Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Streptokok

    , Autor: marita27

    Dobrý deň, som v 39 týždni a vyšetrenie u gynekológa mi potvrdilo streptokoka. Doktor mi povedal, že kvôli tomu mi budú 4 hodiny pred pôrodom podané antibiotiká do žili, aby bábätko pri prechode pôrodnými cestami nedostalo zápal pľúc. Mám však obavy, čo ak mi to nestihnú pichnúť v čase, po prípade to nezaberie a bábätko to predsa len dostane. Nebola by v tomto prípade lepšia a bezpečnejšia sekcia? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    určite nie! Vo väčšine prípadov sa to stihne, a ak by sa aj nestihlo ide o prevenciu. Chápem však vaše obavy ale v tomto prípade sú neopodstatnené, ak by sa nestihli podať antibiotiká vám podajú sa potom priamo dieťatku.

Podobné otázky

  • Problemy pocas sekcie

    , Autor: Petotchka

    Dobry den,
    Som 3.krat tehotna a caka ma tretia sekcia. Mam z nej ale panicky strach kvoli priebehu druhej sekcie. Kym mi vybrali dieta, trvalo to dlhych 30min,pocas ktorych mi trpli ruky, ramena a nevedela som dychat. Babatku tiez museli pomahat sa nadychnut, mal velmi zle hodnoty. Doktor mal pri sebe studentov a v pohode si rozoberali moje vnutorne organy, cize nemam pocit, ze by tam bol nejaky problem, len anesteziolog im potom povedal, nech uz vyberu dieta, ked videl, ze mam problemy. Chcela by som sa opytat, ci ten moj stav mohol byt sposobeny:
    - tlakom na dutu zilu (babatko malo 4.5kg,
    - alebo to mohla byt aj reakcia na penicilin (pred sekciou som dostala infuziu kvoli streptokokovi)
    - a co moze byt pricinou, ze to tak dlho trvalo?
    Pri prvej sekcii som mala dieta po 10min von z brucha. Mam aj pri tretej sekcii ocakavat, ze to bude trvat tak dlho, kym babatko vyberu? Ked maleho vybrali, uz mi bolo lepsie, ale neviem, ci som dostala nejake lieky, alebo to bolo tym, ze ho vybrali. Anesteziolog mi len povedal, ze mam vela pit, lebo som sa velmi spotila a ze som bola cela opuchnuta uz ked mi pichal spinal. Pocas tehotenstva som vobec nepuchla, ani len nohy, tak mi skor pride, ze tam je suvis s tou infuziou. Dakujem za pomoc, hadam mi pomozete s mojim panickym strachom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže ste už po dvoch sekciách, pôrod sekciou je u Vás jednoznačne indikovaný. Štandardne sa má plod vybaviť do 10 minút od zarezania. Ak ste mali pichnutý spinál, mohlo u Vás dôjsť k poklesu krvného tlaku, čo je pomerne častý vedľajší účinok spinálnej anestézie. Vysvetľovalo by to Vami opisované ťažkosti s dýchaním a tŕpnutím. Neviem sa Vám však vyjadriť k okolnostiam operačného výkonu, rovnako tak mi neprináleží hodnotiť priebeh operačného výkonu, navyše iba podľa opisu. Aj napriek negatívnej skúsenosti, nemá zmysel mať panický strach. Každý operačný výkon je individuálny, nemusia sa opakovať spomínané nevoľnosti, ako aj priebeh môže byť úplne iný, rýchlejší a bez komplikácií. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie informovať sa lekárov, ktorí sú priamo zúčastnení operačného výkonu.

  • Predčasný pôrod

    , Autor: bb636

    Dobrý večer pán doktor! Rada by som sa Vás opýtala na predčasný pôrod. Kamarátka rodila v 37 tt kvôli slabej funkcii pečene(preeklampsia).Jej gynekológ jej neurobil test na streptokoky a keď sa jej narodil synček, tak dostal zápal pľúc. Chcem sa Vás opýtať či by sa dalo tomu predísť?
    Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na neonatológov. Keď sa jedná o predčasný pôrod, bez ohľadu na pozitivitu GBS majú byť počas pôrodu podávané antibiotiká. Predčasne narodené deti majú náchylnejšie pľúca a ich popôrodná adaptácia môže byť zdĺhavejšia. Nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Zápal pľúc však nemusí vôbec súvisieť s prípadnou GBS pozitivitou.

  • Streptokoka v tehotenstve

    , Autor: Seky4

    Dobrý deň, chcem sa spýtať pri prvom tehotenstve som mala streptokoka,kvôli ktorému mi dávali počas pôrodu ATB, je možné aby pri druhom tehotenstve už nebol, po vytere som negatívna. Je možné že sa ešte objaví v posledných týždňoch som v 31tt. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bude posledný z výterov z pošvy negatívny v zmysle prítomnosti Streptococcus agalactiae, a teda počas celého tehotenstva bol výsledok negatívny, nebude potrebné podávať antibiotiká počas pôrodu.

  • ATB

    , Autor: bb636

    Dobrý deň! Rada by som sa Vás opýtala, že prečo sa dávajú ATB pri prasknutí a odtoku plodovej vody? Rodila som v 36. TT, odtiekla mi plodová voda. Môže to byť preto, že som ešte nemala výsledky z testu na streptokoky v pošve či sa dávajú vždy, keď odtečie plodová voda?
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotiká sa podávajú v prípade, že sa jedná o predčasný pôrod. V prípade, že sa nejedná o predčasný pôrod, sa antibiotiká podávajú pri nevyšetrenom alebo nepoznanom výsledku streptococcus agalactiae (GBS) z kultivačného vyšetrenia pošvy a aj pri negatívnom GBS po 12. hodinách od začiatku odtekania plodovej vody. Ak ste rodili v 36. týždni tehotenstva a nebol ešte k dispozícii výsledok GBS, boli u Vás teda až dva dôvody na podávanie antibiotickej liečby.

  • Streptokok

    , Autor: Nika258

    Dobrý deň, pri vyšetrení na prítomnosť stretokoka v 36. týždni mi zistili pozitívny výsledok.
    Boli mi predpísané antibiotiká plus mi vraj bude pichnuté antibiotikum do žily priamo pri pôrode.
    Som však alergická na antibiotikum augmentín. Môže to nejako skomplikovať podanie lieku pri pôrode?
    Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, v prípade alergie na Amoxicilín sa budú podávať antibiotiká iného druhu.