Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,008 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Druha sekcia

    , Autor: Kom23

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať kedy pred termínom sa zvykne robiť plánovaná sekcia (prvý pôrod bol urgentná sekcia) a od čoho závisí termín sekcie.
    Veľkosť plodu, otvorenie krčka atd. Čo je v tomto prípade smerodajné.

    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, termín plánovaného cisárskeho rezu sa štandardne dáva 7 až 10 dní pred termínom pôrodu. Samozrejme, ak by sa pôrod rozbehol skôr, urobí sa cisársky rez skôr. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť.

Podobné otázky

  • Nekojenie

    , Autor: Viemneviem

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či sú v nemocniciach možnosti na zastavenie laktácie, aby sa ani nespustila. Po Vianociach ma čaká druha sekcia. Nechcem a nebudem kojiť. Po prvom pôrode som mala poporodnu depresiu. Do roka dieťaťa som chodila na terapie. V druhom tehotenstve som začala chodiť k psychologicke už v 6 mesiaci tehotenstva z dôvodu paniky, že sa moje pocity po druhom porode zopakujú. Psychologička došla k jednoznačnému záveru, že jeden z faktorov prečo u mňa vôbec došlo k poporodnej depresii bolo kojenie. Veľmi bolestivé, krvavé. Zhnusilo sa mi. Priloženie dieťaťa pre mňa bolo niečo strašne. Nalievanie prsníkov, keď dieťa plakalo pre mňa bolo tak neznesiteľne, že som vždy pri jeho placi opúšťala miestnosť. Tam sa narušila vzťahova väzba s dietatom. Kojenie je pre mňa extrémne desivá predstava, ktorej sa chcem oblúkom vyhnúť. Je toto dôvod na zastavenie laktácie a existujú vôbec u ženy hneď po pôrode takéto možnosti? Budem rodiť v pôrodnici, ktorá je na kojenie naozaj zaťažená. Už teraz mám úzkosť z toho, ako sa bude na tieto “psycho” stavy, ako to nazvala jedna zdravotná sestra pozerať.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, už aj na základe opisu si myslím, že je pre Vás jednoznačne vhodné laktáciu zastaviť ešte pred jej spustením. Zastavenie laktácie na žiadosť pacientky, s akéhokoľvek dôvodu, je štandardným postupom a ak podpíšete poučenie, či žiadosť o zastavenie laktácie, nemali by s tým byť žiadne problémy v žiadnom zdravotníckom zariadení. Je to u Vás pochopiteľné a aj rozumné riešenie, vzhľadom k okolnostiam.

  • Vysoké CRP po sekcii

    , Autor: Smetana14

    Dobrý deň, som 5. deň po sekcii, pričom včera som bola prepustená z pôrodnice domov. Bola to moja druhá sekcia, avšak nepamätám si, či som mala takéto problémy aj pri prvej. Brucho mám stále boľavé, avšak na 3. deň po sekcii sa mi objavili po prvej stolici (ktorá bola vo forme hnačky -1x) bolesti v podbrušku. Bolesti sú rezavé, mám ich pri močení, zhoršujú sa, keď mám plnší močový mechúr, príp. vetry, občas to cítim aj pri chôdzi. Myslela som si, že to môže byť z podráždenia, nakoľko cievkovanie bolo dosť bolestivé, a podarilo sa až na druhý pokus. Pri poslednej kontrole včera ráno, keď mi p. doktorka brucho trochu prehmatala, mi povedala, že miesto, kde ma to bolí je mierne napnuté. Keď som sa jej pýtala, či je to normálne, povedala mi, že je to rozrezané brucho, takže áno. Žiadne ďalšie vyšetrenia mi nerobili. U svojho gynekológa sa mám hlásiť o 7 dní. Po sekcii momentálne stále dosť krvácam, je to hlienovitý krvavý výtok, niekedy tmavočervený, ale aj svetločervený, a tiež zo mňa stále vychádzajú krvné zrazeniny. Teraz som si však na prepúšťacej správe všimla, že po odbere krvi deň pred prepustením som mala hodnotu CRP 60,17. O hodnotách CRP sa mi nikto v nemocnici nezmienil. Teplotu zatiaľ nemám, aj keď mám aj bolesti chrbtice, a včera večer som mala pocit vnútornej teploty (myslím, že to ale bolo skôr z únavy). Chcem sa teda spýtať, či je takáto hodnota po sekcii normálna alebo by som mala navštíviť svojho gynekológa skôr kvôli dôkladnejšiemu vyšetreniu. Nerada by som niečo zanedbala, a prišla k nejakému silnému zápalu. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hodnota CRP 60 mg/l je po cisárskom reze primeraná. Ste po pomerne rozsiahlom operačnom výkone. Mierny opuch v mieste rezu sa môže vyskytovať. Ak ne je prítomné začervenanie, či mokvanie rany, pripadne hnisavý výtok z rany, malo by to byť v poriadku. Spomínané očistky sú podľa opisu primerané. Odporúčam tzv. močenie skusmo, nečakajte až na nutkanie na močenie pri plnom močovom mechúry. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Druha sekcia

    , Autor: luciav

    Dobry den, chcela by som sa opytat vzhladom na vrodene neurologicke vady ( spina bifida aperta) a stupnujuce bolesti pocas tehotenstva mi bola odporucena sekcia (september 2018) v celkovej anesteze vzhlasom aj na velmi krivu chrbticu. Prebehla bez problemov aj hojenie holo v poriadku.
    Teraz som druhy krat tehotna, bolesti sa mi zacinaju pridruzovat znova, chcela by som sa opytat ci je potrebne znova odporucenie od neurologa na vykonanie sekcie alebo uz nie a bude stacit, ze uz raz sekcia vykonana bola.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v tomto prípade je u Vás už gynekologická indikácia - stav po cisárskom reze, preto nie je potrebná neurologická indikácia.

  • cs 1

    , Autor: steva

    Dobry den chcela by som sa opytať či je v poriadku že v 26 tt mam cervix skore 1 som druhorodička a pravdepodobne ma čaka druha sekcia. Babetko bolo otočene hlavičkou dole a niekedy pri chodzi mam bolesti v oblasti panvy je to normalne v sede a lahu je to v poriadku je možneže mi babetko zostupilo už do porodnych ciest a može nastať predč. porod. dalšiu poradnu mam 19,3. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    cervikálne skóre 1 u druhoridčky nie je zatiaľ žiadny problém, je však potrebné to sledovať ako sa bude cervikálne skóre meniť. Na bolesti si nasaďte magnézium v tabletkách alebo šumivých tabletách. Určite vám babátko nezostúpilo do pôrodných ciest, a riziko predčasného pôrodu nie je veľké, všetko však závisí od toho ako sa bude vaginálny nález vyvýjať.