Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • SPG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, včera ste mi odpovedali na moju otazku z vysledkom SPG, takze podla Vas je asi zle vyhodnotený kedze je tam pisane a+b ? Robili nam ho v BA ISCARE. Manzel uziva aj vitaminy uz 3 mesiace. A vitaminy nepomozu na tu diagnozu? Mali by sa spermiogram radcej zopakovat ? Ja chodim pravidelne kazdy mesiac na folikumetriu k doktorke. A po ovulacii mi da vzdy dufaston alebo utorgestan. Tento mesiac som brala i zvysenu davku 2tab. kazdých 8 hod. Tak si myslite ze by som radcej mala ist do CARu, lebo tam mi mozu blizsie povedat v com je problem, kedze su tam aj kvalitn.pristroje ? Dakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    informovala som sa ohľadne toho vášho spermiogramu priamo u nás v ISCARE a je to takto: ak napíšu pohyb a+b (80%), znamená, že spermií "bečkovej" kvality je 80%, kedže za tým písmenkom je hodnota uvedená. Spermií áčkového typu je teda logicky 20 % a keďže norma je minimálne 25% spermií áčkového typu(teda rýchlo sa pohybujúcich vpred) ide o asthenospermiu. Každopádne tento nález nie je žiadna katastrofa, a opakovaný spermiogram môže byť úplne v norme. Prospešné by mohlo byť užívanie kys. listovej 1 denne pre partnera, prípadne antioxydanty, nefajčiť nepiť alkohol. Ale ako hovorím spermiogram je relatívne dobrý a nevidím v tom až taký problém. Ak máte potvrdenú ovuláciu folikulometriou a napriek tomu sa nedarí otehotnieť bolo by vhodné urobiť ďalšie vyšetrenia, hormóny, imunologický faktor , prípadne sa pozrieť do bruška či sú priechodné vajcovody. Darmo bude ovulácia a dobrý spermiogram ak nie sú priechodné tuby. Ak sa pokúšate o otehotnenie dlhšie ako jeden rok a neúspešne doporučujem návštevu centra asistovanej reprodukcie. Držím palce a veľa šťastia.

Podobné otázky

  • Potvrdenie ovulácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mohla by som vás poprosiť o zhodnotenie mojich šancí ;)
    Posledná MS 12.2-15.2 (cyklus mám viac nepravidelný ako pravidelný) často bol cyklus anovulacny preto niekedy trval aj 45 dni.

    3dc-8dc som užívala clostylbegytit 1-1
    8dc- prvá folikulometria - nebolo vidieť nič moc
    11dc- folikulometria - bolo vidieť, že niečo rastie
    14dc - folikulometria- vidiet na pravom vajecniku, velky folikul- lekár poslal domov snažiť. V najbližších dňoch prebehne ovu
    16dc 17dc - mierne ovulacne bolesti
    18dc - silne kŕče v celom bruchu
    20dc - spustil sa mi silný výtok bielej farby ( nič nesvrbi, nesmrdí) ale jeho veľmi veľa. (20dc-26dc)
    22dc- odber krvi na zistenie hladiny S-prog
    výsledky parádne- ovulacia prebehla
    27dc- zimnica bolest celého tela unava
    28dc- prvý test -negatívny test
    30dc - negatívny test, silne bolesti v pravom vaječníku
    31dc- ostrá bolest vo vajecniku a naliate prsia (PMS?)
    32dc - negatívny test, príznaky PMS slabnú ( bolia iba prsia)
    33dc- MS stále nikde

