Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som približne v 7tt (potvrdené maternicové tehotenstvo).
    Sú to tri dni čo mi začal hnedý a ružový výtok, párkrát za deň. Bola som na pohotovosti povedali, že je dieťa v poriadku a pokiaľ nemám silné červené krvácanie tak to problém nie je.
    Dnes už mám aj občasne červenú krv, ale len keď sa utieram(a tiež medzi tým hnedý výtok). Bolesť žiadna, len mám nízky tlak, vysoký tep a pocit, že dostanem menštruáciu.
    Je to prosím začínajúci potrat? Mám zasa navštíviť lekára?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, najčastejšie ružovým až hnedým vytokom, najmä po utretí, do 16. týždňa tehotenstva je úplne normálny a častý. Súvisí s tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Jedná sa o starú krv, stará krv je tmavá krv. Je lepšie, keď vytečie z maternice von do pošvy, ako by sa mala hromadiť v maternici vo forme hemstómu. Užívať môžete Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasntosich navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Hroziaci potrat?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    Som v 7tt, (už som sem písala a veľmi ste ma ukľudnili, zě je to v poriadku do 16tt)od piatku som mala slabý občasný hnedo ružový výtok, ale len na papiery po utretí. V nedeľu na pohotovosti všetko v poriadku. Ale v pondelok už trochu aj červený krvavý. V utorok u gynekológa všetko v poriadku na sone, dal mi utrogestan (ráno, večer). Každým dňom je však výtok viac krvavý (krvavý hlien, stále však nevyteká, len po utretí na papiery alebo možno kvapka na toalete), teraz hlavne po čípku zo mňa vypadne väčšia kvapka (kúsok) krvy. Nič ma nebolí. Na kontrolu idem budúci utorok.
    Môže to byť tak pomalý rozbeh potratu? Alebo je aj krvavý hlien resp. krvavý výtok v poriadku v tomto období?
    Ďakujem vám veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nenapíšem Vám nič nové ako som už písal. Do 16. týždňa tehotenstva je to úplne normálne. Podľa opisu však ani nekrvácate, občasný krvavý výtok, ako aj tekutá krv po utreti na toalete sa môže vyskytovať. Netreba hneď panikáriť. Za daných okolností, navyše ak boli všetky vyšetrenia v poriadku, sa o potrat nejedná. Odsledujte si to. Užívať môžete okrem Utrogestanu aj Ascorutin v dávke 3x1 tabletka denne.