Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,316 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potraty

    , Autor: lenka74

    Dobrý deň, pani doktorka!
    Mám 39 rokov a s manželom sme podstúpili 4x umelé oplodnenie. Prvýkrát to bolo bez embryotransferu, ostatné razy mi vložili po dve embryá, ale vždy došlo k včasným potratom a raz k mimomaternicovému otehotneniu+ včas potratu. Na genetickom vyšetrení sme boli, výsledky sú v poriadku. Pri poslednom oplodnení mi bola vyšetrená krv na genetiku a vyšli mi MTHFR A1298, Factor XIII V34L mutácia heterozygot.a PAI-1 4G/5G - 4G/4G. Mám sa obrátiť na hematológiu? Aké ďalšie vyšetrenia mám podstúpiť, aby sa zistilo, čo je príčinou potratov a toho, že embryjká sa prestanú vyvíjať? Nikdy sme totiž nemali na zmrazenia žiadne.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o pre embryá veľmi nevhodné prostredie čo sa týka vlastností krvi a jej zrážania. Určite by som odporučila liečbu Fraxiparinom - aby sa krv zriedila a predišlo sa tak potratom. Zvážte prípadne predimplantačnú genetickú diagnostiku embrya.

Podobné otázky

  • Chlamydia trachomatis u muza

    , Autor: Lachdian

    Dobry den, v priebehu roku som 2x potratila ( MA - 8t a 6t). Absolvovali sme vsetky vysetrenia. Na reproimunologii muzovi zistili inf. chlamydiu trachomatis - pozit. IgG aj IgA. Je objednany u urologa. Ja mam vsak vysledky z krvi aj vytery negativne. Moja otaxka znie: Je to vobec mozne, aby som bola negativna? A je mozne, aby pricinou MA bola muzova infekcia? Vycerpali sme vsetky moznosti vysetreni a nic ine sa nenaslo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností. Aj keď najčastejším spôsobom je prenos nechráneným pohlavným stykom: štatistiky udávajú, že šanca na prenos z jedného človeka na druhého je až 60 %. Nevylučujem vplyv chlamýdiovej infekcie na opakované potraty, niektoré štúdie udávajú súvis, iné však nedávajú do súvisu chlamýdiovú infekciu s príčinou potratov. Platí však nepísané pravidlo, že ak je pozitívny jeden z partnerov, s veľkou pravdepodobnosťou môže mať infekciu aj druhý partner. Manžel má však pozitívne protilátky, ktoré hovoria o prekonaní infekcie. Nepoznám však všetky výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie a okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie jednoznačne objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ako aj vyšetrujúcich lekárov manžela.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Marcela13

    Dobrý deň . Potrebovala by som radu .Mám 2 krásne deti ktoré sa podarili hneď na prvý krát v roku 2017 a 2018. Bola som s nimi na rizikovom. Syn pomalí rástol a pri dcére mi odtekala plodová voda počas celého tehotenstva. V januári 2022 ale s iným mužom sa nám podarilo otehotnieť s kvapôčky lásky kde nastal samovoľny potrat . V máji 2022 tiež s kvapôčky lásky sa to podarilo ale potratila som v 12 týždni povedali mi že biochemické tehotenstvo. Plod zmizol a gestacny vak rástol tak som šla na kyretaz. Šla som k mojej dr. Na kontrolu a videla tam ešte niečo že to zle urobili ale že sa to vyplaví aj samé ..teraz tam už nevidela nič .Snažíme sa 3 mesiac po dlhej (1,5r)pauze a nedarí sa nám .viete mi povedať prečo? Alebo či pri kyretazi nemohli doktori niečo urobiť? Na štítnu žľazu sa liečim a bola som pred mesiacom na kontrolu všetko je v poriadku . ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin, pre ktoré sa Vám nedarí otehotnieť aj napriek pravidelnému nechránenému pohlavnému styku môže byť viacero. Ak sa snažíte otehotnieť už rok a pol a nechránený pohlavný styk praktizujete dva-tri krát týždenne a v anamnéze máte už dva potraty za sebou, niekde bude pravdepodobne problém. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, USG, informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam realizovať hematologické vyšetrenie a vyšetrenie spermiogramu partnera. V prípade, že bude hematologické vyšetrenie negatívne a spermiogram v norme, ešte doplniť imunologické a genetické vyšetrenie. Pouvažovať tiež môžete o návšteve centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vedia všetky vyššie spomínané vyšetrenia realizovať pod jednou strechou.

