Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Predčasný pôrod

    , Autor: zizzi

    Dobrý deň, pán doktor, chcela by som sa opýtať zopár otázok:
    1. Ak ma chytí pôrod skôr, ako pred tým, čo začnem k vám chodiť na poradne od toho 37.tt, môžem prísť hneď, keď to príde, aj keď som z iného mesta?
    2. Dá sa určiť, či mi hrozí takýto predčasný pôrod? Zatiaľ je všetko ok, pán doktor na tehotenských poradniach kontroluje kŕčok, ktorý mám zatvorený. Povedal by mi, keby mi hrozil pôrod skôr? Alebo sa to nedá takto vedieť ani odhadnúť?
    3. A ešte otázku k tráveniu v tehotenstve: Je v poriadku, ak ma raz za mesiac jednorázovo preženie?, pričom iné tehotné majú skôr opačný problém a to so zápchou. Stolicu mávam inak pravidelnú, beriem aj probiotiká, a napriek tomu sa mi to stane.
    Ďakujem Vám za Váš čas a odpovede.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak pravidelne navštevujete tehotenské poradne a všetky výsledky ako aj nález na pôrodných cestách je v poriadku, nemusíte sa obávať. Ak by sa niečo nezdalo, obvodný gynekológ by Vás odoslal na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia. Ak ste už po ukončenom 34 týždni tehotenstva a pôrod by sa rozbehol, môžete odrodiť v našej pôrodnici. Pred ukončeným 34 týždňom tehotenstva je vhodnejšie rodiť v pericentre v Košiciach. Ak by sa však jednalo iba o hroziaci predčasný pôrod alebo iné ťažkosti, hospitalizovaná môžete byť aj u nás. Čo sa týka občasného prehnatia, je to úplne v poriadku, záleží aj od druhu skonzumovanej stravy. Je pravda, že počas tehotenstva, hlavne vo vyššom štádiu tehotenstva, majú ženy skôr problém so zápchou, ale občasná redšia stolica sa môže tiež vyskytnúť.

Podobné otázky

  • Predčasný pôrod a ster z pošvy

    , Autor: Sahulka

    Dobrý deň pán doktor,
    jedna vec mi posledné dni nedáva spávať. Na poradni mi povedala pani doktorka, že už mám otvorený krčok a môže sa pôrod kedykoľvek spustiť. Avšak výsledky zo steru z pošvy budem mať až v budúci týždeň. Aký je postup v prípade, že sa rozbehne pôrod skôr a nebudem mať výsledky zo steru? Preventívne sa nasadí antibiotická liečba alebo sa to nerieši?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v prípade, že sa jedná o predčasný pôrod a reálne dôjde k rozbehnutiu pôrodu, bez ohľadu na výsledok výteru z pošvy na nasadzujú preventívne antibiotiká na prekrytie počas pôrodu. Antibiotiká sa nepodávajú iba v prípade, že je pacientka po ukončenom 37. týždni tehotenstva a je GBS negatívna, teda ster na Streptococcus agalactiae je negatívny a porodí do 12. hodín od odtoku plodovej vody.

  • Predčasný pôrod

    , Autor: VanesaS.

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať, či pri danom náleze hrozí pôrod v najbližších dňoch. Žiaľ, pri prepúšťaní z nemocnice mi odmietli spraviť dodatočnú kontrolu po dvoch dňoch, nakoľko predpokladajú, že sa nález nezmenil pokiaľ som nemala pretrvávajúce bolesti. Rodiť plánujem v inej, hodinu vzdialenej, nemocnice kde sa mám prísť ukázať až o týždeň v pondelok.
    Nález: hrdlo 1 cm dlhé, polotuhé, mediosakrálne orientované, CK voľne pre prst priestupný, na vchod nalieha hlavička plodu v zachovalom vaku blán.
    Aktuálne som 35+2 týždeň.
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na základe nálezu na pôrodných cestách sa nedá vyjadriť k odhadu začiatku pôrodu. Nález na pôrodných cestách máte zrelý, predpokladám, že ste viacrodička, ste v 36. týždni tehotenstva v behu. Ak nemáte žiadne ťažkosti, pravidelné bolesti, neporodíte. Bez kontrakcií neporodí ani dvanástorodička. Nemusíte sa báť. Do hodinu vzdialenej pôrodnice by ste sa mali dostať bez väčších problémov. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Cvičenie s aniballom

    , Autor: Ellie1209

    Dobrý deň pan doktor,

    Aktuálne som v 37/3 tt.
    Krčok mám skrátený na 1,5 cm, polotuhý. Vonkajšia bránka je pre prst a vnútorná uzatvorená, vak blán zachovaný, hlavička už nalieha na panvový vchod.
    Denne od 36 tt pijem caje z alchemilky, malinika, lanových semienok, užívam pupalkovy olej a masírujem hrádzu.
    S aniballom som sa za 5 dni dostala zatiaľ na 29 cm.
    No na poradni mi bolo povedané, že by som mala prestať cvicit s aniballom, aby som si nevyvolala predčasný pôrod, no nebol mi vysvetlený dôvod.

    Chcela by som vedieť Váš názor.

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už v 38. týždni tehotenstva, v prípade pôrodu by sa už nejednalo o predčasný pôrod. Na základe opisu nevidím dôvod, pre ktorý by ste nemohli s Aniballom cvičiť. Nález na pôrod zatiaľ nemáte.

  • Skrátený krcok

    , Autor: NBi

    Dobrý deň, v 36tt 6 som bola v poradni. Krcok skrátený na 2 CM, sakrálne, zatvorený. Je to v poriadku, či je to veľmi krátke? Mám indikáciu na sekciu o 2 týždne a bojím sa predčasného pôrodu. Dieťa má už teraz 3 566 gr. Vraj to zodpovedá 39+5. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, podľa opisu je krčok uzatvorený a nevyzerá to na predčasný pôrod. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Hrozí predčasný pôrod?

    , Autor: JanaS95

    Dobrý deň. Momentálne som 33+2tt, druhorodicka. Bola som hospitalizovana pre hroziaci predčasný pôrod (infuzie magnezia a progesteron cipky, tie aj nadalej užívam doma + 3×2tablety magnezia). V prepúšťacej správe stojí, že hrdlo 2 cm, prechodné pre prst, na vchod nalieha hlavička plodu vo vaku blan. Je pri takejto diagnóze potrebny kludovy rezim? Doteraz na každej poradni s krckom problem nebol, až na tej poslednej, z ktorej ma doktor poslal na príjem do nemocnice. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za týchto okolností je vhodnejšie dodržiavať kľudový režim. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.