Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
14,909 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Predčasný pôrod

    , Autor: bb636

    Dobrý večer pán doktor! Rada by som sa Vás opýtala na predčasný pôrod. Kamarátka rodila v 37 tt kvôli slabej funkcii pečene(preeklampsia).Jej gynekológ jej neurobil test na streptokoky a keď sa jej narodil synček, tak dostal zápal pľúc. Chcem sa Vás opýtať či by sa dalo tomu predísť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na neonatológov. Keď sa jedná o predčasný pôrod, bez ohľadu na pozitivitu GBS majú byť počas pôrodu podávané antibiotiká. Predčasne narodené deti majú náchylnejšie pľúca a ich popôrodná adaptácia môže byť zdĺhavejšia. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Zápal pľúc však nemusí vôbec súvisieť s prípadnou GBS pozitivitou.

Podobné otázky

  • ATB

    , Autor: bb636

    Dobrý deň! Rada by som sa Vás opýtala, že prečo sa dávajú ATB pri prasknutí a odtoku plodovej vody? Rodila som v 36. TT, odtiekla mi plodová voda. Môže to byť preto, že som ešte nemala výsledky z testu na streptokoky v pošve či sa dávajú vždy, keď odtečie plodová voda?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, antibiotiká sa podávajú v prípade, že sa jedná o predčasný pôrod. V prípade, že sa nejedná o predčasný pôrod, sa antibiotiká podávajú pri nevyšetrenom alebo nepoznanom výsledku streptococcus agalactiae (GBS) z kultivačného vyšetrenia pošvy a aj pri negatívnom GBS po 12. hodinách od začiatku odtekania plodovej vody. Ak ste rodili v 36. týždni tehotenstva a nebol ešte k dispozícii výsledok GBS, boli u Vás teda až dva dôvody na podávanie antibiotickej liečby.

  • Pôrod

    , Autor: Mirka27op

    Dobrý deň .chcela by som sa opýtať 28.5.2021 som predčasne porodila 28tt 570g dievčatko cisárskym.moj druhý predčasný pôrod,oba cisárske.Dna 29.5.2021 som odišla z nemocnice . Do teraz bolo všetko v poriadku no zrazu mám bolesti podbrušku a brucho ako kebyže som tehotná....celé tehotenstvo som mala 82.5 kg potom som schudla na 76kg .Chcem sa opýtať či môžem byť znovu tehotná,keďže s priateľom máme radi sex začali sme dosť skoro ....asi týždeň dva po cisárskom ale veľmi opatrne....dávame si pozor aby som znovu neotehotnela aj keď ešte chcem ďalšie dieťa ale viem že maternica potrebuje viac času.Mozem otehotnieť aj s "kvapkami lásky"????alebo to môže byť iný problém a mala by som nastivit svojho gynekológa?Jazvu mám zahojenu no sem tam má ešte páli,boli a cítim také akoby ťahanie na ľavú stranu ako keď som mala ešte stychy.co mám robiť?mám s aby že sme niečo s partnerom pokazili? Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, šestonedelie, ani obdobie kojenia nie je antikoncepcia, takže ak ste mali nechránený pohlavný styk, otehotnenie sa vylúčiť nedá. Ak máte v anamnéze už dva cisárske rezy, otehotnenie ani nie dva mesiace od operácie by bolo extrémne rizikové. Maternica sa po výkone hojí šesť mesiacov, preto sa odporúča otehotnieť najskôr rok až rok a pol od výkonu. Takto sa Vám k príčine ťažkostí neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • VBA2C

    , Autor: miselka123

    Dobrý deň prajem! Ja by som sa chcela opýtať následovnu otázku:Mala som 2 akútne sekcie,1.-3/2014,predčasný pôrod v 35tt odtok plodovej vody a syn sa otočil v bolestiach kp,2.-11/2018,pokus o vbac,žiaľ neúspešny,z dôvodu nepostupujúceho pôrodu po odtečení vody (18hodín)a klesanie oziev. Mojou otázkou je,či odstupom času je možné niekde na Slovensku ešte skúsiť rodiť spontánne po 2akútnych sekciach? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, osobne si myslím, že Vám to nikde nebude umožnené, ale vyjadriť sa Vám viem a môžem iba za našu kliniku. U pacientky po 2 cisárskych rezoch je indikované ukončenie tehotenstva cisárskym rezom.

  • Hlavička nalieha

    , Autor: linsss

    Dobry den

    Dnes na poradni ma lekarka dost vystrasila ked mi pocas vysetrenia oznámila ,ze hlavicka plodu nalieha ,ze je uplne nizko. Pytala sa ma ci to necitim. Krcok ke vsak tuhy neotvaram sa. Dnes som len 30+2 aka je sanca ,ze to potiahneme co najdlhsie ? Moze to vyvolat predcasny porod ? Termin mam.az 15.5.

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri vaginálnom vyšetrení, v závislosti od týždňa tehotenstva sa popisuje naliehajúca čiastka plodu, či sa jedná o hlavičku, zadoček, vedúcu čiastku plodu alebo drobné čiastky plodu. Ak je nález na krčku v poriadku, nemusíte sa obávať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach sa nebojte informovať a pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Naliehanie hlavičky

    , Autor: Katlyna01

    Dobrý deň, dnešným dňom som 34+4 týždni tehotenstva. Dnes som bola na kontrole a pán doktor pri vag. vyšetrení zistil, že krčok mám 1,5cm a hlavička nalieha. Chcem sa spýtať či je to v tomto týždni v poriadku alebo či je možný predčasný pôrod.

    Za Vašu odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležitá je nie len dĺžka krčka, ale aj jeho dilatácia. Keďže nepoznám všetky informácie, neviem sa Vám bližšie vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúceho lekára. Predpokladám ale, že ak Vám gynekológ nepredpísal žiadne lieky, ani neodporučil hospitalizáciu, nález bol v poriadku.