Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,651 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Potraty

    , Autor: lenka74

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Mám 39 rokov a s manželom sme podstúpili 4x umelé oplodnenie. Prvýkrát to bolo bez embryotransferu, ostatné razy mi vložili po dve embryá, ale vždy došlo k včasným potratom a raz k mimomaternicovému otehotneniu+ včas potratu. Na genetickom vyšetrení sme boli, výsledky sú v poriadku. Pri poslednom oplodnení mi bola vyšetrená krv na genetiku a vyšli mi MTHFR A1298, Factor XIII V34L mutácia heterozygot.a PAI-1 4G/5G - 4G/4G. Mám sa obrátiť na hematológiu? Aké ďalšie vyšetrenia mám podstúpiť, aby sa zistilo, čo je príčinou potratov a toho, že embryjká sa prestanú vyvíjať? Nikdy sme totiž nemali na zmrazenia žiadne.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    ide o pre embryá veľmi nevhodné prostredie čo sa týka vlastností krvi a jej zrážania. Určite by som odporučila liečbu Fraxiparinom - aby sa krv zriedila a predišlo sa tak potratom. Zvážte prípadne predimplantačnú genetickú diagnostiku embrya.

Podobné otázky

  • OP

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň. Mám za sebou 2 biochemické tehotenstva, 1MA v 8tt (plod sa od začiatku zle vyvíjal) v roku 2021, v tom istom roku urobené všetky vyšetrenia, genetika, hemato, reproimun., endokrinologia, AMH všetko okk. V roku 2022 zasa MA v 12tt ( plod vyzeral v poriadku, ale od začiatku zlé- nízke hodnoty hormonov, od 7tt nasadený utrogestan, estrofem, fraxiparín). Lekár povedal, že nevie čo môže byť príčina. Dala som si urobit hormonalny profil ako samoplatca , všetky hodnoty okk, zvyšené len TSH- 5,830 m IU/l. Prosim o názor, kedze som od začiatku tehotenstva mala nizke hodnoty hormonov, potom potrat, teraz zvyšene TSH či to môže byť príčina potratov ?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dva zamlčané potraty v 8. a 12. týždni tehotenstva nie sú biochemické tehotenstvá. Aj napriek všetkým realizovaným vyšetreniam, nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani odporúčania daných lekárov, ani ďalšie okolnosti, takže sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak bolo v krvi zvýšené TSH, aj napriek negatívnemu endokrinologickému vyšetreniu z minulého roka, by som skúsil zopakovať vyšetrenia, prípadne nasadiť aspoň nízku dávku Euthyroxu, prípadne pouvažoval nad skusmou aplikáciou nízkej dávky nízkomolekulárneho heparínu. Ako som už vsak už povedal, takto sa nedá bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Uterus subseptus

    , Autor: Miška Rejdy

    Dobrý deň, mám za sebou 3 potraty, 2x samovoľný v skorom štádiu a 1x MA v 9 tt. Pri poslednom tehotenstve mi na ultrazvuku zistili uterus subseptus. Dieťa bolo uložené skôr v rohu maternice takze nevedeli na 100% povedať, či bol potrat spôsobený prepážkou. Ostatné vyšetrenia hematológia, endokrinológia aj reprodukčná imunológia sú v poriadku. Je lepšie dať si prepážku odstrániť alebo je možnosť, že sa podarí dieťa donosiť aj s týmto problémom ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, keďže sa jedná o uterus subseptus, znamená to, že septum, teda prepážka nepredeľuje celú dutinu maternice, ale je iba v hornej časti dutiny. Sú ženy, ktoré ani nevedia, že majú takúto vývojovú chybu maternice a častokrát sa na to príde až pri cisárskom reze indikovanom pre polohu plodu zadočkom, pretože sa plod v maternici pre prítomnú prekážku nevie otočiť. Čo sa týka možného odstránenia prepážky, záleží od viacerých okolností a nálezu. Je dobré realizovať diagnostickú hysteroskopiu, pri ktorej sa kamerou prezrie aj dutina maternica a zvizualizuje sa septum. Podľa jeho hrúbky, dĺžky a ďalších okolností sa potom môže rozmýšľať o jeho prípadnom odstránení v prípade, že by to mohlo robiť prekážku pri otehotnení. Pri opakovaných potratoch by som ešte doplnil genetické vyšetrenie.

