Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ivf

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Chcela by som Vas poprosit o Vaš nazor ohladom neuspesneho vkladu pri ivf. Je to moje 1 ivf a prvy et. V com moze byt neuspech uhniezdenia? Slaba blastocysta, nekvalitna sliznica, genetika? Viem, ze na to neexistuje jednoznacna odpoved. Ale ide o to, ze so sliznicou ja problem nemam. Aj bola pekne vysoka v den vkladu. Reprodukcnu imunologiu mam vysetrenu. To je v poriadku. Manzel ma normospermiu. Bol teda problem v blastocyste? Vkladali mi včasnu blastocystu na 5 den PK. Uz na 8 den po vklade som zacala spinit a preslo to az do krvacania. Mame este zmrazenu expandovanu blastocystu. Bojim sa, ze scenar sa bude opakovat.
    P.S.: mam endometriozu
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ všetky informácie, ktoré máme sú stále nedostatočné a stále nie je možné sa vyjadriť k príčinám neúspechu. Na základe nedávnych veľkých štúdií sa potvrdilo, že aj morfologicky "pekné" embryá nemusia byť geneticky kvalitné. Preto za viac ako polovicou neúspechu stojí práve nekvalitné embryo aj keď sa "naoko" javí ako vhodné embryo. Nenechajte sa odradiť prvým neúspechom, bohužiaľ je to o štatistike a úspešnosť je všeobecne okolo 40-50 %, takže sa to raz URČITE podarí! Držím palce!

Podobné otázky

  • Bylinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    chcem sa opýtať aký máte názor na užívanie rôznych byliniek.
    Konkrétne kotvičník, alchemilka a vitex jahňací. Má to vôbec zmysel ?
    Som po dvoch potratoch - otehotnela som prirodzene.
    A teraz za sebou máme neúspešne IVF. Ani mne ani manželovi nenašli žiadnu príčinu prečo sa nám nedarí otehotnieť. Preto sa už uchyľujem k liečbe rôznymi bylinkami. Čo mi odporúčate ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako sa hovorí, topiaci sa aj slamky chytá. Spomínané bylinky môžete užívať, prakticky si nepoškodíte. Nie som však odborník na bylinky, takže Vám v tomto neporadím. Niekedy sa naozaj stane, že všetky realizované vyšetrenia - hematologické, endokrinologické, genetické a imunologické sú negatívne, a aj napriek tomu sa nedarí páru otehotnieť. Postupoval by som podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Operácia po biochemickom potrate

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, prosím o radu. Po IVF KET som spontánne potratila v 6tt. V maternici nebol prítomný gestačný vak.
    Ďalší KET po prvom neúspešnom môžem podľa lekára absolvovať hneď po prvej menštruácii.
    V centre asistovanej reprodukcie mi pred KET odporučili odstránenie obidvoch vajcovodov z dôvodu, že sú upchaté. Ako dlho teraz musím čakať, kým budem môcť ísť na odstránenie vajcovodov? Musím čakať na prvú menštruáciu? Ak áno, prečo je to tak?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, odstránenie vajíčkovodov sa dá realizovať prakticky kedykoľvek. Nemusí tam byť limit. Treba si však určiť poradie a priority. Či najprv realizovať odstránenie vajíčkovodov a potom embryotransfer alebo najprv vyskúšať embryotransfer. Vhodné je to prekonzultovať s lekármi centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná a riešená, ktorí sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Snaha o počatie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    snažíme sa o bábätko už 2.5 roka... Vyšetrená som ja aj manžel všetko sme mali v poriadku..výsledky boli v norme.. Až na PCOS..
    - mala som problém s menštruačným cyklom.. preto užívam už skoro 4 roky Duphaston...od vtedy mám menštruáciu pravidelnú 28-32 dní .. krvácam 5-6 dní...
    - Mala som robený hormonálny skríning bol zvýšený progesterón iné hormóny v norme meranie folikulov v norme pri PCOS
    - pani doktorka ma poslala ešte na vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov... Že zrejme bude chýba tam keďže všetko je v norme... No vajičkovody sú obidve priechodné...
    -AMH mám 7.72
    -HA som nikdy neužívala
    Ostáva podľa vás už len IVF alebo je šanca na prirodzené počatie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je otázne, či u Vás dochádza k ovulácii. Keďže máte aj vysoké AMH, teda zásobu vajíčok máte vysokú. Nemusí dochádzať k ich uvoľňovaniu počas ovulácie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je však vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde Vám budú realizované vstupné vyšetrenia, ako aj spermiogram partnera. Je viacero možností, ktorými sa dá postupovať. Nie vždy je potrebné realizovať IVF.

  • Stimulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam 37 rokov, som v druhom cykle IVF, momentálne stimulujem už 16ty deň decapeptyl a pergoveris 300,predtým gonal 300, vzhľadom na nízku ovarialnu rezervu AMH 0,84 a vyššiu nadváhu, po včerajšej kontrole utz budem mať odber vajíčok v utorok, jedno je už dokonca prezreté, avšak mam ešte do zajtra pichať, problém je, že som veľmi nafúknutá, mám úplne tvrdé bruško a bolesť v pravom vaječníku, nevoľnosť, snažím sa piť dostatok tekutín, ale rada by som vedela aj druhý názor lekára, či je v poriadku takto dlho stimulovať aj napriek značne nafúknutému bruchu, prip či mi nehrozí Ohss pri tak dlhej stimulácii? Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, riziko OHSS tu určite je. Platí to prakticky pre každú jednu pacientku, ktorá je stimulovaná. Najobjektívnejšie sa Vám však vedia vyjadriť lekári centra asistovanej reprodukcie, kde ste sledovaná, kde majú o Vás k dispozícii všetky informácie, výsledky vyšetrení a nálezy, ako aj poznajú všetky okolnosti.

  • Neuspesne IVF

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem pán Doktor.
    Absolvovala som 2 neuspesne IVF. Pri prvej stimulacii som mala 2 folekuly, 2 vajicka odobrate, ktoré sa oplodnili. Pre zuzeny krcok maternice nebol mozny transfer az na druhy cyklus. Krckom som podstupila dilataciu cervixu uspesne. 2 embya sa vsak nevyvinuli do blastocysty. Nebolo co zamrazit.
    Druha stimulacia sa vydarila, 8 folykuly, 7 oocytov, z coho 4 boli zrele a 3 dozrievali. Oplodnili sa vsetky. Iba jedno embryo bolo vhodne na transfer A kvality 8 bunkove. K zamrazeniu embya opat nedoslo, kvoly blastocysta.
    6.marca som mala transfer no zial po odbere na 9.den vysiel Hcg negativny.
    JA mám 35 rokov a partner 40, partner ma diagnozu asthenoteratozoospermia.
    Nás neuspech moze spocivat v mojich vajickach alebo v partnerovych spermiach? Zatial sme nepodstupili geneticke vysetrenie, cakame na termín. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Určite je potrebné doplniť genetické vyšetrenie, prípadne aj imunologické a ak ste ešte nemali realizované hematologické a endokrinologické vyšetrenia, tak aj tie. Ak ste v riešení centra asistovanej reprodukcie, najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností tamojších lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, poznajú všetky okolnosti a majú o Vás najviac informácii.