Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vyvolanie porodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan Dr., dostala som ako odporucanie dat si deci cerveneho vina aby som telu dopomohla vyvolat porod. Myslite ze je to bezpecne?( cele tehotenstvo som nevypila ani kvapku samozrejme)... Teda myslite ze to realne moze pomoct?
    Uz som 41+1 skusam vsetko mozne od zvysenej fyz.aktivity,schody,pohl.styk aj 2x denne,tepla vana,sprcha nic nezabera...uz som zufala a chcem sa vyhnut vyvolavaniu v nemocnici.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, deci červeného vína Vám určite nepoškodí, či to ale spustí pôrod je otázne. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Programovany porod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer som 36+2 TT podľa biometrie vraj 37+4 tt váha je 3332 g že bábo má väčšiu hlavičku aj bruško gynekolog má chce poslať na vyvolanie pôrodu po 38tt kvôli váhe pričom pred dvoma týždňami som mala váhu 2332 g bola som 34+1tt podľa biometrie 34+0tt tak nechápem ako môže váha za dva týždne nárast o 1kilo pričom na poradni predtým váha bábätka bola za mesiac len o 800g viac.ze vraj v termíne môže mať cez 4kg a nevytlacim ho, nejako sa mi to nezdá termín pôrodu mám 24.10.2023 a som po ivf vklad bol 2.2.2023.mozem odmietnuť programovany pôrod?keď s tým nesúhlasím?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je teraz ešte veľmi predčasne hovoriť o programovanom pôrode. Ak ste po embryotransfere, datácia tehotenstva je presná, teda vieme presne, v ktorom týždni tehotenstva momentálne ste. Je potrebné realizovať pravidelné kontroly (raz týždenne) pozostávajúce z vaginálneho vyšetrenia a vhodné je realizovať aj USG vyšetrenie. Ak skutočne došlo k rapídnemu nárastu hmotnosti plodu, je potrebné vylúčiť diabetickú fetopatiu, či iné patológie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, doterajšie nálezy a výsledky vyšetrení, ako aj výsledky screeningových vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Porod po cisarskom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat ako sa riesi situacia ak je zena 2 roky po cisarskom. Ci ju hned poslu rodit normalne alebo si moze zvolit aj cisarsky . Ja som mala cisarsky pred 15 m. a planujeme druhe dieta , samozrejme sa bojim normalneho porodu ale nie kvoli bolesti ale kvoli rupture maternice. Neviem ako to chodi ci zenu sleduju ako sa sprava maternica pocas tehotenstva. Zeny v mojom okoli mi hovoria ze sa ide automaticky ak nie je problem prirodzene.
    Dakujem za vysvetlenie a za informacie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od viacerých okolností, ale za istých splnených podmienok sa dá rodiť po cisárskom reze aj prirodzene. Tiež záleží od dôvodu prvého cisárskeho rezu. Ak bol dôvod nepostupujúci pôrod, je predpoklad, že by to nemuselo ísť ani teraz. Tiež treba povedať, že u ženy po cisárskom reze sa nemôžu využiť prostriedky na vyvolanie pôrodu, takže sa pôrod musí rozbehnúť prirodzene a najlepšie do termínu. Najvhodnejšie je sa pýtať obvodného gynekológa a neskôr lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.