Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Druhý pôrod

    , Autor: MiHu

    Dobrý večer.chcela by som sa spýtať na vaše skúsenosti s druhorodickami.zvykne byť druhý pôrod rýchlejší? Pýtam sa preto,lebo môj prvý pôrod trval 5,5 hod spontánne od prvej citelnej kontrakcie a bojím sa čo bude pri druhom.kontrakcie boli hneď silné a pár minútové.porod skončil vakuovym extraktorom po hodine tlačenia.tlaky a kontrakcie prestali.nedalo sa.tiez sa chcem opýtať či je v norme keď mi v 33tt pokleslo brucho a mávam aj menštruačné bolesti.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne, ale väčšinou je druhý pôrod rýchlejší. Čo sa týka bolesti podbruška, odsledujte si to. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Indikácia od psychiatra a sekcia

    , Autor: Samozrejme9

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ci v porodnici uznávajú papier od psychiatra, keď nechcem rodit prirodzene, ale sekciou. Mam po prvom porode psychické problémy z porodu, preto chcem druhý porod riešiť sekciou. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, existuje diagnóza Horor partus, ktorá je indikáciou pre vedenie pôrodu plánovaným cisárskym rezom.

  • Spadnutý močový mechúr

    , Autor: petra92

    Dobrý deň mám otázočku po prvom pôrode mám spadnutý močový mechur. Druhý pôrod som mala akútnu sekciu a teraz som požiadala o sekciu zo sterilizaciou ktorú mi odmietli urobiť popri sekcii ok a teraz otázka môžem rodiť spontane cez spadnutý močový mechúr mám ho úplne dole spadnutý ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám bližšie okolnosti, nevidel som nález, je veľmi tažké sa takto objektívne bližšie vyjadriť. Rodiť sekciou ale môžete. Tým, že ste už po jednom cisárskom reze, môžete si vybrať spôsob pôrodu.

  • Sc

    , Autor: janka666

    Dobrý večer som v 36tt a dnes ma dr poslala sa objednať na sc. Syn narodení v 2010 na sc mal 4100g a mala som vysoký tlak. Druhý pôrod sc v roku 2015 dcéra 3600g tiež som mala vysoký tlak. A teraz mi dr povedal že môžem rodiť vaginalne. Lebo je tam odstup 5 rokov trošku tomu nechápem a začínam mať aj strach. Da sa to aj normálne??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste po dvoch sekciách, aj napriek odstupu piatich rokov je jednoznačne odporúčané ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Aj napriek všetkému môžete žiadať o cisársky rez.

  • Porod

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    V roku 2016 som rodila cisarskym akutne pretoze to nepostupovalo hlavka nechcela zist. Onedlo ma caka druhy porod a zaujimalo by ma ci samotna velkost dietata je dovod k sekcii pokial ostatne podmienky budu splnene (32+6tt odhadovana hmotnost 2600g). A este by som sa chcela spytat na stahovaci poporodny pas. Ci ma vyznam a ci je mozne ho pouzit aj po cisarskom ci v takom pripade nevyvija tlak na jazvu a nemoze skor ublizit.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, veľkosť plodu nad 4000g (na niektorých pracoviskách nad 4500g) je indikáciou k sekcii. Tým, že už ste po jednom cisárskom reze, indikáciou na sekciu je aj Vaše prianie rodiť cisárskym rezom. Čo sa týka sťahovacích pásov, veľký efekt nemajú a hlavne po cisárskych rezoch môžu spôsobiť zaparenie a zapálenie rany. Osobne ich neodporúčam, až na výnimky.

  • Ďalšie tehotenstvo..

    , Autor: ivikuska

    Dobrý večer pani doktorka, chcem sa opýtať na dve veci :
    1, to či to, že som sa pri poslednom pôrode úplne z vnútra aj vonku potrhala bude mať vplyv na ďalšie tehotenstvo. Či nebude problém s krčkom a udržaním tehotenstva. Mala som ťažký pôrod. vyvolávali mi ho lebo som bola týždeň po termíne a vôbec som sa neotvárala a už som takmer nemala plodovú vodu.
    2, Aké je riziko že aj druhý pôrod bude musieť byť vyvolávaný? Veľa som vykrvácala dostala som 4 transfúzie a malému praskli pri pôrode pľúca preto sa dosť bojím mať ďalšie dieťa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to, že ste mali po pôrode väčšie šitie nemusí mať vôbec žiadny vplyv na nastávajúcu graviditu a obdobne ani ďalší pôrod nemusí byť automaticky vyvolávaný. Závisí samozrejme od viacerých parametrov, od priebehu gravidity a odhadovanej hmotnosti plodu.