Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Porod

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    V roku 2016 som rodila cisarskym akutne pretoze to nepostupovalo hlavka nechcela zist. Onedlo ma caka druhy porod a zaujimalo by ma ci samotna velkost dietata je dovod k sekcii pokial ostatne podmienky budu splnene (32+6tt odhadovana hmotnost 2600g). A este by som sa chcela spytat na stahovaci poporodny pas. Ci ma vyznam a ci je mozne ho pouzit aj po cisarskom ci v takom pripade nevyvija tlak na jazvu a nemoze skor ublizit.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, veľkosť plodu nad 4000g (na niektorých pracoviskách nad 4500g) je indikáciou k sekcii. Tým, že už ste po jednom cisárskom reze, indikáciou na sekciu je aj Vaše prianie rodiť cisárskym rezom. Čo sa týka sťahovacích pásov, veľký efekt nemajú a hlavne po cisárskych rezoch môžu spôsobiť zaparenie a zapálenie rany. Osobne ich neodporúčam, až na výnimky.

Podobné otázky

  • Poloha KP- vaginálny pôrod

    , Autor: Janka12

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa spýtať môže lekár nútiť pacientku do vaginalneho porodu aj pri KP polohe chlapca?
    Vôbec si na takýto pôrod netrúfam, no bolo mi povedané že to bude náročnejšie ale keď necvicim môžem si za to sama a nie je to dôvod na sekciu..
    Necvicim pravidelne na pretocenie lebo mi to nerobí dobre, obrat nechcem lebo nemám z toho dobrý pocit keď dieťa sa mi už vyše 2 mesiacov drží v rovnakej polohe..
    Ďakujem pekne za odpoveď..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa môjho názoru by si mala mať žena možnosť vybrať spôsob vedenia pôrodu. Za istých okolností sa dá rodiť pld aj koncom panvovým, aj u prvorodičky a aj ak sa jedná o chlapca, to nie je kontraindikácia. Druhou možnosťou je vonkajší obrat plodu v 36. týždni tehotenstva. Ak však nie ste stotožnená ani s jednou možnosťou, potom je najvhodnejšie plánovať pôrod elektívnym cisárskym rezom v 39. - 40. týždni tehotenstva.

  • Sestonedelie

    , Autor: Mirilla

    Dobrý deň chcem sa opýtať beriem fraxiparin na riedenie krvi po sekcii od pôrodníka. Bola som u gynekológa na kontrolu ten mi dal vasopirin tiež na riedenie krvi, ale ja som mu zabudla povedať že si dávam fraxiparin a dnes som si dala aj aj a do toho ešte aspirin na zvysenu teplotu je to problém ?

    Mam pichnutie nich po sekciu tak aby som nedostala trombozu bolo mi to predpísané. Taktiež beriem železo ferretab lebo mám železo 88. Sekcia bola spinal, mala som postpunkčne bolesti hlavy a bola mi robená aj krvná zadka.

    Nekojim beriem Medocriptine.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie je vhodné užívať súčasne viacero preparátov na riedenie krvi. Je o tom nutné informovať Vášho obvodného gynekológa. Aspirin si svojvoľne nenasadzujte.

  • Cervikálne Skóre

    , Autor: MajkaHudie

    Dobrý deň Pán Doktor.
    Poslednú poradňu u môjho gyn.som mala 27.3, bola som 35+1.
    Nikdy som to neriešila, keďže vždy povedal že všetko ok no dnes som nazrela do preukazu a bolo tam zaznamenané K+C Cr 3. Vyľakalo ma to lebo naposledy tam bolo 2, a potom samé nuly.
    Nič viac tam zaznamenané nie je. (Teraz som 36+0)
    Ďakujem za prečítanie a Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Cervikálne skóre v tomto týždni tehotenstva už skoro nikdy nie je 0. Je to normálne. Máte ukončenú hranicu predčasnosti pôrodu, krčok už začína dozrievať, mäknúť, skracovať sa a pomaly otvárať, teda cervikálne skóre sa fyziologicky mení. Je to normálne.

  • krvacanie

    , Autor: Janeja

    Dobry den pan doktor,
    som 3 tyzdne po porode, ktory bol vyvolavany a rychly 2,5 hod. Je to stvrty porod a mal som normalne hnede spinenie a zrazu mam jasno cervene spinenie. Nemam bolesti ani horucku. Iba dojcim.Je to v poriadku ze je svetlo cervena krv? Dakujem Jana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste ešte šestonedieľka, špinenie sa môže vyskytovať. Ak by však špinenie pretrvávalo viac ako 8 týždňov a nemalo by tendenciu k slabnutiu, či zmene farby na hnedú, či žltý výtok, bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde ste rodili. Odsledujte si to.

  • Krčok v 32+0 t

    , Autor: Janet

    Dobrý deň,
    v 30+5 t gynekolog ma vaginalne vysetril kvoli tvrdnutiu brucha. Zaver: krčok polotuhy, 3cm, hlavička na spicku prsta. Nasadil mi guajacuran 2x1 tableta.
    Dnes som v 31+6 t a gynekolog ma opätovne vaginalne vysetril. Zaver: krčok mäkksi a ze ma cca 2 cm, guajacuran ze mozem si dat 1 tabletu rano.
    Dali mi pasy na brucho na kontrolu sťahov maternice tak teda, ze to brucho tvrdne keď sa maly hybe a hybe sa casto.

    Nechodim uz ani na dlhe prechadzky snazim sa co najviac oddychovať.
    Prvy porod ukonceny akutnou sekciou po odtoku plodovej vody.

    Lekar mi povedal, ze keby to bolo zle posle ma do nemocnice, ze mam sa setriť, ze je to v progresii, ale ze je to normalny nalez.
    No napriek tomu je normalne mať na zaciatku 32+0 tyzdna krcok v dlzke 2 cm ? Resp ked mi pri prvom tehotenstve povedali ze mam krcok 2 cm tak som do dvoch tyzdnov porodila.

    Nerobil mi ultrazvukom cervikometriu ani ma ultrazvukom nepozeral, ze nechce zbytocne drazdit maternicu a vlastne ten treti velky ultrazvuk absolvujem az cca v 35 tyzdni.
    Neviem ci zbytocne som zacala stresovat alebo je to opravnene, ale prosim vas o radu ako by ste asi postupovali vy. Lebo ostala som dost zmätena nakolko citam na internete, ze niektore zeny maju v den porodu krcok tuhy a v dlzke 2 cm.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite je vhodné realizovanie USG cervikometrie. Ak je však podľa Vášho obvodného gynekológa nález v poriadku, nevidím dôvod na obavy. Dvojcentimetrový krčok pre špic prsta je nezrelý nález nesvedčiaci pre pôrod. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorého v prípade nejasností alebo ťažkostí navštívte.