Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hodnoty AMH

    , Autor: M_8990

    Dobrý deň, pán doktor,
    Mám 30 rokov. Absolvovala som vyšetrenie AMH. Výsledok mojej ovariálnej zásoby je 3,84 ug/l. Ako možno, prosím, tento výsledok interpretovať - ako postačujúci alebo ako lepší?

    Chcela by som vás ešte poprosiť o váš názor na užívanie Vitexu jahňacieho. Je možné si ním uškodiť? Nedočítala som sa, kedy sa má užívať, či nepretržite celé cykly alebo len v prvej, či druhej fáze. Užívam ho zatiaľ druhý mesiac od menštruácie po ovuláciu, s cieľom podporovať dozrievanie vajíčka. Cykly mám pravidelné 26-28 dňové. Mám trochu obavy, aby sa mi neposunula ovulácia užívaním týchto prírodných doplnkov. Inak podľa hormonálneho profilu ovulujem, ale nedarí sa nám otehotnieť.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota AMH je u Vás v norme. So spomínaným doplnkom výživy nemám osobne skúsenosti, ale po 2 - 3 mesačnom užívaní sa odporúča dať si niekoľkotýždňovú pauzu. Ak máte pravidelný menštruačný cyklus aj ovuláciu, užívanie týchto preparátov nemá veľký význam. Ak sa Vám aj napriek pravidelnému nechránenému styku 2 - 3 krát týždenne nepodarí otehotnieť v priebehu pol roka, bude vhodné hľadať príčiny neplodnosti. Vhodné vide navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • Clostilbegyt a Gynex

    , Autor: Katka666

    Dobrý deň,
    začínam tretí cyklus s Clostilbegytom. Už som celkom zúfalá. Chcem sa opýtať či môžem skúsiť kombinovať Clostilbegyt a kvapky Gynex. Myslíte, žeby to mohlo pomôcť? Alebo radšej užívať len Clostilbegyt?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Gynex je voľnopredajný preparát, doplnok výživy. Kombináciou týchto dvoch preparátov nepokazíte nič, je však otázne, či Vám to pomôže. Nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, hormonálneho profilu, hodnoty AMH, USG nález, ani okolnosti, preto je tažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Zvážiť treba aj návštevu centra asistovanej reprodukcie.

  • Otehotnieť prirodzenou formou

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň!
    Rada by som vedela Váš názor na nasledovné markery: hodnoty AMH:1,8, FSH: 5,4 na 13.deň m.cyklu, vek 41 rokov, žiadne dieťa, ostatné hodnoty z hormonálneho profilu sú v poriadku, na nič sa neliečim. Mám ešte šancu prirodzene otehotnieť?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnotu AMH máte ukážkovú, FSH hodnota je ešte v norme. Nevidím dôvod, prečo by ste nemohli otehotnieť prirodzene.

  • hodnoty AMH/FSH

    , Autor: Veve12

    Dobry den prajem,

    rada by som vedela vas nazor na pravdepodobnost otehotnenia. Vek 41 rokov, jedno dieta, hodnoty AMH:1,15, FSH: 7,37. Ostatne hodnoty z hormonálneho profilu v poriadku, na nic sa neliecim. Mam iba jeden vajecnik, druhy odoperovany v 20 rokoch. Zaroven by ma zaujimalo ci jeden vajecnik znamena automaticky nizsiu hodnotu AMH.

    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky máte v poriadku, primerané. Ak by bola hodnota FSH na 3.deň cyklu nad 8,9U/l a AMH pod 1ng/ml, mohol by to byť problém. Čo sa týka hodnotenia ovariálnej rezervy, AMH sa tvorí od puberty vo vaječníkoch, stratou jedného vaječníka sa logicky zníži ovariálna rezerva stratou folikulov a vajíčok jedného vaječníka o polovicu. Čo sa však týka hormonálnej sebestačnosti, zdravej žene stačí na normálne fungovanie jeden zdravý vaječník.

  • AMH

    , Autor: Kristinaaa

    Dobry den,

    Chcela by som sa spytat, ci je AMH hodnota 1,2 ug/l v norme. Tato hodnota bola namerana v 05/2019. V 07/2019 bola namerana hodnota 1,05 ng/ml. Jednotky su vo vysledkoch rozne, preto ich naschval uvadzam aj tu. Moj vek je 31 rokov. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, referenčné hodnoty AMH pre Váš vek sú 0.07 ‒ 7.35 ng/ml. Jednotky sú ekvivalentné, ug/l je to isté čo ng/ml. Obidve Vami spomínané hodnoty máte v norme.

  • AMH vs vek

    , Autor: tryinka1234

    Dobry den, s manzelom sa snazime rok a pol o nase prve babatko, boli mi zistené vo februari 2019 hodnoty AMH 1.19 , moj vek je 28 rokov, moze to byt jedna z pricin neuspechu? Moja gyn v tychto hodnotach nevidi ziaden problem.

    Dakujem vam za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, referenčné hodnoty pre AMH u žien vo fertilnom veku sú v rozmedzí nedetekovateľných až po 13,0 µg/l. Čo sa týka ovariálnej rezervy, tak normálne hodnoty sú >1.0 µg/l. Hodnoty máte v poriadku. Ak sa Vám aj napriek intenzívnemu snaženiu (nechránený pohlavný styk každý druhý deň) nepodarí otehotnieť, je vhodné skontrolovať spermiogram partnera a u Vás porozmýšľať o hormonálnom profile, ak ešte nebol realizovaný, eventuálne o diagnostickej laparoskopii.