležať, trošku pohybu vo forme prechádzok neuškodí. Únava v tehotenstve je pomerne Častá. Užívanie tehotenských vitamínov, dostatočná hydratácia a trošku pohybu sú ideálnou kombináciou na prekonanie I. trimestra.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ja som vám pred pár dňami už pisala a rada by som bola ak by ste mi poradili ale aj par vecí ozrejmili. V piatok som bola u gyn. kde mi potvrdil ranne štádium tehotenstva kde velkost GS je 10mm pritomny YS ale zatiaľ bez EZ. Dostala som Duphaston 2x1.Pár dni po vyšetrení sa mi ojavila hnedastá krv, nie veľa ale bola tam. Navštívila som pohotovosť kde mi po 5 dňoch povedali že GS ma veľkosť 11mm ale zatial žiaden EZ a že nález je identický s predchádzajúcim. Zvýšili mi Duphaston na 3x1 a zaver znel, Hroziaci potrat. Nemám žiadne bolesti brucha, špinenie zmizlo a skoro žiadne príznaky tehotenstva a mam obavu ci sa môže jednať o zamlknuty potrat. Ďalšiu kontrolu mam až o týždeň a dovtedy neviem čo robiť, mam obavy že to dopadne zle. Je ešte možné že sa na ultrazvuku niečo objaví a vedeli by ste mi povedať aspoň o aký týždeň tehotenstva môže ísť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva, najčastejšie do hneda, je pomerne časté. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom (budúcou placentou). Ak je na USG naozaj viditeľný YS (žltkový vačok), musí byť prítomné aj embryo. Ak sa jedná o veľmi skóre štádium tehotenstva (3 - 4 týždeň, či menej), nemusí byť ešte vidieť embryonálne štruktúry. Zárodok musí vyrásť na okom viditeľnú veľkosť aspoň pár milimetrov. Ak sa jedná o chcené tehotenstvo a nemáte žiadne ťažkosti, je vhodné realizovať kontrolné USG o 7 až 10 dní. Keďže som nevidel nález, ani nepoznám žiadne ďalšie informácie a okolnosti, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať čo odporúčate utrogestan vag. kapsuly, pri špinení, výsledky ultrzvuku sú vraj v poriadku, cervikometria tiež dck 47mm, napriek tomu v správe hroziaci potrat, neviem čo mám robiť, navštíviť iného lekára?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, cervikometriu, teda dĺžku krčka, máte v norme. Pri krvácaní, či špinení sa vaginálna liečba neaplikuje. Progesterónový blok je možné užívať aj formou klasických tabliet, či kapsuliek. Ak sú však výsledky všetkých vyšetrení v poriadku, nie je nevyhnuté užívať liečbu. Nepoznám však všetky okolnosti, výsledky všetkých vyšetrení, kompletné USG nálezy ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať ošetrujúcich lekárov, prípadne obvodného gynekológa.