Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,339 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • ....

    , Autor: domina

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala, mám 20 rokov, pohlavný styk som ešte nemala, v dnešnej dobe trocha divné viem..no mám priateľa a keď prichádza čas kedy by k tomu mohlo dojsť tak to stále zastavím pretože už pri "mojkaní" mám vlhko v nohavičkách a je mi to dosť nepríjemné a pre ten zlý pocit to stále nejak stopnem, pretože sa mi zdá že u mňa to nieje normálne. Tak sa chcem spýtať, či to je len môj pocit, či je to správne? alebo nie a je potrebné s tým niečo robiť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je možné že sa ešte na pohl.styk necítite pripravená,
    ak dochádza k vzrušeniu a nepociťujete ho zatiaľ ako príjemné skúste šte chvíľu počkať,
    s partnerom sa zbližujte viac i po emocionálnej stránke a možno vám neskôr príde i telesné zbližovanie viac normálne
    s pozdravom

Podobné otázky

  • HPV.

    , Autor: Zuzi 1987

    Dobry den. Mam poz. Hpv 16,18,31,33, 35......68. Vsetky vysoko rizikove. Bola som na kolposkopickom vysetreni a tam mi napisali bodkovanie 12-15. Mozete mi to prosim.vysvetlit.? Spodna cast brucha ma stale boli an mimo mestr. Medzi dvoma menst. Mam obcas krvacanie a pri odberoch vzorkách som tiez velmi krvacala. Zacala som uzovat HPVirin 3 mesacna kura. Ako dalej. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bodkovanie patrí medzi najčastejšie abnormálne kolposkopické nálezy, ktoré vidí lekár na krčku pohľadom cez kolposkop. Keďže však nepoznám žiadne ďalšie výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Najvhodnejšie je sa pýtať priamo vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť.

  • bolestivá hrčka

    , Autor: RENNyk

    Dobrý deň,

    chcela by som sa spýtať. Mám veľmi chúlostivý problém. V auguste minulého roku som bola hospitalizovaná v nemocnici s veľkou bolesťou a opuchom vo vagíne. Začalo to hrčkou vo veľkosti hrášku, ktorá sa behom pár dní dostala do veľkých rozmerov a bolesti, že som nevedela ani chodiť, dokonca som skolabovala museli ma oživovať. V nemocnici ma hospitalizovali bola som tam týždeň. Dostávala som kvôli veľkej bolesti infúzie oblbováky že som až rozprávala z cesty.( spätná väzba od rodiny po návrate domov) Po troch dňoch liečby kedy prišli aj výsledky z odberov a vzoriek (všetko bolo v norme) ma lokálne umrtvili a narezali abces vo veľkosti vajca a všetko postupne vyčistili mala som drenáž...ľadovanie, sprchovanie silné antibiotiká ale úľava, bola som šťastná, že bude konečne dobre. Diagnóza bartolinyho žľaza. Po dvoch mesiacoch som bola hospitalizovaná znova s rovnakým problém, Znova infúzie a tak ďalej ale oprava, že to nebola bartolinka ani v prvom prípade nebola, ale je to žľaza, ktorá je upchatá a deje sami to opakovane. Musím si to ľadovať nemôžem chodiť do práce lebo inač to naberie pôvodné rozmery ale tá hrčka tam stále je a bolí šialene. Nemôžem vykonávať žiadnu fyzickú námahu turistika, yoga .... Opakuje sa jej to takmer každý druhý týždeň. Stále antibiotiká, kortikoidy ibalgin od bolesti. Nepomáha to však. Bola mi navrhnutá operácia, avšak je tam veľké riziko, že je to veľmi miniatúrne a že pokiaľ by bol poškodený nerv tak sa preruší citlivosť, bude to paralyzované... alebo sa naučiť s tým žiť....Chcem poprosiť o radu či ste sa s niečím takým už stretli, čo mám robiť aby som tento dosť chúlostivý problém vyriešila. Ovplyvňuje to naozaj všetko. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek rozsiahlemu opisu sa Vám bez videnia nálezu a poznania bližších informácií, výsledkov vyšetrení, okolností predchádzajúcich zákrokov neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak sa naozaj nejedná o absces Bartholiniho žľazy, ktorú je v prípade opakovaných zabscedovaní potrebné odstrániť celú, neviem takto povedať, o akú inú žľazu by sa jednalo. Cysta veľkosti vajca nevznikne z každej "upchatej" žliazky. Najčastejšie sa naozaj jedná o cystu, či absces Bartholiniho žľazy, ktorú, ak sa problém opakuje a je opakovane prítomná cysta, či priamo absces, je potrebné odstrániť celú. Verím Vám, že máte ťažkosti, je to nepríjemná a bolestivá záležitosť. Takto Vám však viac neviem povedať. Podľa mňa, ak sa Vám problém opakuje každý druhý týždeň, čo je extrémne často, bude potrebné realizovať chirurgický zákrok. Celkom mi nie je jasné, o aké prerušenie nervu by malo ísť. Zase sa však vrátim na začiatok, že bez videnia nálezu a poznania okolností, čí výsledkov vyšetrení sa nedá bližšie vyjadriť.

