Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otazka

    , Autor: katarina26

    Dobry den dakujem,za odpoved...repik sa da kupit v lekarni? a nie je lepsi harnacek? Rodila som druhy krat spontanne na vyvolavacku 7dni po termine bez epi , porod trval od zaciatku kontrakcii 3,5h..po narodeni malej nastali kopmlikacie,potrhala som sa vnutri( neviem ci to bolo tym ze malo babatko vacsiu hlavicku) a nasledne stratila cca 600ml krvi,co mi ju museli nahradit v transfuziach v 4davkach...nastastie vsetko dobre dopadlo...dcerka mala vahu 3750g, ma uzivat prepart zelezo ferro folgama,ale zapeka ma,mam zapchu,poradte co na nu ? dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    obe bylinky su výborné, s repíkom mám však osobne lepšie skúsenosti, harmanček je skôr ideálny na dýchacie cesty. Doporučila by som skontrolovať krvný obraz cestou obvodného lekára či je ešte nutné železo užívať. Všetky preparáty spôsobujú viac či menej zápchu, preto by som v provom rade overila aké su hodnoty vášho hemoglobínu. Stolicu upravte stravou, viac tekutín, vlákniny, ovocia, celozrných prípravkou, dostatok pohybu a podobne.

Podobné otázky

  • Novorodenca zltacka

    , Autor: mirka2305

    Dobrý večer je normálne ,že dieťa s novorodeneckou žltačkou nemá záujem o mlieko(um alebo MM)dieťa má den

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, novorodenec so žltačkou je síce spavejší, ale pri dňovom novorodencovi sa to nedá povedať. Dňové dieťa sa ešte čistí, môže aj zvracať plodovú vodu. K rozvoju laktácie však dochádza štandardne na tretí až piaty deň. Dovtedy má ešte zásoby od Vás. Nie je to veľmi otázka pre gynekológa, navyše nepoznám žiadne informácie, ani okolnosti. Najvhodnejšie je sa v prípade nejasností pýtať novorodeneckých lekárov zdravotníckeho zariadenia, kde ste hospitalizovaná.

  • Záplavy chrbtice

    , Autor: Lujza 06

    Dobrý deň
    Som v 8 týždni tehotenstva, už cca 2 týždne ma trápia neskutočne bolesti driekovej chrbtice. Môj gyn.že môžem len paracetomol a lokálne krémy..len to nezaberá vôbec. Už som v takom stave , že bolesti sú intenzívne stále 24 hodín a každý pohyb to zhorší, normálne mi tam trhá. Miesto na chrbte mám teplé, takže pravdepodobne to prešlo.do zápalu..
    Prosím vás neviete mi poradiť čo si môžem dať ..Véd paralen on mi nezaberá vôbec. Ja som už zúfalá. Mne sa už celé telo trasie od bolesti. Keby som skúsila ibalgin ? Alebo neviem prosím poraďte.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotné ženy majú bolesti chrbta v dôsledku fyziologických zmien vyskytujúcich sa v tele. Väčšina liekov, ktoré sa pri bolestiach chrbta na uvoľnenie používajú je v I. trimestri kontraindikovaná.
    Informácie o použití nesteroidných antiflogistík (liekov proti bolesti) počas prvého trimestra sú obmedzené, no nenaznačujú škodlivé účinky na embryo. Treba zvážiť prínosy a riziká. Ak sú bolesti silnej intenzity a nezmierňujú sa ani po užití voľne predajných liekov, môže sa siahnuť krátkodobo po liekoch ako napríklad Voltaren, či Flector. Je to však otázka na neurológa. Vhodné je realizovať neurologické vyšetrenie, ako aj konzultovať stav s fyzioterapeutom. Skúsiť si môžete lokálne natierať Voltaren krém. Užiť môžete aj Novalgin. Neviem sa však vyjadriť k Vášmu stavu, navyše je to mimo mojej odbornosti.

  • Vyssie CRP

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,pan profesor. V utorok som rodila cisarskym rezom,potom co mi odtekala plodova voda 40 hodin a vyvolavanie porodu nepomohlo. Davali mi antibiotika infuzne ale kedze som alergicka na penicilin,tak mi davali nejake ine. Malinkemu ale na druhy den vysli vyssie CRP rano ich mal 29,IL-6 140 ale a bol asymptomaticky,vecer mu vsak stupli raz tolko,tak ho dali na jis a nasadili antibiotika. Po dni uzivania antibiotik mu crp trosicku kleslo. Mal by ich brat 7 dni. Asymptomaticky je stale. Papat mu chuti. Prosim je jeho stav nejaky vazny alebo hrozia mu nejake nasledky? Mam o neho velky strach :(

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto nie je otázka pre gynekológa, ale pre neonatológov, ktorí sa o dieťa starajú. Najvhodnejšie je pýtať sa priamo ošetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii všetky výsledky vyšetrení, informácie a najobjektívnejšie sa Vám budú vedieť vyjadriť. Nebojte sa ich pýtať.

  • Šestonedelie a tehotenstvo, menzes

    , Autor: Simona228

    Dobry den.
    Mám 2 otázky.
    Je normálne takéto čistenie po porode? Po troch týždňoch od porodu som začala mat akoby menzes, po úplne minimálnom špinení jasná červená krv vo velkom množstve ako pri menštruáciu, trvala 7dni. Potom 3-4 dni bez spinenie, biely výtok a zrazu špinenie ktoré trvá zatiaľ dva dni. Je to v poriadku?

    2. Otázka.
    Je to mesiac od porodu druhého dieťatka v 37tt, spontánny pôrod, dieťatko zomrelo v brušku pretože si priskrtilo pupocnik, točila sa iba do jednej strany, bola veľmi aktívna.
    Obe moje tehotenstva boli bez jediného problému, mám 27 rokov.
    Môžeme sa začať pokúšať o ďalšie bábätko hneď po šestonedelí?
    Ďakujem pekne za Vašu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Na menštruáciu mi to nesedí. Skôr by som myslel na možné reziduá po pôrode, teda zvyšky placenty a blán, ktoré mohli ostať v maternici, prípadne je potrebné uvažovať aj o endometritíde, teda zápale v dutine maternice. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam gynekologické vyšetrenie. Keďže ste ešte šestonedieľka, najvhodnejšie je navštíviť zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili, kde sa Vám budú vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Cisársky rez č. 3

    , Autor: miska22

    Dobrý deň pán doktor.
    Mala som dva pôrody sekciou. Počas výkonu druhej sekcie mi boli zistené komplikované zrasty. Sekciu mi robil skúsený doktor, ktorý má na starosti rizikové pacientky (ja som riziková nebola, len mal zrovna službu) a teda skúsenosti so sekciami má bohaté. Celá sekcia bola sprevádzaná rozhovormi, že on normálne nevie čo ešte môže rezať a čo už nie, čo je väzivo, bolo cítiť napätú atmosféru. Na pooperačnú izbu mi prišiel povedať, že za svoju prax videl všeličo, ale ja som ho poriadne potrápila. Od tejto druhej sekcie prešlo 6 rokov. Moja otázka je, že či by bolo v mojom prípade veľmi riskantné podstúpiť tretiu sekciu?
    Ďakujem za Váš čas a odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste už tehotná, určite bude pôrod vedený plánovaným cisárskym rezom. Ak ešte len rozmýšľate nad tretím tehotenstvom, je potrebné to dôkladne zvážiť. Najvhodnejšie je sa pýtať operatéra, ako to vidí on, vzhľadom k nálezu počas posledného cisárskeho rezu. Ja sa Vám takto neviem objektívne vyjadriť.