Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,700 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vysledky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka, rada by som sa opytala na vysledky mojich testov:
    HP robeny v 3DC:
    S-luteinizacna hormon 5,26
    S-FSH 5,08
    S-Prolaktin 19,20
    S-Estradiol 104.70
    HP robeny v 21DC:
    S-Prolaktin 22,11
    S-Progesteron 44,09

    + vysledky z USG: uterus so sliz. 11/2, na lavom ovariu DF priem 21 mm, vpravo bez DF, c.D
    druhy krat vysledok z USG: uterus so sliz 11/2, na pravom ovariu DF priem 22 mm, lave overium norm. velk a strukt, C.D. bez volnej tekutiny..
    Co to znamena vysledok USG+ krvnych testov
    Bol mi pichnuty Pregnyl, 2x, oba pokusy bez uspechu..

    Velmi pekne dakujem!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    váš hormonálny profil naznačuje na syndróm polycystických ovárií, vzhľadom na nepriaznivý pomer medzi FSH a LH. Nemusí však ísť o jeho závažnú formu, to závisí od toho ako máte pravidelný cyklus a či dochádza k ovulácii. Podľa UZV k ovulácii dochádza a podľa toho bol predpokladám plánovaný pohlavný styk.

Podobné otázky

  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Prosím chcem sa opýtať. Prvý cyklus s clostylbegytom 2x1 tbl. od 5. dňa do 9. dňa mám za sebou. Na utz bol pravý vaječník bez zmeny, ľavý 1x cysta 3,2cm a 1x folikul 2,2cm.
    Otehotnieť sa nepodarilo a ms prišla na 21DC.

    Prosím je možné, že kvôli cyste k ovulácii nemuselo prísť?
    Ako ďalej postupovať pri clostyllbegyte? Mám užívať naďalej 2x1 tbl alebo mám znížiť na 1x1 tbl?

    Opýtala by som sa gynekológa, len je na dovolenke a príde až o 2 týždne.
    Ďakujem


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin toho, prečo k ovulácii nedošlo môže byť viacero. K spomínanej cyste na vaječníku sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť, nakoľko neviem, o akú cystu sa jedná, keďže som nevidel USG nález, ani nepoznám žiadne bližšie informácie a okolnosti, či výsledky vyšetrení. Štandardne sa postupuje tak, že ak sa na prvýkrát nepodarí vyvolať ovuláciu, použije sa denná dávka 2 tablety od 5. dňa nasledujúceho cyklu počas 5 dní. Ak ani toto nevyvolá ovuláciu, môže sa zopakovať rovnaká schéma aj tretí mesiac. V prípade neúspechu sa po trojmesačnej prestávke môže použiť ešte raz trojmesačná liečba. Potom sa už žiadna ďalšia liečba neodporúča. Dôležité je mať realizovaný hormonálny profil a vyšetrené aj AMH pred tým, ako sa Clostylbegyt nasadí. Nemyslím si, že je u Vás vhodné užívať Clostilbegyt kontinuálne. Keďže však nepoznám naozaj žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.

  • Spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na výsledky môjho priateľa.. v minulosti prekonal rakovinu semenníkov.. dnešný spermiogram mu vyšiel takto.. je tam šanca otehotnieť prírodnou cestou alebo umelé oplodnenie..alebo skôr žiadna .. ďakujem

    Skvapalnenie
    - Normálne


    Viskozita -
    Normálne
    Objem [ml]
    - 6,0

    pH
    - 8,0

    Agregácia
    - Nie
    Aglutinácia
    - Nie
    Koncentrácia spermií
    -19,0
    Celkový počet spermií [x106 v ejakuláte]
    - 114,0
    Celkový pohyb [%]
    - 65,1
    Celkový progresívny pohyb [%]
    - 44,5

    Progresívny rýchly pohyb [%]
    - 2,0
    Progresívny pomalý pohyb [%]
    - 42,5

    Podiel normálnych spermií [%]
    - 1,0







    Podiel živých spermií [%]
    - V norme

    Prítomnosť ďalších buniek:
    Koncentrácia guľatých buniek - < 1
    Nezrelé zárodočné bunky spermií
    - Nie

