Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,096 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zápaly

    , Autor: martina1233

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, či môže zápal obličiek spôsobiť nejaké komplikácie aj v oblasti ženských orgánov nakoľko som taký zápal prekonala v mojich 19 rokoch. Najprv som asi prekonala zápal močového mechúra a potom mi to postihlo aj obličky, dlhšie niekoľko mesiacov som mala bolesti v oblasti ladvín, neskôr som dostala už 40 stupňove teploty šla som na pohotovosť pričom som absolvovala chirugické vyšetrenie tam to bolo v poriadku, gynekologické vraj tiež v poriadku a urologické, kde som mala v moči v krvi na 3 krížiky, ale keď mi robil doktor últrazvuk obličiek žiadny zápal vidieť nebolo, ale výsledok znel akútna pyelonefritída, tak som bola v nemocnici 5 dní a teplotu som na druhý deň nemala antibiotika mi zabrali, neskôr som brala ešte 2 druhy antibiotik, bola som aj na vyšetrenie či mi to nezanechalo nejaké jazvy na obličkách všetko v poriadku. Preto sa chcem opýtať môže mi takýto zápal akútný spôsobiť nejaké poškodenie vaječníkov, alebo vajičkovodov??. A ešte jedná otázka už nieľkoľko rokov trpím zápalom krčných mandlí nemám odvahu dať si ich von môže tak isto byť nejaké riziko prenesania zápalu na ženské orgány??? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    spomínané zápaly nijakým spôsobom nespôsobia poškodenie ženských pohlavných orgánov, na druhej strane by bolo ideálne vylúčiť prítomnosť Chlamýdií, Mykoplazma a Ureaplazma, ide o baktérie, ktoré nepozorovane môžu spôsobiť až nepriechodnosť vajcovodov. Infekcia je väčšinou bezpríznaková, a teda dlhodobo pretrvávajú.

Podobné otázky

  • Imunita

    , Autor: Hancika

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, imunitný systém a celkovo imunita má významný vplyv na vaginálnu mikroflóru, ako aj na jej udržanie. Porušená imunita môže mať zadaný vplyv na infekcie, ako aj boj s infekciami. Na všetky Vami vymenované okolnosti to môže a väčšinou aj má nepriamy vplyv.

  • Malé pysky ohanbia

    , Autor: Valipo202

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, ak dievča masturbuje od malička, naťahuje si vonkajšie pohlavné orgány atď. Je možné, že sa jej tým naťahovaním môžu zväčšiť malé pysky ohanbia? Poprípade len jeden z nich? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, u niektorých žien sa v priebehu dospelosti vyvinú nadmerne veľké, asymetrické, prípadne atypicky tvarované malé pysky ohanbia. Príčinou bývajú pohlavné a rastové hormóny a genetická predispozícia. Nedával by som to do súvislosti s masturbáciou. Ak malé pysky spôsobujú problémy (mechanické dráždenie, zápaly, či stagnáciu vaginálnych sekrétov a následné chemické dráždenie), je vhodné uvažovať o operačnom výkone - labioplastike.

  • nákaza

    , Autor: Iba Ja

    Pán doktor, chcem sa opýtat taku vec, ked mi nahodou treba ist niekde na verejné wc, mám panický strach, že sa tam niečim nakazím a to ani nesadám :) ale mám z toho hrozu, že sa tam dá niečo "chytit" . aká je pravdepodobnost, je to možné? nejaké zápaly, baktérie, vírusy, mykozy, herpes..?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úprimne, šanca získať infekciu na verejných toaletách, najmä neudržiavaných, je reálna. Preto nie je vhodné časté navštevovanie verejných toaliet, ktoré vyzerajú neudržiavane, či znečistené. Panický strach však nemusíte mať. Prevenciou je aplikácia vaginálnych probiotík, snaha minimálneho kontaktu so znečistenými toaletami a dostatočná intímna hygiena.

  • Ophtalmo framykoin pri zápale oka

    , Autor: Ivina_95

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa skúsiť opýtať ako je to s užívaním ophtalmo framykoinu v tehotentenstve , nakoľko mi ho predpísala očná lekárka ale nevedela mi 100% potvrdiť či to môžem užívať počas tehotenstva. V pribalovom letáku to nie je vyslovene zakázané len že o tom treba informovať svojho lekára. Oko bolí ale mám trochu obavu použiť mastičku. Za odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas I. trimestra sa dlhodobé používanie Ophtalmo-Framykoinu neodporúča pre možný vplyv na sluch a obličky plodu. Krátkodobé lokálne použitie vplyv mať nebude a nepredstavuje riziko. Na nehnisavé zápaly viečka je možné bezpečne použiť antiseptickú masť Ophthalmo-Septonex.

  • Krvácanie/špinenie krčka maternice v tehotenstve

    , Autor: Simonna

    Dobrý deň prajem.
    Mala by som otázku ohľadne krvácania (slabého špinenia) z krčka. Som v 12tt+5 pri prehliadke mi lekárka odoberala ster z krčka a na zápaly. Zistila že špinenie a teda krvácanie ide priamo z krčka. ( od Vianoc 2022 špinim do dnes. Ale zopakovalo sa mi to za ten čas 4x) chcela by som vedieť čo to pre mňa znamená,pre celé tehotenstvo,hrozí mi potrat ? Nakoľko sa bojím keďže som po druhom IUI ( prvé bolo neúspešne) a v roku 2019 som podstúpila lonizaciu krčka ( CIN II ) nasadila mi zatiaľ ascorutin 3x denne po 2 tabletky a kľudový režim.
    Veľmi Vám Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie do 16. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Je to pomerne časté. Navyše, tým, že ste po konizácii a krčok maternice je zjazvovatený, môže byť špinenie o to pravdepodobnejšie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.