Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Hodnota FSH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcela by som sa spýtať na hodnotu FSH, ktorá mi bola nameraná na 3. deň cyklu., a to 6,47 U/l. Je, prosím, tento výsledok vzhľadom na môj vek (o dve mesiace budem mať 31) dobrý, čo sa týka kvality vajíčok? Je možné kvalitu vajíčok nejako zlepšiť? AMH mi vyšlo v norme, 3,84 ug/l, ale mám strach, či FSH nemám vysoké, aj keď som možno v norme (ak sa nemýlim, horná hranica je 8,9 U/l). Nedarí sa mi otehotnieť už skoro rok. Manželovi (31r.) prvý spermiogram odhalil zhoršenú morfológiu (má len 2% tvarovo správnych spermií), ostatné parametre mu vyšli dobre. Užíva vit. doplnky, stravuje sa zdravšie a už nenosí mobil vo vrecku, tak dúfame, že kontrolný SPG bude lepší, ale zároveň mám strach, či sú moje vajíčka podľa výsledku kvalitné, pretože si uvedomujem, že momentálne môžeme len čakať na tú dobrú spermiu, tak by som sa rada spoliehala aspoň na kvalitné vajíčka (s ovuláciou by som nemala mať problém).

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky sú u Vás v poriadku, takže problém bude najpravdepodobnejšie v partnerovi. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do roka aj napriek úprave životného štýlu a pravidelnému nechránenému pohlavnému styku (2-3 krát týždenne), bude vhodné navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • hodnoty AMH/FSH

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,

    rada by som vedela vas nazor na pravdepodobnost otehotnenia. Vek 41 rokov, jedno dieta, hodnoty AMH:1,15, FSH: 7,37. Ostatne hodnoty z hormonálneho profilu v poriadku, na nic sa neliecim. Mam iba jeden vajecnik, druhy odoperovany v 20 rokoch. Zaroven by ma zaujimalo ci jeden vajecnik znamena automaticky nizsiu hodnotu AMH.

    Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, výsledky máte v poriadku, primerané. Ak by bola hodnota FSH na 3.deň cyklu nad 8,9U/l a AMH pod 1ng/ml, mohol by to byť problém. Čo sa týka hodnotenia ovariálnej rezervy, AMH sa tvorí od puberty vo vaječníkoch, stratou jedného vaječníka sa logicky zníži ovariálna rezerva stratou folikulov a vajíčok jedného vaječníka o polovicu. Čo sa však týka hormonálnej sebestačnosti, zdravej žene stačí na normálne fungovanie jeden zdravý vaječník.

  • Znížené amh

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    V septembri 2018 mi bola zistená nízka ovarialnu rezerva 1,84. Vo februári mi opätovne zisťovali túto hladinu, nameraná bola v hodnote 1,15, v auguste tento rok 1,06. Považujete to za rýchlo h
    Klesajúcu hodnotu? Hodnoty FSH na 4DC 7,01. Tieto dve hodnoty spolu úzko súvisia? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota 1,06 ug/l predstavuje hranicu normálnej a nízkej ovariálnej rezervy. Hodnota FSH 7,01 IU/L spadá do normy vrámci folikulárnej fázy, kedy Vám bol odber realizovaný. Tieto dva hormóny spolu súvisia. Hovoria o ovariálnej rezerve, teda o tom, či má vaječník k dispozícii vajíčko a zároveň či je schopný pripraviť vajíčko na uvoľnenie po dozretí a prasknutí folikulu.

  • Vyssie FSH a nejasne vyhliadky do buducna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, mam 27 rokov a velmi Vas prosim o radu. Pred 3 rokmi som mala v 9tt MA, dovtedy bezproblemovy pravidelny cyklus. Po kyretazi mavam cyklus so spinenim, kratky, bolestivy, trva to uz 3 rok. Vcera po navsteve CAR mi bolo povedane... male vajecniky s malou zasobou vajicok, hodnota FSH na zaciatku cyklu 22, v strede 10, 6 /LH 6,8 so zmenou v strede na 7,9 / FSH test: krivka aktívna pri pomalsie stupajucom E2/ pomer FSH a LH priaznivy, ale vysoke FSH/ P4 12,8 a skorý nástup.... Dalsie hodnoty a vysetrenia su v norme. Asi pred 2 rokmi som mala vysetrenu stitnu zlazu a tiez imunologicke vysetrenie s negat. nalezom... Nerozumiem tomu, co sa so mnou deje,. Doteraz som nemala ani ponatia o tom, ze s mojimi vajecnikmi cosi nie je v poriadku. Hrozi mi skory prechod? Geneticky to v rodine nemala ziadna zena. Menstruciu mavam pravidelnu 26 dnovu, no 7 dni pred nou stale spinim, Vynechala mi iba raz, vtedy pri tehotenstve. Mam sancu mat niekedy vlastne dietatko? Je tato hodnota FSH na zaciatku cyklu uz definitivna alebo sa moze menit? A co LH? Mozem s tym nieco spravit? Pan doktor bol skupy na slovo a k tomu, co bude so mnou dalej nepovedal takmer nic. Vypytal si 100 eur za konzultaciu a to bolo vsetko.
    Velmi pekne dakujem za kazdu vasu radu, s pozdravom Lenka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nepriaznivá je hodnota FSH na začiatku cyklu čo znamená, že vaše telo sa snaží vykompenzovať oslabenú činnosť vaječníkov tým, že vylučuje viac hormónov aby ich "podporili" a "prebudili". Zdá sa, že zatiaľ sa to vašim hormónom darí, no je to znak nastupujúcej menopauzy. To znamená, že ide o takzvané predčasné ovariálne zlyhanie. Bohužial, prognóza tohto ochorenia je progredujúca, to znamená, že činnosť vaječníkov bude slabnúť. je správne, že ste v centre asisitovanej reprodukcie, bude nutný aktívny prístup a pokus o ovariálnu stimuláciu a získanie vajíčok.

    100 eur za kozultáciu??? Smiem vedieť kde ste boli?