  • potrat

    , Autor: MimaLa

    Dobrý deň pán doktor. Veľmi potrebujem počuť názor tretej osoby odborníka. Som po aborte v 8tt a 2 biochemickych tehotenstvach, všetko v priebehu jedného roka. Máme za sebou s mužom komplexné vyšetrenia cez genetiku, reproimuno, hemato, endokr. atď. Muž má zlý spermiogram- astenoteratozoospermia, ja z hemat. hladiska zvyšeny faktor VIII. Všetko ostatnè ok. Boli sme sa informovať v centre, kde nám povedali, že jedine urobiť genetiku embrya a isť touto cestou (s čím ja nie som uplne okk). Môj gynekolog vidí problém v mužovom spermiograme, navrhuje liečbu 3-6 mesiacov a isť na to prirodzene. Lenže 6 mesiacov sme sa snažili neuspešne , potom nasledovali v priebehu roka 2 tie biochemicke tehotensta, dalšie v 8tt s abortom, kyret, 3 mesiace stopka po kyrete, potom dalsich 6 mesiacov stopka od dr. pokiaľ nebudú všetky výsledky, teraz keď konečne výsledky sú, tak mi opäť dr neodporuča otehotnieť 3-6 mesiacov kvôli spermiogramu. Čiže mám rok a pol “stopku” ak by som rátala aj toto posledne odporúčanie kvôli spermiogramu. Ja mam 35 rokov, manžel 37. Naozaj tie potraty môžu spôsobovať zlé spermie ? V centre tvrdia, že nie, vraj pokiaľ príde spermia k vajíčku, tie nekvalitné sa samé vyselektujú, môj gynekológ tvrdí opak. Len nechcem stráviť teraz ďaľšieho pol roka čakanîm, keď nemám aj tak žiadnu istotu, že spermie budú o ten čas lepšie. Muž užíva folandrol. Ďakujem veľmi pekne za vàš nàzor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nikto Vám stopercentne nezaručí, že po absolvovaní polročnej liečby partnera sa spermiogram zlepší a že sa Vám podarí otehotnieť a nepotratiť. Rozhodnutie je však na Vás. Čo sa týka hematologického nálezu, je to otázka na hematológa, či na základe výsledkov Vám bude, hoci aj preventívne, nasadená liečba. Nemyslím si, že príčina opakovaných potratov je v partnerovom spermiograme. Za daných okolností by som skôr postupoval podľa odporúčaní lekárov centra asistovanej reprodukcie, kde majú s podobnými prípadmi väčšie skúsenosti.

  • Teratozoospermia 2%

    , Autor: Lula56

    Dobrý deň p.doktor, chcem sa spýtať na váš názor. V r.2017 sa nám narodil syn, bez problémov s počatím, bez problémov v tehotenstve. V r. 2021 som bola dvakrát tehotná - tak isto bez problémov s počatím, obe tehotenstva sa podarili do 2mes., no obe skončili potratom. Následne všetky možné vyšetrenia, mne zistená zničená činnosť ŠŽ, na reprodukčnej imunologii mi bola zistená prevaha Th1 profilu. Dr. odporučila v prípade tehotenstva podávanie intralipidovych infúzií.
    No čo má prekvapilo bol partnerov spermiogram morfologia len 2% dobrých spermií. Podľa vás mohol byť dôvod potratov ten spermiogram? Dočítala som sa, že väčšinou býva problém s počatím s 2%, no my sme ten problem nemali.
    Ďalšie hodnoty spermiogramu boli:
    Celkový pohyb 81% (>40%)
    Koncentrácia spermi 57 (>15x10na6)
    Celkový počet v ejakulate 229 (>39x10na6)
    Progresívny pohyb 77% (>32%)
    Vitalita 65,4% (>58%)
    Ph 8

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tak vylúčiť vplyv partnerových výsledkov, či už spermiogramu, alebo genetiky na opakované potraty do 10. týždňa sa vylúčiť nedá. Faktorov, ktoré mohli mať vplyv na potraty však môže byť viacero. Dôležitý je aj vek. Pri pretrvávajúcich problémoch s otehotnením je vhodné porozmýšľať o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia, okrem iného, zrealizovať komplexné vyšetrenia.

  • Proband je nosičom vyváženej translokácie t(13;14)

    , Autor: Kika138

    Dobrý deň prajem chcela by som sa opýtať nakoľko sa chceme snažiť s priateľom o bábätko. Priateľ je nosičom vyváženej translokácie t13;14 po svojom otcovi , ja som zdravá (absolvovali sme genetické vyšetrenie). Aké možné komplikácie by sa mohli udiať v tehotenstve? Ale ochorenie by mohlo bábätko mať ?
    Ďakujem
    S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na genetika. V niektorých prípadoch je nutné riešenie cestou centra asistovanej reprodukcie, kde sa vyberú najvhodnejšie zygoty. Translokácia chromozómov je štruktúrna aberácia a tie majú veľký dôsledok na samovoľné potraty. Preto je dôležité pravidelné sledovanie. Pokiaľ nenastane u plodu zmnoženie, ani strata genetickej informácie, tak plod nebude mať žiadne príznaky ani viditeľné postihnutie. Ak dôjde k zmnoženiu, či strate genetickej informácie, tak by pravdepodobne došlo k potratu. Platí, že ak sa prekoná prvý trimester, tak by tehotenstvo malo dopadnúť dobre z tohto hľadiska. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.