Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Porod

    , Autor: dena-3

    Dobry den
    V roku 2016 som rodila cisarskym akutne pretoze to nepostupovalo hlavka nechcela zist. Onedlo ma caka druhy porod a zaujimalo by ma ci samotna velkost dietata je dovod k sekcii pokial ostatne podmienky budu splnene (32+6tt odhadovana hmotnost 2600g). A este by som sa chcela spytat na stahovaci poporodny pas. Ci ma vyznam a ci je mozne ho pouzit aj po cisarskom ci v takom pripade nevyvija tlak na jazvu a nemoze skor ublizit.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, veľkosť plodu nad 4000g (na niektorých pracoviskách nad 4500g) je indikáciou k sekcii. Tým, že už ste po jednom cisárskom reze, indikáciou na sekciu je aj Vaše prianie rodiť cisárskym rezom. Čo sa týka sťahovacích pásov, veľký efekt nemajú a hlavne po cisárskych rezoch môžu spôsobiť zaparenie a zapálenie rany. Osobne ich neodporúčam, až na výnimky.

Podobné otázky

  • Otáčanie bábätká v 37 tt

    , Autor: Miška14393

    Dobrý deň pán doktor chcem sa spýtať či už ste sa stretli s niečím takýmto že sa bábätko stále toci. Celý čas bola dole hlavou a teraz sa to začalo meniť. Bola mi plánovaná sekcia a dnes ako som išla na predoperačné vyšetrenia sa znova otočila tak sa to zrušilo. Myslíte že sa ešte môže otočiť? Nie je to nebezpečné ak sa tak veci točí je tam malo miesta že sa pupočnikova šnúra omota. Budú lekári vidieť v den pôrodu na sone či je pupočník v poriadku?
    35+6 dole hlavou
    36+0 KP
    36+5 dole hlavou

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj keď je to málo časté, už som sa párkrát s podobným prípadom stretol. Aj keď je to málo pravdepodobné, plod sa ešte môže otočiť aj v termíne. V prípade plodovej vody, či nástupu pravidelnej kontrakčnej činnosti pri príjme do nemocničného zariadenia odporúčam realizovať USG za účelom verifikácie polohy plodu. Samozrejme sa vrámci USG vyšetrenia realizujú aj prietoky v pupočníku. Každý tretí novorodenec sa rodí s pupočníkom okolo krku plodu. Pupočník okolo krku nie je dôvodom na cisársky rez. Postupujte podľa odporúčaní lekárov nemocničného zariadenia, kde plánujete rodiť.

  • Cvičenie po cisárskom reze

    , Autor: Šlacká

    Dobrý deň, rada by som da informovala, či už je možné cvičit po císarskom reze, ktorý som mala 06.07.2022. Rada by som zacala cvičiť na stacionárnom bicykli, prípadne nejaké silove cvičenia.

    Zaujímalo by ma, či je možné nosiť popôrodný pás, ktorý sťahuje maternicu po pôrode.

    Vopred ďakujem za všetky odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, popôrodný sťahovací pás Vám maternicu skôr nestiahne a najmä v týchto teplách Vám naopak môže spôsobiť mechanické dráždenie rany po cisárskom reze, prípadne pri potení pod pásom môže spôsobiť až namokvanie. Maternica sa hojí pol roka, počas šestonedelia, ktoré trvá osem týždňov, by ešte nemali byť vykonávané silové cvičenia. S postupným zaťažovaním by som začal najskôr po skončení šestonedelia.

  • Pôrod a šestonedelie

    , Autor: Otilia

    Dobrý deň som dva týždne po pôrode a zašívali ma len na dva štichy môžem mať s partnerom pohlavný styk?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak s tým nemáte problém Vy, ani Váš partner, môžete mať pohlavný styk.

  • Ošetrujúci sprej

    , Autor: Megi1997

    Dobrý deň,
    Potrebovala by som sa opýtať. V lekárni som nedostala Cicatridina sprej ale lekarnicka mi ako nahradu dala Akutol Hydrogel sprej. Je to vhodne na poporodne sitie ? Alebo si mam radsej kupit ten cicatrina sprej ? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na hrádzu je dobrý Dermo chlorophyl sprej. Dosť farbí, čo je jeho nevýhoda, ale máme s ním celkom dobré skúsenosti.

  • Anniball

    , Autor: Vikit

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať, či môžem používať anniball a malinik, keď ma dnes prepustili z nemocnice, lebo mám ukončený 36 tt. v nemocnici som bola hospitalizovaná od 32+5 kvôli pokročilému nálezu (otvorená na 3cm) a riziku predčasného pôrodu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, po ukončenom 36. týždni tehotenstva sa už v prípade rozbehnutia pôrodu nebude jednať o predčasný pôrod. Aniball môžete používať. Samozrejme, pri vytláčaní balónika môže dôjsť napríklad k prasknutiu plodových obalov a odtoku plodovej vody, na čo by ste mali byť upozornená.