Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    S manželom sa snažíme o bábätko, a nakoľko to nešlo, išli sme na nejaké testy. Mne zistili ureaplazmu (10,4)
    Mne aj manželovi nasadili Doxyhexal na 20 dni (sexuálna absencia, ja taktiež probiotiká klasické i vaginálne GYNIMUM).
    O 4 týždne kontrolný ster.
    Môžeme po dobrati antibiotík praktizovať nechránený styk a ďalej sa snažiť o bábätko?
    Alebo je nutné počkať další mesiac na ster a stále dodržiavať sexuálnu absenciu?
    Ďakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po doužívaní antibiotík by ste mali byť preliečená. Teoreticky sa môžete snažiť otehotnieť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Ureaplazma

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dnes sme dobrali antibiotiká Doxyhexal 200 na 20 dní (ureaplazma ure.)
    Snažíli sme sa o bábätko doteraz to nešlo,
    Počas liečby sexuálna absencia.
    Ovuláciu mám cca za tri týždne. Je mozne sa hneď snažiť o bábätko alebo treba čakať a abstinovať až po kontrolný Ster?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po doužívaní tetracyklínov určite vyčkajte aspoň 4 - 6 týždňov a až následne sa začnite snažiť. Záleží aj od toho, či ste mali Vy alebo partner ťažkosti alebo nie. Ureaplazma sa už v dnešnej dobe začína považovať za normálnu súčasť vaginálnej mikroflóry. Táto baktéria sa nachádza bežne aj v pohlavnom ústrojenstve, či už mužov alebo žien. Ureaplazma urealyticum býva vykultivovaná z moču u 10 - 15% tehotných žien, ale zatiaľ nie je dostatočne objasnené, či patrí medzi možné patogény. Ak nemáte žiadne ťažkosti, kontrolný ster sa realizovať nemusí, s otehotnením však radšej ešte počkajte, ako som už spomínal. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Problém otehotnieť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    chcela by som vás poprosiť o váš názor na ureaplazmy a mykoplazmy. Moja gynekologička mi povedala, že oni to nevyšetrujú, že tieto baktérie sú prirodzenou súčasťou našej mikroflóry. Vyšetrujú ich jedine, keď sa v tehotenstve skracuje kŕčok maternice. S manželom (31r., ja 30r.) sa nám nedarí otehotnieť už 8 mesiacov. Čítala som si, že veľa žien otehotnelo až po vyliečení páru na tieto baktérie. Manžel má podľa spermiogramu zhoršenú morfológiu. Čítala som, že na kvalitu spermiíí môžu mať vplyv práve myko a ureaplazmy.

    Chcela by som vás ešte poprosiť o vás názor na ovulačné testy. Podľa krvi (FSH, LH, prolaktín, etradiol) mi gynekologička povedala, že vidno, že ovulujem. Od augusta si robím ovulačné testy, ale test mi krásne ukázal oluváciu len raz. Inak to zafarbovanie pásika nikdy nemám extra silné. Ovuláciu mám cca stále rovnako (aspoň podľa pocitov), a to 11.- 13. deň. Cyklus mám pravidelný 26 - 27 dňový.

    Chcela by som sa spýtať ešte na PCO. Je možné, že obvodný gynekológ nezistí, že žena má polycystické vaječníky, ale zistia to až v CAR?

    Ospravedlňujem sa za toľko otázok. Budem vám veľmi vďačná za vaše odpovede.

    Ďakujem a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravda, že mykoplazma a ureaplazma sa nemusí úplne za každých okolností preliečovať, mnohokrát spôsobujú práve tieto baktérie ťažkosti v zmysle nevysvetliteľných zápalov alebo problémy s otehotnením. Preto je vhodné na ne myslieť a v prípade negatívnych vyšetrení a pretrvávaní ťažkostí ich vyšetriť a v prípade pozitivity preliečiť pár, nie len ženu. Ak hormonálne testy potvrdili ovuláciu, nemusíte si realizovať ovulačné testy. Ja osobne som voči ním skeptický. Ovuláciu môže mať žena posunutú a tak testy môžu byť falošne negatívne. Ak sa pár snaží otehotnieť, nestačí ti skúšať iba dva tri dni v mesiaci počas očakávanej ovulácie. Najvhodnejšie je sa snažiť 6 dní pred ovuláciou, ale osobne odporúčam nechránený pohlavný styk 2-3x týždenne počas celého mesiaca. Syndróm PCO sa diagnostikuje na základe hormonálneho vyšetrenia a podozrenie je možné vyjadriť a vidieť aj na USG.

  • tehotenstvo po 40

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 41 rokov, už mám 2 deti, teraz s priateľom chceme mať ešte jedno dieťatko, avšak pri ročnej kontrole mi povedali, že mám ureaplazmu a 2 cm cystu na vaječníku. Priateľ má 34 rokov a má obavy, či je problém u neho, keďže zatiaľ sa mi nedarí otehotnieť. Obavu mám skôr ja, vzhľadom na môj vek a uvedené zistenia pri vyšetrení. Preto by som sa chcela spýtať, či v tomto veku ešte mám skúsiť jedno tehotenstvo a či je nie je veľmi rizikové otehotnieť v tomto veku a pri týchto výsledkoch. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ureaplazma a dvoj centimetrová cysta na vaječníku nie sú v skutočnosti žiadnou prekážkou v tom aby ste nemohli otehotnieť, problém môže byť skôr v genetike vajíčok, ktoré po 40 roku sú už viac nekvalitné, ale na druhej strane sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Odporučila by som vyšetrenie spermiogramu a následne u vás kontrola na 10-12 deň či dochádza k ovulácii.