Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pichanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Užívam hormonálnu antikoncepciu, mám veľmi veľa cýst na vaječníkoch. Prosím vás pichanie v podbrušku a na stranách môže znamenať prasknutie cysty? Alebo tehotentvo? Popri antikoncepcii používame aj kondóm. Myslím si, že som dostatočne chránená. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy a budete chránená. Aj však budete pokojnejšia a kondóm Vám nevadí, môžete používať aj ten. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže neprebiehajú cyklické zmeny na vaječníkoch. Občasné pichnutie v podbrušku sa môže vyskytovať, príčin však môže byť viacero. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • chránený styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Pán doktor chcela by som sa Vás opýtať. Mám nepravidelný menštruačný cyklus. Pohybuje sa mi to od 28-38 dní, niekedy aj viac, preto je ťažko určiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Styk som mala chránený kondómom a to prvý deň a druhý deň po skončení menštruácie, no dnes je to päť dní od skončenia a mám pichanie v podbrušku sem tam, neviem už či som naivná alebo potrebujem len ukľudniť. Je tu šanca otehotnenia? Mohla som mať hneď vtedy plodné dni? (Styk bol s prezervatívom a vyvrcholenie mimo tela, vzhľadom na to že mi minulý mesiac vyšiel falosne pozitívny test tsk to boli pre mňa riadne stresy, preto sa radšej pýtam)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak používate kondóm a nedôjde k jeho mechanickému porušeniu, tehotenstvo je prakticky vylúčené. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus a uvažujete nad jeho spravidelnením, pouvažoval by som o nasadení hormonálnej antikoncepcie, ktorá Vám cyklus upraví a zároveň budete chránená pred otehotnením a nebude potrebné používať kondóm. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Nastrih hrádze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať na nastrih hrádze. Porodila som 18.2. pričom mi bola robena epiziotomia no dodnes mám nepríjemné a bolestive rezanie,pichanie a bolesti v oblasti nastrihu. Stale nemozem sedieť priamo, musim mat vankusik. Je to normálne aj po vyše mesiaci od pôrodu? Objednaná som na kontrolu ku môjmu obv.gyn. až 11.4. Používam dermochlorofyl a cca 3 dní aj rivanol. Viete mi prosim poradit ako zmiernit bolest? Resp.ako urychlit zahojenie..Dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa takto naozaj nedá bližšie objektívne vyjadriť. Keďže ste ešte šestonedieľka, v starostlivosti Vás má ešte zdravotnícke zariadenie, kde ste rodili. Pri pretrvávaní ťažkostí je najvhodnejšie sa ísť ukázať práve tam. Budú sa Vám vedieť najobjektívnejšie vyjadriť a stanoviť ďalší postup.

  • Prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, pociťujem takú slabšiu túpú bolesť občaš pichanie nad ľavým prsníkom, venujem sa fitness cvičeniu a že či to môže byt príčinou niečo zo svalom alebo z chrbtice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Vzhľadom k okolnostiam nevylučujem aj Vami spomínané príčiny. Je to viac pravdepodobné. Nemusí sa vôbec jednať o problém s prsníkom. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí sa môže realizovať USG prsníkov.

  • Špinenie a pichanie v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Rada by som sa opýtala na jednu otázku
    Dnes je 13dni od pohlavného styku ktorý sme mali 4 dní po MS.
    Pociťujem pichanie v podbrušku a mala som aj hnedkasty vytok.
    Mohlo by sa stať, že to znamená oplodnenie vajíčka?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to.
    Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.