    Kedy môžem čakať MS ? A dokedy na ňu mam čakať ?
    Ak teda ovulacia prebehla naozaj výborne a manželov Spg dopadol na 1*, najlepsi z ordinácie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačné testy nemá zmysel realizovať každý deň, či dva. Testy môžu byť aj falošne negatívne. Snažte sa aspoň 2 - 3 krát týždenne. Takto bez poznania bližších okolností a informácií sa k šancám na otehotnenie neviem vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do niekoľkých mesiacov, odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • Hodnota FSH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na hodnotu FSH, ktorá mi bola nameraná na 3. deň cyklu., a to 6,47 U/l. Je, prosím, tento výsledok vzhľadom na môj vek (o dve mesiace budem mať 31) dobrý, čo sa týka kvality vajíčok? Je možné kvalitu vajíčok nejako zlepšiť? AMH mi vyšlo v norme, 3,84 ug/l, ale mám strach, či FSH nemám vysoké, aj keď som možno v norme (ak sa nemýlim, horná hranica je 8,9 U/l). Nedarí sa mi otehotnieť už skoro rok. Manželovi (31r.) prvý spermiogram odhalil zhoršenú morfológiu (má len 2% tvarovo správnych spermií), ostatné parametre mu vyšli dobre. Užíva vit. doplnky, stravuje sa zdravšie a už nenosí mobil vo vrecku, tak dúfame, že kontrolný SPG bude lepší, ale zároveň mám strach, či sú moje vajíčka podľa výsledku kvalitné, pretože si uvedomujem, že momentálne môžeme len čakať na tú dobrú spermiu, tak by som sa rada spoliehala aspoň na kvalitné vajíčka (s ovuláciou by som nemala mať problém).

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky sú u Vás v poriadku, takže problém bude najpravdepodobnejšie v partnerovi. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do roka aj napriek úprave životného štýlu a pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2-3 krát týždenne), bude vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

  • Spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Snažíme sa s priateľom niečo cez rok o bábätko. V piatok bol na spermiograme, výsledky mal takéto:
    Ejakulátu- 5,6ml, biela opaleskujúca farba, skolikv. po 75min, pH 7,5 denzita 17,9 mil/ ml, patol. formy 15-20%, pohyblivých cca 75%, pohyb lineralny, agulitacie neprítomné. Je to prosím vás všetko v poriadku? Veľmi sa tomu nerozumiem. Mal by ísť radšej ešte na kontrolný spg o 3 mesiace ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na andrológa, ale podľa opisu je to v viac menej v poriadku. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára.

  • SPG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pani doktorka. Chcela by som sa spytat ci by ste mi nevedeli vysvetlit vysledky spermiogramu. Muz bol 1x na SPG v piatok v CARE. Dostali sme vysledky ale nerozumieme im, hladali sme si to na nete aj nieco sme nasli. Nechapem tím pismenkam viem ze to je ta pohyblivost vpred ale v zatvorke je 80 % a to je v poriadku nie? Prosim Vas o vysvetlenie. Vopred dakujem !
    Objem 3 ml
    Motilne 22
    Nemotilne 14
    Motilita a+b (80%) +b/
    patologia 80%
    liguifikacia +
    NALEZ Asthenozoospermia
    zaver IVF

    A este ja som v na vysetreni nebola, v care. Ja sa uz 9 rokov liecim lebo nemam vobec menštruaciu bez liekov, ovulaciu mam ale neskor tak cca 19DC. Potom uzivam utorgestan. Snazime sa uz vyse roka a nedari sa preto isiel muz na SPG. Prosim Vas co vy odporucate??? Dakujem za radu !!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý večer prajem,
    naozej je to pomerne zvláštne vyhodnotené, respektíve napísane, pretože ak pohyb a + b (teda rýchly a pomalý pohyb vpred) tvoria 80 % tak by mal byť výsledok fyziologický, niektoré laboratória však vyjadrujú v zátvorkách mieru patológie , v tom prípade by to sedelo. Musite sa opýtať v centre kde vám výsledok vyhodnocovali. Fyziologická je buď hodnota rýchleho pohybu spermií vpred (a) viac ako 25 % alebo rychly a pomalý pohyb (a+b) spermií vpred spolu viac ako 50 %. Každopádne spermiogram nebude až taký problem, rozhodne by som na vašom mieste neodkladala aj vaše vyšetrenie, zrejme to bude "kameň urázu" a príčina toho, že sa Vám nedarí otehotnieť. Minimálne hormóny, ultrazvuk, vylúčenie polycystických vaječníkov a naplánovanie riadeného cyklu pod ultravzukovou kontrolou ovulácie.