Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, pociťujem takú slabšiu túpú bolesť občaš pichanie nad ľavým prsníkom, venujem sa fitness cvičeniu a že či to môže byt príčinou niečo zo svalom alebo z chrbtice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Vzhľadom k okolnostiam nevylučujem aj Vami spomínané príčiny. Je to viac pravdepodobné. Nemusí sa vôbec jednať o problém s prsníkom. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí sa môže realizovať USG prsníkov.

Podobné otázky

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, ako aj celkovo nepravidelného menstruačného cyklu je viacero. Viaceré z možných príčin ste aj spomenuli. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Podľa opisu sa u Vás jedná o predmenštruačný syndróm, takže menštruácia by sa mohla do niekoľkých dní dostaviť, keďže máte 32 až 48 dňový cyklus. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj z účelom úpravy menštruačného cyklu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Dňa 3.1. sme mali s priateľom nechránený styk, bez ejakulácie. Cca v tomto dátume +/- 1,2 dni som mala aj ovuláciu. Ovuláciu mávam mierne bolestivú, takže si aspoň približne viem odsledovať kedy ju mám. Od toho spomínaného dátumu ma každý deň bolí v podbrušku, ale aj nad ním, prípadne aj v mieste žalúdka. Ide o slabú pichavú bolesť, ktorú pocítim len pár x do dňa. Citlivé prsia ani iné príznaky nemám. Aj napriek tomu, že menštruáciu by som mala dostať o 4 dni, rada by som vedela Váš názor. Viem, že každý nechránený styk je rizikom, robila som si už dokonca aj testy ktoré môžu zachytiť tehotenstvo ešte pred očakávanou MS- vyšli negatívne. Momentálne mám aj stresové obdobie, takže to môže byť aj kvôli tomu.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv stresu. Samozrejme, za daných okolností sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo. To by Vám však silné bolesti nemalo spôsobovať. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak aj ste tehotná, ešte to nie je veľmi zistiteľné, nemzmeníte to však už. Aj ultra skoré tehotenské testy ešte môžu byť negatívne. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť.

  • Prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred pár mesiacmi som bola na sono prsníkov všetko bolo v poriadku . Dnes som si všimla že jedna bradavka je kus fialová. Nemôže to byť nič vážne ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nemusí sa jednať o nič vážne, mohlo dôjsť len k dočasnému stiahnutiu cievok v bradavke, k tzv. vazospasmu. Odsledujte si to. Samozrejme, ak sa Vám niečo nezdá, je vhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý to skontroluje a prípadne Vás odošle za ďalším špecialistom.

  • Očakávaná menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 2 týždňami som mala zápal močového mechúra a s tým prišla aj menštruácia, ktorá trvala však 4 dni namiesto obvyklých piatich posledný piaty deň bol skôr špinenie. Pár dní po menštruácií som si urobila tehotenský test ktorý bol negatívny, s priateľom nám momentálne nevyhovuje mať dieťa, tak sme chceli mať istotu. Práve mám asi týždeň pred menštruáciou a mám na dotyk boľavé prsia a vyzerajú trochu viac ´´naliate´´ ale neevidujem žiadnu samovoľnú bolesť. Včera som si robila ešte jeden tehotenský test, tiež vyšiel negatívny. Citlivé prsníky stále pretrvávavjú občas pocitujem slabú bolesť v podbrušku. Chcela som sa teda len uistiť, že nemusím stresovať ohľadom nechceného otehotenia ? Sledovala som si aj či sa nevyskytuje nejaké častejšie chodenie na toaletu no vzhľadom nato, že som to nikdy neregistrovala neviem posúdiť či každé 3 hodiny sú normálne a teda cca 6x za 24 hodín.
    za odpoveď vopred ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Príčina citlivosti prsníkov, ako aj bolestí v podbrušku môže byť aj blížiaca sa menštruácia. Prekonaný zápal môže mať vplyv aj na samotný menštruačný cyklus. Čo sa týka častosti močenia, záleží aj od toho, koľko tekutín denne vypijete. Odsledujte si to. Do budúcna určite odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.