  • Močové cesty

    , Autor:

    Dobrý deň. Moj problém sa ťahá už rok. Pred rokom som dostala bakterialny zapal moč.ciest. Nasadili mi ATB, no problémy neprestali, hoci moč bol vraj čistý. V pošve i moč. Cedtách sanašli bakterie: e coli, zlatý stafilokok. Tak dalšie ATB. Toto sa opakovalo 3/4 roka spolu s vysokymi leukocytmi. Po pol roku, cize od januara 2023 ma začalo boliet v malej panve pri chodzi, akoby mi daco zavadzalo..., pri sedeni, az rezava bolest, a pri ceste v aute po nerovnom terene. Asi v maji konecne zapal ustupil, no bolenie na konci močenie ďalej pretrvávajú i bolesti v panve, akoby medzi pošvou a moč.rurou. boli mi aplykovane vyplachy moč.mechura, prerusenie zrastov brusnej steny o maternicu. No bolesti stale pretrvavaju.....už som zúfala. Vyskusala som uz rozne bylinkove preparaty, vybrals kooec ATB pocas roka. Teraz robim sedavý kupel,uzivam kapucinku pijem hodne cajov. Uz fakt neviem na koho sa onratit, co ešte vyskusat, aby som sa zbavila bolesti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek obsiahlemu opisu mi nie sú známe výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, napríklad rozrušovania zrastov, či máte potvrdenú endometriózu, či u Vás boli realizované rozšírené vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, ... Príčin Vašich ťažkostí môže byť naozaj viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je udržiavať správnu vaginálnu mikroflóru. Ak ešte nemáte vyskúšané vaginálne výplachy (Clogin, Rosalgin), ako aj vaginálne probiotiká, je vhodné ich vyskúšať.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Adriana134

    Dobrý deň bola som na sono prsnikov amam napísané....Prsniky s pravidelnou architektonickú, bez ložiskové zmien cystickeho i solídne charakteru. Bilat priestrannejšie dukty pri kojeni - aktuálne vpravo do 3,5mm a vlavo do 2mm. V axilach len tukovo degenerovane LU benigneho vzhľadu.
    Zaver: bez loziskovych zmien - BIRADS 1.

    JE
    e to v poriadku aj keď sú tie dukty priestrannejšie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý de, USG nález prsníkov máte v poriadku a primeraný, nemusíte sa obávať. Rádiológ by Vás upozornil v prípade, že by sa mu niečo nezdalo alebo by bolo potrebné doplniť ďalšie vyšetrenia.

  • Kiahne

    , Autor: Malina21

    Dobrý deň chcem sa spýtať .... Mám doma dva a pol ročnu dcéru boli sme na návšteve a o dva dni na to nám volali že deti majú ovčie kiahne. Ja som v 22 tt a v detstve som kiahne prekonala. Ak by dcéra ochorela je to stále pre mňa nebezpečné? Na nete píšu všeličo a hlavne zlé veci. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať. Ak ste kiahne prekonala, tak protilátky Vášho organizmu vírus nepustia k plodu a preto nie je ohrozený.