Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • info

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer,chcela by som sa spytat,ci zdravotne poistovne preplacaju lekarom v ramci preventivnej prehliadky aj uzv vysetrenie maternice.Ja som si za toto uzv vysetrenie musela zaplatit...dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    závisí od toho ako má lekár postavenú zmluvu s poiťovňou. Vo všeobecnosti ale poisťovňa prepláca len veľmi málo (napr.počas celého tehotenstva len 3 ultrazvukové vyšetrenia, na druhej strane je lekár povinný si ultrazvukový prístroj zakúpiť sám aby mohol poskytnúť kvalitnú zdravotnú starostlivosť, preto zväčša poplatky spojené s ultrazvukovým vyšetrením idú na splatenie samotného prístroja.

Podobné otázky

  • Test

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, posledná ms 6.9 a posledný styk pred necelými 4 týždňami, dnes ráno o 11ej som si robila test ale bol asi malo napustený mocom a ani jedno okienko neukázalo nič tak som po 10 minútach ešte ocikala viac a vyšiel do pár sekúnd hneď negativny( test clearblue) , mám spinenie už niekoľko dni ale to možno súvisí aj s endometriozou.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ultrazvuk a folikularna cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň potrebovala by som sa Vás opýtať.. Dňa 24.5 som bola na kontrole či mi praskla folikularna cysta a ci je všetko v poriadku. Lekárka sa vyjadrila že cystu nemám už a že praskla zrejme s menštruáciou. Včera som si prezerala cez dôveru zdravotnú kartu a 28. 5 mi tam napísalo nádor bližšie neurčený a ja som ostala vystrašena lebo 24 mája mi zhodnotila stav ze je v poriadku a 28 mi vyskočilo že nádor bližšie neurčený chcem sa opytat teda že či do zdravotnej poisťovne sa to hlási a zaznamenávajú to neskôr a teda nádor bližšie neurčený môžem chápať ze to bola tá cysta ktorá praskla alebo sa mam obávať ze mam niečo vážne.. Este potom som bola so zápalom mi močových ciest u mojej gynekologičky a nijak sa nezmenila o niečom vážnom. Mam ešte ďalšiu otázku. Pri výskyte cyst sa odoberá Ca125? Lebo ešte toto mi tam v detaily ukázalo. Ja sa celkom bojím takýchto veci lebk mam časté zápaly a po pravde chcem už aj zmeniť gynekológa lebo neverím tej mojej lekárke. Ďalšia moja otázka je... Dá sa zistiť rakovina ženských pohlavných orgánov a krčka maternice aj cez ultrazvuk vaginalnou sondou alebo sa to zisti až pri cytostere? Ten som si ešte nedávala urobiť nakoľko stojí 25eur. Ale najbližšie si ho už spraviť dám len ma zaujíma či sa dá rakovina zistiť aj iným spôsobom ako je cytoster? Neukáže sa to pri odbere krvi alebo pri Sone či vyter och základných na gynekologickej prehliadke? Alebo sa to dá zistiť len tým strom ktorý sa priplaca?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, to, akú diagnózu Vám v dokumentácii ukáže neznamená výsledok. Keď k nám napríklad príde pacientka na kontrolný USG pre nález cysty na vaječníku, je vyšetrovaná pod diagnózou cysty vaječníka, aj keď už tam cysta nie je a výsledok je v poriadku, v systéme táto diagnóza svieti, pretože s tým pacientka prišla. Takže ak na USG nebola prítomná spomínaná cysta a je to v poriadku, nemusíte sa obávať. Ca125 je nešpecifický onkomarker, ktorý zvykneme odoberať pri podozrení na endometriózu. Neberie sa štandardne. Diagnostickou metódou v prevencii rakoviny krčka maternice je realizácia onkocytologických sterov. Na USG tieto zmeny vidieť nie je. Na USG je vidieť v prípade patológie krčka až veľmi pokročilý nález, ktorý je mnohokrát neoperovateľný. Naopak, diagnostickou metódou v prevencii rakoviny sliznice dutiny maternice je USG vyšetrenie a pri podozrení sa realizuje hysteroskopia s odberom vzorky sliznice kanála krčka maternice a sliznice dutiny maternice vrámci jednodňovej chirurgie. Ak nie ste spokojná s Vašim aktuálnym obvodným gynekológom, máte právo ho zmeniť. Všetky tieto informácie by s Vami mal prebrať obvodný gynekológ, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení, nálezy, informácie a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Interupcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa informovať nakoľko som po interupcii už 4t viem že je ideálne počkať do prvej menštruácie avšak môj strach je že ak aj po menštruácii budem mať styk,môžem byť viac náchylnejšia znova otehotnieť ? Chcela som sa vyhnúť užívaniu HAK nakoľko som ju ani nikdy nebrala. Ak je ale riziko väčšie pre otehotnenie samozrejme že to radšej budem tak riešiť. Chcela by som len vedieť či je možné fungovať ako doteraz aj bez užívania HAK alebo odporúčate radšej jej užívanie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nechcete otehotnieť, základom je sa chrániť a používať niektorú z foriem antikoncepcie. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! je to nechránený pohlavný styk. Ak nechcete užívať hormonálnu antikoncepciu, používajte minimálne kondóm. Pri nejasnostiach to prekonzultuje s Vašim obvodným gynekológom.

  • Je môj hormonálny profil v poriadku?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Rada by som sa poradila či sú výsledky môjho hormonálnej profilu v poriadku, odber bol v 5. deň menštruácie nalačno. Trápi ma alopecia.
    S-TSH 3,56
    *S-fT4 14,40
    S-DHEAS 6,94
    *S-TST 1.44
    S-fTST 8.90
    S-SHBG 10.90 mínus
    FAI 13.21 plus
    *S-PROG 0.39
    S-PRL 21.6

    Trápia ma najmä hodnoty FAI a SHBG.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa u Vás po poruchu v produkcii hormónov. S-DHEAS máte zvýšené, norma je cca do 3,35. Index voľného testosterónu (FAI) máte tiež zvýšený a hodnota SHBG (globulínu viažuceho pohlavné hormóny) je znížená. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, okolnosti, ani ďalšie výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, ako aj okolnosti a ďalšie nálezy a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť.

  • Stredná dysplázia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    koncom mája som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa. Povedal mi, že je všetko v poriadku avšak v aplikácii mojej zdravotnej poisťovne som si po tomto vyšetrení našla zapísané v zdravotnej karte, že mám strednú dyspláziu krčka maternice. Bola som sa u gynekológa opýtať čo to znamená, ale on mi len zopakoval, že výsledky sú v poriadku. Som aj očkovaná proti HPV. Myslíte si, že by som si mala dať zopakovať stery alebo prekonzultovať výsledky s iným/novým gynekológom? Znamená stredná dysplázia krčka maternice začínajúcu rakovinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe pojmu “stredná dysplázia krčka maternice” sa nedá bližšie vyjadriť ku konkrétnemu nálezu. Stredná dysplázia krčka maternice zahŕňa viacero možných nálezov, je to široký pojem. Veľkou výhodou je to, že ste očkovaná proti HPv. Keďže však nepoznám konkrétne výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa na konkrétny nález. Samozrejme, ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.