Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Potvrdenie ovulácie

    , Autor: Troble

    Dobrý deň, mohla by som vás poprosiť o zhodnotenie mojich šancí ;)
    Posledná MS 12.2-15.2 (cyklus mám viac nepravidelný ako pravidelný) často bol cyklus anovulacny preto niekedy trval aj 45 dni.

    3dc-8dc som užívala clostylbegytit 1-1
    8dc- prvá folikulometria - nebolo vidieť nič moc
    11dc- folikulometria - bolo vidieť, že niečo rastie
    14dc - folikulometria- vidiet na pravom vajecniku, velky folikul- lekár poslal domov snažiť. V najbližších dňoch prebehne ovu
    16dc 17dc - mierne ovulacne bolesti
    18dc - silne kŕče v celom bruchu
    20dc - spustil sa mi silný výtok bielej farby ( nič nesvrbi, nesmrdí) ale jeho veľmi veľa. (20dc-26dc)
    22dc- odber krvi na zistenie hladiny S-prog
    výsledky parádne- ovulacia prebehla
    27dc- zimnica bolest celého tela unava
    28dc- prvý test -negatívny test
    30dc - negatívny test, silne bolesti v pravom vaječníku
    31dc- ostrá bolest vo vajecniku a naliate prsia (PMS?)
    32dc - negatívny test, príznaky PMS slabnú ( bolia iba prsia)
    33dc- MS stále nikde

    Kedy môžem čakať MS ? A dokedy na ňu mam čakať ?
    Ak teda ovulacia prebehla naozaj výborne a manželov Spg dopadol na 1*, najlepsi z ordinácie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovulačné testy nemá zmysel realizovať každý deň, či dva. Testy môžu byť aj falošne negatívne. Snažte sa aspoň 2 - 3 krát týždenne. Takto bez poznania bližších okolností a informácií sa k šancám na otehotnenie neviem vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak sa Vám nepodarí otehotnieť do niekoľkých mesiacov, odporúčam navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.

Podobné otázky

  • nepravidelná menštruácia

    , Autor: odbornik6

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať, je možné otehotnieť aj ked mám nepravidelný cyklus? ako zistím kedy mám plodné dni? Dnes som zaznamenala špinenie, slabé, je to hnedý výtok bez zápachu a trochu krvi. Pichá ma trošku a v bruchu. Je to dôkaz menštruácie alebo to môžu byť aj plodné dni? Poslednú menštruáciu som mala teraz 4 oktobra. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    samozrejme, že môžete otehotnieť aj pri nepravidelnej menštruácii, ale býva to niekedy problém, Závisí od toho, čo nepravidelnú menštruáciu spôsobuje, aký je Váš hormonálny profil (teda aké sú hladiny hormónov), či vôbec ovulujete a podobne. Stále však platí pravidlo, ak sa neúspešne snažíte o dieťatko viac ako jeden rok je potrebné vyhľadať špecialistu z oblasti reprodukčnej medicíny, prípadne navštíviť centrum asistovanej reprodukcie.
    Na to kedy ovulujete existuje viacero spôsobov určenia, od subjektívnychpocitov: ako bolesti v podbrušku, zmena kvality a charakteru cervikálneho hlienu, zvýšenie bazálnej teploty, niekedy sa môže objaviť aj minimálne množstvo krvavého hlienu. Samozrejme na presné potvrdenie ovulácie je najvhodnejšie gynekologické vyšetrenie a ultrazvuk. To či sa teraz jedná o začínajúcu menštruáciu alebo o ovolúcia neviem, je potrebné vyšetrenie.

  • Špinenie od 20. dňa cyklu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Už cca 8 rokov sa márne snažíme o dieťa. Po kompletnom vyšetrení vrátane laparoskopie, chromopertubácie a iných plus vyšetrenia môjho manžela sa zistilo len u mňa, že mám latentnú hypothyreozu.. Beriem dlhodobo (cca 4 roky) euthyrox a výsledky krvi a hormonály profil sú ok. pred rokom som mala GEU a náslenú laparoskopiu plus kyret.. Od tejto lapaky sa mi radikálne skrátil cyklus (na cca 25dní) a k tomu každý mesiac od cca 20 dňa cyklu špiním... Nezistili mi žiadne hormonálne výkyvy a ani Duphaston ani Provera nezabrali.. Posielajú ma znova na kyret, čo odmietam, lebo tretia operácia v priebehu 4 rokov sa mi zdá moc.. Čo si myslíte vy? Mám ísť na ten kyret? nemôže to byť porucha niekde inde? napríklad hematologického pôvodu?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    problémov sa tu črtá hneď niekoľko. Nepíšete koľko máte rokov, no 8 rokov je už pomerne dlhá doba. Čo sa týka hypotyreózy, ak sú hladiny hormónov štítnej žlazy pri pravidelnom užívaní Euthyroxu v norme, "kompenzovaná hypotyreoza" by nemala byť prekážkou pri otehotnení.
    Menštruačný cyklus sa môže počas života ženy meniť, no spotting pred menštruáciou je zväčša prejavom nedostatočnosti žltého telieska. Je u vás potrebné komplexné vyšetrenie, aktuálne hodnoty hormonov - kompletný hormonálny profil najlepšie 2 alebo 3. deň menštraučného cyklu, vrátane hodnôt Prolaktínu. Dôležitým faktom je potvrdenie ovulácie na 10-12 deň cyklu. Samozrejme je nutné aj vylúčenie organickej príčiny a dôkladné ultrazvukové vyšetrenie. Vo vašom prípade je plne odôvodnená návšteva a odborné vyšetrenie v centre asisitovanej reprodukcie, kde posúdia činnosť a fuknčnú kapacitu vaječníkov a aj iné príčiny neplodnosti - presne ako píšete - (hematologické/imunologické). Na základe výsledkov týchto vyšetrení doporučia aj prípadnú kyretáž.