Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,354 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Sono

    , Autor: Zuzil

    Dobrý deň už som pisala ohľadom bruska že je asi Male zabudla som celkovú vahu napisat ,vyšla 2620+_383
    35+4

    Ctrl. 326,7r. 37,5. 37+1
    BPD 87,8r 35+3
    TADxAPD 313 t 35,2
    FL 70,7r. 36+2
    v 31+4bolo brusko na 33tt ☹️
    Myslite že sa mám znepokojovať. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak vychádza plod o 2 a viac týždňov väčší ako je vypočítaná datácia tehotenstva a oGTT test, ako aj ostatné prípadné vyšetrenia vylúčili tehotenskú cukrovku, netreba sa znepokojovať, ale je dobré o tom vedieť. Čo sa týka veľkosti bruška, je to veľmi individuálne a hlavne subjektívne. Niekedy žena nosí pod srdcom 4kg dieťa a bruško na to vôbec nevyzerá, naopak môže bruško vyzerať veľké a pritom plod môže mať 3kg, či menej. Vo Vašom prípade je to v poriadku. Vo všeobecnosti je vhodné USG vyšetrenie skontrolovať v tehotenských poradniach nemocničného zariadenia kde žena plánuje rodiť a následne brať v úvahu odhadovanú hmotnosť plodu v termíne, hlavne ak je žena prvorodička, aby zbytočne neprenášala a nerodila veľký plod.

Podobné otázky

  • Sestonedie

    , Autor: Bakinna29

    Dobrý deň
    Chcem sa opýtať v júli som porodila dcéru mala som cisársky po šestonedelí som bola na kontrole u svojho gynekológa tam bolo všetko poriadku septembri som dostala menzes všetko ok 5 dní trval októbri som tiež dostala trval od 24.10 do 30.10. od 31.10. som začala silno krvácať je to normálne ?mám ísť k svojmu gynekologovi aké vyšetrenie my urobí určite nie zo spodu či len sono cez brucho ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, najvhodnejšie a najobjektívnejšie je vyšetrenie vaginálnou sondou, aj napriek prípadnému špineniu, či krvácaniu. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Prietoky bábätka

    , Autor: Jastericka22

    Dobrý deň,
    Prosím vás, chcem sa spýtať, som v 40+4 t.t. A som hospitalizovaná už v pôrodnici kvôli 2x opakovanemu ctg, kde obidva razy na malú chvíľu úplne vynechalo ozvy srdiečka malej a ten monitor začal pipat. Preto si ma nechali v nemocnici už. Odvtedy mi robia ctg každý deň 2x a ani raz nevynechalo, ozvy su v priemere od 120 do 150. Niekedy ked malá spí, tak aj pod 120. Je to dobré či nie? Takisto mi robili sono kvôli prietokom a dr. Povedal, že prietoky sú 0,62. Keď som sa pýtala, čo to znamená, tak mi doktor nedal žiadnu konkrétnu odpoveď. Prosím vás, to číslo je v poriadku, alebo sa mám báť? Môže mať malá obtocenu šnúru okolo krku? Vyvolávať pôrod mi ešte nechcú, že až v 41+2 t.t. inak pohyby bábätka cítim, cítim sa dobre, som ešte zavretá, bábätko má dosť plodovej vody, myslím, že je už dosť veľké, aj keď naposledy merali bábätko pred mesiacom a malo cca 2750g a 47cm, odvtedy neviem, ale stále po troške priberam a bruško ešte narástlo. V 36. t.t. bolo ctg v poriadku, aj prietoky. Mám trvať na vyvolani pôrodu alebo sa zbytočne bojím?
    Ďakujem za urgentnu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, uvedené hodnoty bazálnej frekvencie oziev plodu, ako aj prietokov sú v norme. Ak nemáte žiadne ťažkosti a výsledky sú v poriadku, nemusí sa každú cenu pôrod vyvolávať. Záleží aj od vaginálneho nálezu zrelosti pôrodných ciest. Postupujte podľa odporúčaní lekárov zdravotníckeho zariadenia, v ktorom ste hospitalizovaná, ktorí najlepšie poznajú všetky výsledky, ako aj okolnosti. V prípade akýchkoľvek nejasností sa nebojte pýtať službukonajúcich lekárov aj ohľadom možného vyvolávania pôrodu.

