Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chránený styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Pán doktor chcela by som sa Vás opýtať. Mám nepravidelný menštruačný cyklus. Pohybuje sa mi to od 28-38 dní, niekedy aj viac, preto je ťažko určiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Styk som mala chránený kondómom a to prvý deň a druhý deň po skončení menštruácie, no dnes je to päť dní od skončenia a mám pichanie v podbrušku sem tam, neviem už či som naivná alebo potrebujem len ukľudniť. Je tu šanca otehotnenia? Mohla som mať hneď vtedy plodné dni? (Styk bol s prezervatívom a vyvrcholenie mimo tela, vzhľadom na to že mi minulý mesiac vyšiel falosne pozitívny test tsk to boli pre mňa riadne stresy, preto sa radšej pýtam)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak používate kondóm a nedôjde k jeho mechanickému porušeniu, tehotenstvo je prakticky vylúčené. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus a uvažujete nad jeho spravidelnením, pouvažoval by som o nasadení hormonálnej antikoncepcie, ktorá Vám cyklus upraví a zároveň budete chránená pred otehotnením a nebude potrebné používať kondóm. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

Podobné otázky

  • Môžem otehotnieť?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala som v 6 DC nechránený styk, ovulaciu som zvykla mať okolo 14 dňa, niekedy aj neskôr. Aká je šanca , že otehotniem? Dieťa mať nechcem zatiaľ .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti platí, že za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá, preto je vhodné používať niektorú z foriem antikoncepcie. Ak máte ovuláciu pravidelnú, tak za týchto okolností je pravdepodobnosť menšia, no určite nie nulová. Odsledujte si to. Odporúčam riešiť s Vašim obvodným gynekológom nejakú z foriem hormonálnej antikoncepcie.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Dňa 3.1. sme mali s priateľom nechránený styk, bez ejakulácie. Cca v tomto dátume +/- 1,2 dni som mala aj ovuláciu. Ovuláciu mávam mierne bolestivú, takže si aspoň približne viem odsledovať kedy ju mám. Od toho spomínaného dátumu ma každý deň bolí v podbrušku, ale aj nad ním, prípadne aj v mieste žalúdka. Ide o slabú pichavú bolesť, ktorú pocítim len pár x do dňa. Citlivé prsia ani iné príznaky nemám. Aj napriek tomu, že menštruáciu by som mala dostať o 4 dni, rada by som vedela Váš názor. Viem, že každý nechránený styk je rizikom, robila som si už dokonca aj testy ktoré môžu zachytiť tehotenstvo ešte pred očakávanou MS- vyšli negatívne. Momentálne mám aj stresové obdobie, takže to môže byť aj kvôli tomu.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania podbruška môže byť viacero. Nevylučujem ani vplyv stresu. Samozrejme, za daných okolností sa nedá vylúčiť ani tehotenstvo. To by Vám však silné bolesti nemalo spôsobovať. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Ak aj ste tehotná, ešte to nie je veľmi zistiteľné, nemzmeníte to však už. Aj ultra skoré tehotenské testy ešte môžu byť negatívne. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie vyjadriť.

  • Rada

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dnes som bola na ultrazvuk ,dr nic nevidel.
    Bola som aj na odber HCG,vyšiel mi 2,7..
    Dr vravel ze tehotna niesom podla krvi.
    Je možné ze mi este ukaze tehotenstvo.
    Posledna menstruacia bola 4.10
    Posledny nechraneny styk som mala 14.9
    Tymto teda mozem tehotenstvo vylúčiť?

  • nechránený styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň.
    pred 10 dňami som mala nechránený styk. vtedy mi už niekoľko dní meškala menštruácia a prepokladám, že ovuláciu (podľa výtoku, ktorý si sledujem) som mala viac ako týždeň pred stykom. hneď na druhý deň po styku som užila tabletku po. týždeň po styku mi menštruácia prišla, na 48. deň cyklu. mám polycistické vaječníky, preto sa mi niekedy stane, že mám nepravidelný cyklus. je možné, že by som mohla byť tehotná? aj keď mi menštruácia prišla a aj keď som užila tabletku po? kedy by som si prípadne mala spraviť test, aby už ukázal výsledok? ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • nechraneny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, s partnerom sme mali spolu nechranneny pohlavny styk dna 9.4.2023. vlastne ani neviem ci sa to da brat ako nechraneny pohlavny styk kedze ho poviem to tak laicky mal vo mne asi tak 6 krat dokopy a pocas celeho pohlavne styku sa ani neurobil, ani masturbaciou sa nespravil. mam sa obavat ze by som mohla byt tehotna ked sa nespravil vobec za ten den? teraz 11.4 mam ovulaciu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti platí, že za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Je to však veľmi individuálne. Ak nedošlo k ejakulácii, ani uvoľneniu prostatického sekrétu (tzv. kvapky lásky), ani v močovej rúre neboli zvyšky ejakulátu, tak tehotná nebudete. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test.