Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,009 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Trombóza

    , Autor: Kuklac

    Dobry den. 4 tyzdne po porode som odpadla a zistili mi trombozu venoznych zilovych splavou v mozgu a na plucach. Prepustili ma domov dali mi lieky na riedenie krvy a od bolesti. Len mne sa neustale toci hlava a pobolieva. A bojim sa ze sa mi ten stav odpadnutia zopakuje. Len chcem vediet ci sa mi uz tromboza nerozsiruje ked uzivam liek na riedenie krvy. Na MRI povedali ze pojdem az o 3 mesiace a ct o 6 mesiacou. Moze byt tocenie sposobene rozpustanim tych trombou alebo je liecba neucinna a tromby mam a vytvaraju sa? Viete bojim sa ked mam male babo.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď chápem Vaše obavy, aj napriek tomu, že ste po pôrode, problém nie je gynekologický, neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť. Kompetentný sú v tomto prípade cievny lekári, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky vyšetrení, okolnosti, ako aj ďalšie informácie a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. V prípade ťažkostí alebo nejasností sa ich nebojte pýtať.

Podobné otázky

  • Opakovane pptraty

    , Autor: Simonka256

    Dobry den,mam za sebou 1 uspesne tehotenstvo a 5rocnu dcerku. Od roku 2020 sa mi ale nedari donosit babatko, 3x potrat v 8tt,zistena dedicna porucha zrazanlivosti krvi.Pocas posledneho tehotenstva som si pichala injekcie od 1 do 29tt.Tehotenstvo skoncilo pred tyzdnom,porodom mrtveho babatka ktoremu prestalo byt srdiecko.Pocas tehotenstva bolo vsetko v uplnom poriadku.Cakame na vysledky z pupocnej snury a placenty. Lekarka uviedla 3 mozne priciny,prekonany covid v 12tt,chromozomy alebo Downov syndrom.
    Mam nabrat odvahu a otehotniet zasa?Velmi chceme babatko ale bojim sa zopakovania scenara...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odporúčam realizovať hematologické, endokrinologické a genetické vyšetrenia. Ak máte hematológom potvrdený trombofilný stav, aplikovali ste si injekcie a aj napriek tomu by sa preukázala trombóza pupočníka, bude potrebné vyšetrenie zopakovať a v prípade tehotenstva aplikovať vyššiu dávku nízkomolekulárneho heparínu. Ak došlo k predčasnému pôrodu v 29. týždni tehotenstva, s ďalším otehotnením by som počkal minimálne 3 - 4 mesiace a pred samotným snažením sa otehotnieť by som realizoval vyššie spomínané vyšetrenia. Takto sa Vám bohužiaľ neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tromboza a porod

    , Autor: Zuzkasofinka

    Dobry vecer. Chcela by som vediet Vas nazor ako by som mala porodiť normalne alebo cisárskym rezom. Rok 2014 narodil sa mi chlapček v 37tt predčasne a museli ho kriesiť lebo nedychal. V obdoby šestonedelia sami objavili zápal žil na ľavej nohe. Rok 2015 som opäť otehotnela a už počas tretieho trimestra sa mi opäť objavili na ľavej nohe tromboza. Môj gynekolog to prehliadol nemala som žiadnu liečbu ani žiadne vyšetrenia na hematologii proste nič. Tak som išla na pohotovosť a tam mi zistili čo mi je. Bola mi nasadena liečba a riešilo sa ako porodit. A moja otazka znie normalne alebo cisarskym rezom. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, trombóza je stav, ktorý treba riešiť. Nepoznám však všetky okolnosti a z Vášho opisu mi nie je jasné či ste tehotná a v ktorom týždni. Trombózu dolnej končatiny treba určite riešiť, ale nie je indikáciou k ukončeniu tehotenstva cisárskym rezom.