  • Slabé krvácanie

    , Autor: wewerka

    Dobrý deň. Som už pomaly 8 tt po pôrode a stále sa u mňa objavuje slabučké špinenie, posledné dva dni jemnulinko ružové. Bolesti v podbrušku nemám, prípadne len občas slabučké. Po 7tt som podstúpila prehliadku u gynekológa,ktorý mi povedal,že vonkajšie rany sú už zhojené, tie vnútorné tak na 95%, lenže maternica nie je ešte úplne čistá a mám prísť znova na kontrolné sono o 6 tt. V prípade silných bolestí, horúčky alebo krvácania vo veľkých kusoch mám vyhľadať urgent. Pohlavný styk nám ale povolil. Preto sa chcem opýtať, či sa mám niečoho obávať. Či je ešte po takom čase normálne také špinenie, prípadne slabé krvácanie? Po pôrode mi robili kyretáž, pretože sa mi neodlučovala dobre placenta a niečo tam z nej ostalo, ale po 3-4 dňoch od pôrodu na kontrolnom sone, doktorka povedala,že je všetko v poriadku. Mám sa obávať ďalšieho čistenia? Alebo sa ešte môžem dočistiť sama, bez zásahu lekárov. Urobila som si zatiaľ alchemilkový čaj, po ktorom sa mi spustilo v podstate to slabučké krvácanie. Môže to mať na to vplyv? Dieťatko stále dojčím. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    drobné špinenie môže pretrvávať, môže prichádzať i menses, avšak ak bolo čistenie po pôrode je nazaoj možné , že maternica ešte nie je kompletne vzčistená,
    ak by nejaký materiál ešte zostal v dutine možno by prochádzalo do úvahy ešte jedno čistenie, avšak ak dojčíte , maternica sa čistí i sama
    to ako maternica bude reagovať uvidiíte, možno nebude nutný žiaden zásah, pokiaľ nemáte teplotu alebo iné znepokojivé príznaky , vyčkajte na kontrolný UZV
    s pozdravom

  • Bolesť v jazve po cisárskom v tehotenstve

    , Autor: arual

    Dobrý deň. Som v 34tt. Prvé dieťa prišlo na svet akútnou sekciou pred 2,4 rokom. Problém je že občas (nie vždy) pri kýchnutí pocítim v podbrušku ( zrejme v jazve) ostrú, silnú bodavú bolesť a následne akoby pocit horúčosti v tom mieste. Upozornila som na to gynekológa , jazvu skontroloval na sono a je údajne v poriadku a môžem rodiť vaginálnou cestou. Ja mám obrovský strach z ruptúry maternice. Nie je tá bolesť v jazve dostatočný dôvod na prevedenie plánovaného cisárskeho rezu? Mám strach že sa mi ani porodiť normálne nepodarí kedže v prvom teho pôrod ani po vyvolávaní vôbec nezačal neotvorila som sa a nakoniec došlo k ohrozeniu dieťaťa tak sa to riešilo akútne operačne. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne ale osobne si myslím, že pôrod po predchádzajúcom cisárskom reze je rizikový a je nutné mu venovať dostatok pozornosti. Hrúbka jazvy sa dá objektívne posúdiť až po nástupe kontrakčnej činnosti. Od 36 týždňa by ste mali navštevovať poradňu v nemocnici kde by ste mali rodiť, nechajte rozhodnutie na nich.

  • špinenie

    , Autor: steva

    Dobry den chcem sa opytať či je normalne že som 5 týždnov teda v pondelok bude už 6 týždnov po sekcii a stale špinim teda mam taky vytok s krvou ale nie stale niekedy je to bez krvi niekedy s krvou ale nekrvacam ako pri menš. je to normalne? Ten vytok podotykam nieje každy den s krvou neikedy je čisty ako keby to prešlo a niekedy ružovy napr. dnes. Kontrolu po šest. mam 16.7 Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    po sekcii je to menej obvykle ale je to možné, že sa ešte "dočisťuje" maternica. Je však nutné kontrolné sono dutiny maternice.