Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Sc

    , Autor: janka666

    Dobrý večer som v 36tt a dnes ma dr poslala sa objednať na sc. Syn narodení v 2010 na sc mal 4100g a mala som vysoký tlak. Druhý pôrod sc v roku 2015 dcéra 3600g tiež som mala vysoký tlak. A teraz mi dr povedal že môžem rodiť vaginalne. Lebo je tam odstup 5 rokov trošku tomu nechápem a začínam mať aj strach. Da sa to aj normálne??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste po dvoch sekciách, aj napriek odstupu piatich rokov je jednoznačne odporúčané ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom. Aj napriek všetkému môžete žiadať o cisársky rez.

Podobné otázky

  • Rizikove tehotenstvo

    , Autor: Patricia92934

    Dobry vecer prajem.Od 2rokou som epilepticka.som.tehotna a som 12tyzdni.krv a moc su poriadku.Dnes som bola v poradni a sestricka mi namerala tlak 139/101.a na druhy pokus 153.ked mi merala druhy krat tlak tak pocas merania som sa smiala.mohlo sa stat ze tlakomer zle ukazal?a ked idem domou tak chodim po schodoch.Ked lezim v posteli tak citim take steklenie.A neurologicka mi do lekarskej spravy napisala acidum folicium neviem naco sa to pouziva.Som.aj alergicka na Biseptol.Poradite mi.Prajem pekny zvyšok večera.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa ešte v 12. týždni preeklampsia neprejavuje, príčin zvýšeného tlaku krvi môže byť viacero. Určite to netreba podceňovať, nemáte mať čo taký tlak. Takto sa Vám však k okolnostiam merania tlaku krvi, ani celkovo bližšie objektívne vyjadriť neviem. Ak budú pretrvávať aj naďalej vysoké hodnoty tlaku krvi, je potrebné navštíviť internistu, či kardiológa, ktorý Vám na základe vyšetrení a zistení nasadí potrebnú liečbu.

  • Jazva po sc

    , Autor: Asti

    Dobry podvecer. V nedelu to budu 4 tyzdne od akutnej sekcie, pocas ktorej mi zaroven rozrusovali zrasty po predoslej sekcii na pravej strane. Uz po tyzdni som sa vedela normalne hybat, nic nebolelo, samozrejme vstavala som este s oporou. Vcera bol trosku narocnejsi den a musela som viackrat zdvihnut 12,5kg starsieho syna, navyse s mladsim som vstavala z kresla uz cez brucho a dnes citim akoby presilene brusne svaly a miernu bolest v okoli pod jazvou na tej strane, kde som mala zrasty. Mam podla Vas zbehnut ku svojej gyn alebo sa par dni setrit a prejde to aj samo? Dufam, ze som si neublizila.... Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe opisu si myslím, že ste sa presílila a máte “svalovku”. Do pár dní by sa to malo zlepšiť. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Samozrejme, pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte zdravotnícke zariadenie, kde bol výkon realizovaný, keďže ste ešte šestonedieľka a starostlivosť o Vás v prípade ťažkostí, či komplikácií má ešte zdravotnícke zariadenie.

  • Dátum počatia

    , Autor: Anme

    Dobrý deň, chcela by som sa informovať. Či je možné ak mi nifty testy aj následne na ultrazvuku vypočítali deň pôrodu na 2.12.2023, poslednú menštruáciu som mala 23.2.2023 a s partnerom sme sa pokúšali do 6.3.2023 v noci resp prelom 7.3.2023. Potom sme už nechránený pohlavný styk nemali. Je možné tým pádom, že termín pôrodu bude 2.12.2023 to by vychádzalo cca že sme dieta počali 10.3.2023 (čakáme dievčatko) len mi to nejak nesedí a nebola by som rada keby sa ma opýtal ako to je možné ak sme nemali pohlavný styk od 7.3 rána. Ospravedlňujem sa za možno nepodstatnú otázku, ale veľmi by ste mi pomohli s Vašou odpoveďou. Vopred Vám ďakujem. S pozdravom :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vysvetlenie je jednoduché. USG meraním môže byť odchýlka deň, či dva. Na druhej strane spermie sú schopné oplodniť vajíčko 24-48 hodín po pohlavnom styku, teda vedia "počkať" na vajíčko aj 48 hodín. Takže ak ste mali posunutú ovuláciu a ovulovali ste napríklad 09.03.2023, došlo k oplodneniu v tomto období, aj napriek tomu, že ste mali nechránený styk deň, či dva predtým.

  • Programovany porod

    , Autor: Nika31

    Dobrý večer som 36+2 TT podľa biometrie vraj 37+4 tt váha je 3332 g že bábo má väčšiu hlavičku aj bruško gynekolog má chce poslať na vyvolanie pôrodu po 38tt kvôli váhe pričom pred dvoma týždňami som mala váhu 2332 g bola som 34+1tt podľa biometrie 34+0tt tak nechápem ako môže váha za dva týždne nárast o 1kilo pričom na poradni predtým váha bábätka bola za mesiac len o 800g viac.ze vraj v termíne môže mať cez 4kg a nevytlacim ho, nejako sa mi to nezdá termín pôrodu mám 24.10.2023 a som po ivf vklad bol 2.2.2023.mozem odmietnuť programovany pôrod?keď s tým nesúhlasím?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je teraz ešte veľmi predčasne hovoriť o programovanom pôrode. Ak ste po embryotransfere, datácia tehotenstva je presná, teda vieme presne, v ktorom týždni tehotenstva momentálne ste. Je potrebné realizovať pravidelné kontroly (raz týždenne) pozostávajúce z vaginálneho vyšetrenia a vhodné je realizovať aj USG vyšetrenie. Ak skutočne došlo k rapídnemu nárastu hmotnosti plodu, je potrebné vylúčiť diabetickú fetopatiu, či iné patológie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, doterajšie nálezy a výsledky vyšetrení, ako aj výsledky screeningových vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde plánujete rodiť, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Fragmin a epidural

    , Autor: Julia1988

    Dobrý večer,chcem sa opýtať som v 35 týždni tehotenstva už druhý týždeň beriem fragmin 1 x 2500 IU ako vasodilatacnu liecbu,môj gynekológ má informoval že mi možno neschvália epidural pri pôrode,ja mám veľmi zle skúsenosti z prvého pôrodu a bez epiduralky rodiť nechcem,je to taký problém keby sa jedna dávka fragminu pred pôrodom nepodala? Môže to uškodiť plodu? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je to otázka pre anesteziológa, viem Vám povedať, že epidurálna analgézia Vám môže byť podaná cca 12 hodín od podania nízkomolekulárneho heparínu. Pacientkam, ktoré si počas tehotenstva aplikujú nízkomolekulárny heparín, odporúčame si v prípade, že dôjde k rozbehnutiu kontrakčnej činnosti, neaplikovať si dávku. Jednorázovým nepodaním dávky nízkomolekulárneho heparínu sa nič nestane, ani Vám, ani plodu. Navyše, máte predpísanú pomerne nízku profylaktickú dávku, podľa opisu predpokladám pre hraničné, či patologické prietoky.