  • Duphaston a posunuta ovulacia

    , Autor: Vik12345567

    Dobry den,
    kvoli nedostatocnej hladine progesteronu mi lekar predpisal uzivanie Duphastonu 2xdenne 16. az 25.DC.
    Ovulaciu mavam oneskorenu, a to avam 20. - 21.DC (menstruaciu mavam uz 29. - 30.DC).
    Liek uzivam prvy cyklus, snazim sa otehotniet uz dva roky (po dvoch potratoch).
    Podla ovulacnych testov a merania teploty mi vsak ovulacia neprebehla. Je mozne, ze mi ju duphaston zablokoval, kedze ho zacinam uzivat este pred ovulaciou? Nemala by som ho zacat uzivat az po 20.DC, ked pride ovulacia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažko bližšie objektívne vyjadriť. Za daných okolností, ak ste už prekonali dva potraty za sebou a ešte nemáte deti a otehotnieť sa snažíte, aj za predpokladu pravidelného nechráneného pohlavného styku 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie, už dva roky, bude vhodné doplniť hematologické, endokrinologické, prípadne aj imunologické a genetické vyšetrenie. Vhodné je tiež uvažovať o konzultácii v centre asistovanej reprodukcie, kde Vám všetky spomínané vyšetrenia vedia realizovať. Žena, aj napriek nepravidelnému menštruačnému cyklu, či posunutej ovulácii (ak k nej vôbec dochádza a nejedná sa o anovulačné cykly) by mala byť schopná, počas dvoch rokov, za predpokladu spomínaného pravidelného nechráneného pohlavného styku, otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, výsledky vyšetrení (hormonálneho profilu, AMH, USG nález) ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Duphaston je dvojsečná zbraň a aj keď sa nasadzuje ako liek prvej voľby, nie som presvedčený, že u Vás vyrieši príčinu neplodnosti. Pri nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie aj okolnosti a ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť, prípadne Vás vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia alebo do už spomínaného centra asistovanej reprodukcie.

  • Ovulacne testy

    , Autor: Nikuli

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať na Váš názor ohľadom použitia ovulacnych testov pri snahe o otehotnenie?
    Odporúčate ich? Mám 37 rokov, prvé dieťa bolo počaté pred 6 rokmi bez problémov, teraz som v auguste bola tehotná srdcováakcia bola na prvej prehliadke prítomná, na ďalšej kontrole bol bohužiaľ diagnostikovaný missed abortion v 8 týždni.Dôvod nepoznám, nebola robená patológia.
    Na kontrole po kyretáži u gynekológa bolo všetko v poriadku. Je potrebné pátrať po príčine, alebo len trochu dopomôcť otehotneniu napr. aj pomocou ovulacnych testov?
    Ďakujem za Váš názor.
    Nikol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa mňa nemá veľký zmysel realizovať ovulačné testy. K otehotneniu Vám určite nepomôžu. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého menstruačného cyklu, okrem obdobia menštruácie. Každá piata žena potratí aspoň raz v živote. Ak potraty nie sú opakované, nie je potrebné za týchto okolností realizovať odborné vysetrenia. Z patologického vyšetrenia v 8. týždni tehotenstva sa príčina potratu nezistí, patológ iba potvrdí, že v odoslanom materiály súprítomné očakávané embryonálne štruktúry. Je pravda, že ak máte nad 35 rokov, je u Vás prítomný rizikový faktor - vek. Neznamená to však, že by ste mali mať problém otehotnieť. Ak by bol u Vás problém s otehotnením alebo by u Vás došlo opäť k zamlčanému potratu, bude potrebné realizovať hematologické, endokrinologické, imunologické a genetické vyšetrenie.

  • Mimomaternicové tehotenstvo

    , Autor: Ivkaaaa

    Dobrý deň, v 11/2022 som mala zamlčaný potrat. Plod sa prestal vyvíjať v 5+6 tt. Maternica sa mi vyčistila sama. V 8/2023 som mala druhý zamlčaný potrat, plod sa opäť prestal vyvíjať v 5+6 tt. V maternici som mala 3 gestačné vačky, no plod bol iba v jednom. Absolvovala som kyretáž a bola vykonaná aj histológia. Po 3 týždňoch od zákroku mi volala obvodná gynekologička s tým, že mám prísť na kontrolné sono, pretože vo výsledkoch histológie je uvedené že mohlo ísť o mimomaternicové tehotenstvo. Kázala mi vykonať aj tehotenský test. Ten vyšiel negatívny. Na sone mi povedala, že všetko je v poriadku, že nejde o mimomaternicové tehotenstvo a že prebehla ovulácia.
    Prosím Vás, aký môže byť dôvod toho, že obe tehotenstvá skončili v rovnakom týždni? Je možnosť mimomaternicového tehotenstva aj keď na sone nič nevidela, nemám bolesti a ani som pred kyretážou nekrvácala? Je šanca na ďalšie úspešné tehotenstvo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali za sebou dva zamlčané potraty v 6. týždni tehotenstva, pravdepodobne nie je niečo v poriadku. Príčin však môže byť viacero. Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti, nálezy, výsledky vyšetrení, ako aj ďalšie informácie, ako aj vek, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam však realizovať hematologické, endokrinologické, prípadne aj genetické, či imunologické vyšetrenie, ktoré môžu odhaliť príčinu opakovaných potratov v skorom týždni tehotenstva. Vo výsledkoch histológie nemuseli byť zachytené plodové súčasti, teda embryonálne tkanivá, to však automaticky neznamená mimomaternicové tehotenstvo. To sa dá jednoducho vylúčiť realizáciou odberu krvi na beta HCG, ktoré v prípade negatívneho výsledku jednoznačne vylúči akékoľvek tehotenstvo. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.