Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,480 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otazka

    , Autor: katarina26

    Dobry den dakujem,za odpoved...repik sa da kupit v lekarni? a nie je lepsi harnacek? Rodila som druhy krat spontanne na vyvolavacku 7dni po termine bez epi , porod trval od zaciatku kontrakcii 3,5h..po narodeni malej nastali kopmlikacie,potrhala som sa vnutri( neviem ci to bolo tym ze malo babatko vacsiu hlavicku) a nasledne stratila cca 600ml krvi,co mi ju museli nahradit v transfuziach v 4davkach...nastastie vsetko dobre dopadlo...dcerka mala vahu 3750g, ma uzivat prepart zelezo ferro folgama,ale zapeka ma,mam zapchu,poradte co na nu ? dakujem za skoru odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    obe bylinky su výborné, s repíkom mám však osobne lepšie skúsenosti, harmanček je skôr ideálny na dýchacie cesty. Doporučila by som skontrolovať krvný obraz cestou obvodného lekára či je ešte nutné železo užívať. Všetky preparáty spôsobujú viac či menej zápchu, preto by som v provom rade overila aké su hodnoty vášho hemoglobínu. Stolicu upravte stravou, viac tekutín, vlákniny, ovocia, celozrných prípravkou, dostatok pohybu a podobne.

Podobné otázky

  • Cisársky rez

    , Autor:

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je zápal bedrových kĺbov a zúžené klbné štrbiny indikáciou k cisárskemu rezu? Problémy mám už cca 4 roky, som sledovaná aj na reumatológii, pokiaľ som brala tabletky bolo všetko v poriadku, ale odkedy som tehotná - 22. tt lieky neberiem, bolesti mám každý deň, znemožňujú mi aj chôdzu...môj gynekológ o problémoch vie, zatiaľ sme tému cisársky rez neriešili.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, toto je otázka konkrétne vo Vašom prípade na ortopéda. Gynekológ nemôže zindikovať cisársky rez na základe negynekologickej diagnózy, ak nemá na papieri potvrdenie od príslušného odborníka, ktorý odporúča viesť pôrod cisárskym rezom. Ak budete mať realizované vyšetrenie a ortopéd napíše odporúčanie viesť pôrod cisárskym rezom, musíme sa tým riadiť.

  • Antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu BELARA (aktuálne 3. mesiac) dočítala som sa, že pokial začnem úžívať antikoncepciu v prvý deň menštruačného cyklu som chránená okamžite, ak v 2-5 den je nutné použiť inú formu ochrany. Moja otázka znie týka sa to úplne prvého balenia alebo každého ďaľšieho blistra. Teda či po 7 dňovej pauze a novom začatí blistra, ktorý som nezačala užívať v prvý deň menzesu sa mám ešte dodatočne chrániť, alebo som chránená tabletami. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa to týka iba úplne prvého blistra.

  • Porod

    , Autor:

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať a hlavne poradiť môj gynekolog mi včera na poradňi povedal že mám dosť veľké brucho a že maleho neporodim prirodzené že aby som sa pýtala na cisársky.. ked som ešte len otehotnela meral mi panvu 26 -29-35-21 a povedal že nebude s tým problém.. Moja otázka znie vedela (porodila) by som normálne 4kg dieťa s takými rozmermi panvy? Gynekológ si myslí odhadom že bude mať bábätko cez 3kg

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, veľké brucho nie je medicínsky dôvod na cisársky rez. Áno, aj prvorodička vie porodiť aj 4000g novorodenca. Vo všeobecnosti je postup taký, že ak pôrod nepostupuje (z rôznych príčin), to už je medicínsky dôvod na cisársky rez. Odhadovaná hmotnosť plodu sa dá prepočítať pri meraní rozmerov plodu na USG, je to však s možnou odchýlkou do 500g. Ak by ste neporodili do termínu a na USG by vychádzal plod nad 4000g, prenášanie by nebolo odporúčané a pôrod by sa (aj vzhľadom k nálezu pôrodných cestách, CTG záznamom, tlaku, bielkovine v moči,...) vyvolával. Sú len dve možnosti, buď žena porodí spontánne, alebo to z nejakého dôvodu neide a urobí sa cisársky rez. Ak nie je akútny, zdravie či život ohrozujúci dôvod ukončiť tehotenstvo cisárskym rezom, alebo nejaká indikácia na sekciu zo strany matky, určite treba skúsiť porodiť spontánne.

  • Po pôrode

    , Autor:

    Dobrý deň chcem sa spýtať som 3 týždne po pôrode. Je možné si dat antikoncepciu skôr ako po šestonedeli? Alebo aj po ukončení? A ešte taka otázka od kedy je žena naspäť plodná hneď alebo neskor ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas kojenia aj v šestonedelí je možné užívať iba jednozložkovú gestagénovú hormonálnu antikoncepciu. Šestonedelie nie je automaticky antikoncepcia a žena dokáže otehotnieť aj počas šestonedelia, treba na to myslieť. Pri akýchkoľvek nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám spomínanú antikoncepciu vie predpísať.

  • Tromboza a porod

    , Autor:

    Dobry vecer. Chcela by som vediet Vas nazor ako by som mala porodiť normalne alebo cisárskym rezom. Rok 2014 narodil sa mi chlapček v 37tt predčasne a museli ho kriesiť lebo nedychal. V obdoby šestonedelia sami objavili zápal žil na ľavej nohe. Rok 2015 som opäť otehotnela a už počas tretieho trimestra sa mi opäť objavili na ľavej nohe tromboza. Môj gynekolog to prehliadol nemala som žiadnu liečbu ani žiadne vyšetrenia na hematologii proste nič. Tak som išla na pohotovosť a tam mi zistili čo mi je. Bola mi nasadena liečba a riešilo sa ako porodit. A moja otazka znie normalne alebo cisarskym rezom. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, trombóza je stav, ktorý treba riešiť. Nepoznám však všetky okolnosti a z Vášho opisu mi nie je jasné či ste tehotná a v ktorom týždni. Trombózu dolnej končatiny treba určite riešiť, ale nie je indikáciou k ukončeniu tehotenstva cisárskym rezom.