Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer.Mam par otazok.Mam 24rokov a moj partner 35rokov.Snazime sa otehotniet ale zatial nic ako vacsina parov.Minuly rok v oktobri som bola na laparoskopii museli mi odobrat cystu lebo inak nechcela zmiznut ani tabletkamy ani injekciami.Doktor povedal ze neostala ani jazva po cyste bola na pravom vajecniku.Chvalabohu ostali mi vajecniky aj vsetko ostatne.Takze moja prva otazka:kamaratka mi poradila aby som uzivala Femibion 800 ze to je taka predpriprava na tehotenstvo tak chcem vediet ci to odporucate.2.otazka:partner ma ist na spermiogram ale ma z toho nervy ze sa tam "nespravi" tak by som chcela vediet ci to moze doniest z domu,ambulanciu mame 10minut od domu.Samozrejme musel by si ist zobrat sterilnu nadobku a ja mu nemozem doma nijako pomahat.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    femibion neodporúčam, ak tak tak Inofolic 2 x denne ale v prvom rade si dajte vyšetriť spermiogram a u vás hormonálny profil a vyšetrenie cca 10-12 deň cyklu či dochádza k ovulácii. Nech to partner skúsi najprv v centre, aj keď mnohí chlapi majú z toho obavy ale potom to všetko zvládnu. O tom či je možné doniesť vzorku do centra sa musíte dohodnúť priamo v centre.

Podobné otázky

  • Teratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor. Priateľovi vyšlo zo spermiogramu teratozoospermia, má až 100% defekt hlavičky, 0% normálnych spermií. Dr. mu odporučila užívať Profertil a prísť o dva mesiace na kontrolný odber. Máme doma zakúpený Folandrol, môže užívať ten alebo radšej zvoliť Profertil ? Deti nemáme, posledné tehotenstvo skončilo MA 7tt. Môžeme sa naďalej snažiť, alebo si máme dávať pozor do kontrolného odberu? Myslíte, že je možné prirodzené oplodnenie pri tejto diagnóze?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností výsledku spermiogramu si myslím, že je momentálne zbytočne sa snažiť. Vhodnejšie je užívať spomínané preparáty na úpravu spermiogramu a následne realizovať kontrolné vyšetrenie spermiogramu. Oba spomínané preparáty majú podobné zloženie, takže rozhodnutie je na V8s, ktorý preparát bude partner užívať. U muža je možná úprava spermiogramu v priebehu 2 - 3 mesiacov. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Problémy s otehotnením

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už rok sa s manželom snažíme o bábätko, ja mám PCOS a manželovi so spermiogramu vyšlo že ma cca 12 miliónov spermií a ma zlú morfológiu, ma ich 0,8% normálnych inak zle. Plus ich ma spomalené, nasadilu mu kotvičník a profertil a o 2 mesiace mame ísť na kontrolný spermiogram, myslite si že je tam šanca mať dieťa prirodzenou cestou? Že sa po vitamínoterapii upravia hodnoty? Alebo len umelé oplodnenie? Nechceli by sme ísť touto cestou . Ja užívam tiež kotvičnik a inofolic.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermiogram sa môže s odstupom 2 až 3 mesiacov meniť. Neviem Vám povedať, či sa upraví až natoľko, že bude šanca na spontánne otehotnenie. Ak nie, budete odoslaná do centra asistovanej reprodukcie, kde Vám vysvetlia možnosti a stanovia ďalší postup.

  • Silná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Už nejaký čas sa snažíme o dieťa - neúspešne. Máme základne vyšetrenia - ja HP a AMH obe v poriadku a partner spermiogram - nie je ukážkový, ale nie je vraj zlý. Aj napriek tomu sa nám nedarí. Ja som dostala menštruáciu, ale o nejaké 3 dni skôr a oveľa silnejšiu ako som zvykla mávať. Vždy som mávala 28 dňový cyklus, a takú strednú menštruáciu by som povedala. No teraz asi 2 - 3 cykly prišla teda skôr a je teda taká iná na akú som bola zvyknutá. Môže mať na to vplyv užívanie výživových doplnkov ako Femibion alebo iných vitamínov? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruačný cyklus môže mať vplyv viacero faktorov, aj užívanie výživových doplnkov a vitamínov. Pri plánovaní tehotenstva sa odporúča praktizovať nechránený pohlavný styk 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem obdobia menštruácie. Záleží tiež od dĺžky snaženia. Ak sa snažíte za uvedených odporúčaní viac ako rok a nedarí sa Vám otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine. Ak sa však snažíte menej ako rok, nie je ešte dôvod na obavy. Pokračujte v pravidlenom snažení sa a užívaní spomínaných tehotenských vitamínov.

  • Výška AMH súvis s PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či výsledok AMH je 4,6 je vysoký a teda môžem mať PCO, čo je dôvodom, prečo sa nám nedarí otehotnieť vyše roka? Partner bol na spermiograme - vyšiel mu výsledok Teratozoospermia (2% dobrých). Ja mám 30 a partner 35 rokov. Lekár mi k výsledku AMH povedal len že je ok. A že máme navštíviť CAR. Ďakujem za odpoveď a prajem Vám pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, AMH máte v norme. Podľa mňa nemáte PCO. Partner má však zlý spermiogram, takže to bude pravdepodobne dôvod, prečo sa Vám nedarí otehotnieť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie, kde vyšetria Vás aj parntera a stanovia ďalší postup.

  • Testosterón

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, čím by sa dal znížiť testosterón? Mám 2,75.
    Vajičkovody mám priechodné, bola som na laparoskopii, Dr. povedal, že kontrastná látka len preletela, že sú 100% priechodné.
    Ovulácia prebieha každý mesiac, potvrdené bazalnou teplotou, výtokom, folikulometriou a užívam Duphaston.
    Napriek všetkému sa nám nedarí otehotnieť.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako som už písal, príčin môže byť viacero. Vhodné je vyšetriť aj spermiogram partnera. Ak to bude v poriadku a aj napriek tomu s Vám nedarí otehotnieť, vhodné bude navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.