    Leukocyty
    - Nie

    Erytrocyty
    - Nie

    Epitélie
    - Nie

    Bunkové úlomky
    - Nie

    Baktérie
    - Nie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa nedá hodnotiť ako jednoznačne patologický, aj keď pomer progresívne rýchlych a progresívne pomalých spermií je veľký, ale možnosť tehotenstva určite je. Nepoznám však všetky okolnosti, ani výsledky u Vás, ale ak bol spermiogram vyšetrovaný iba kvôli anamnéze partnera a Vy ste v poriadku, nevidím dôvod na spontánne otehotnenie. Samozrejme, ak by bol s otehotnením problém, riešením je aj centrum asistovanej reprodukcie. Predpokladám, že partner je stále sledovaný andrológom, takže je vhodné prekonzultovať jeho stav s jeho vyšetrujúcimi lekármi, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, informácie a okolnosti.

  • Nízky progesterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer.
    Chcela by som sa spýtať či závisí správna hodnota progesterónu od ovulácie?
    Ovuláciu mám potvrdenú, ale jedna hodnota progesterónu v 2.fáze mi vyšla nízka.
    25.deň cyklu 2,06 nmol/l, avšak ten deň som aj dostala menzes, takže neviem v ktorej fáze som bola. Ráta sa to už skôr do folikulárnej, alebo ešte do luteálnej?
    Doktor mi k tomu nepovedal nič.
    Ak ho mám nízky môže to robiť problém s otehotnením?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v deň odberu dostali menštruáciu, je to už súčasť folikulárnej fázy. Nepoznám však bližšie výsledky hormonálneho profilu, ani ďalšie okolnosti a informácie, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ako aj okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám bude vedieť vyjadriť.

  • UPT a následné otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som rok po umelom prerušení tehotenstva ktoré bolo vykonané v 6tt (krvácala som potom cca tyzden nasledne par dní špinila. Na kontrole po 6 týždňoch bolo všetko v poriadku ) Pred 3mesiacmi som bola u dr. Na bežnej prehliadke všetko bolo v poriadku. Akurát že odvtedy sme sa začali snažiť o babo a nedarí sa mi otehotnieť. Mohlo sa niečo pokaziť pri UPT? Mam už jedno otehotnenie tehotenstvo a aj porod za sebou pred 4rokmi aj v tedy bolo všetko ôk. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa snažíte otehotnieť iba 3 mesiace, je to veľmi krátka doba, aby sa dalo konštatovať, že sa Vám nedarí otehotnieť. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, musí ubehnúť aspoň rok, aby sa dalo konštatovať, že niečo nie je v poriadku. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, či okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pokračujte v pravidelnom snažení sa a v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Clostillbegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem,
    Prosím chcem sa poradiť aj s iným lekárom. Kvôli anovulacnemu cyklu (príčina pcos) a snahe otehotnieť mi lekár predpísal clostillbegyt 2x1 tabl. Od 4 do 8 dňa.
    Celkom ma to prekvapilo, nakoľko sa všade píše, že prvotný postup je 1x1 tbl. a až neskôr 2x1... najmä pri pcos má byť davka polovičná.
    Keď som sa pána doktora opytala, iba mi povedal, že takto berú všetky ženy clostyl.
    Prosím, čo si o tom myslite?
    Nie je tá dávka pri pcos príliš veľká?
    Berem ju druhý deň a mám bolesti podbruška.
    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná dávka Clostilbegytu aj v prípade PCOS
    je 2x denne 1 tableta od 3. do 7. dňa cyklu. Následne je potrebná kontrola USG na 11. - 12. deň cyklu, kde sa vie naplánovať podanie injekcie na dozretie vajíčka a jeho uvoľnenie (Ovitrelle). Keďže však nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani Vás, ani partnera, či už hormonálneho profilu, AMH, spermiogramu, ako aj ďalších nálezov, informácií a okolností, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade ťažkostí alebo nejasností kontaktujte alebo navštívte.