Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, včera pri kúpani som si len tak so srandy stlacila prsniky a zistila som ze este stale je v nich mlieko alebo presnejsie len take vodnate daco, musim dodat ze som 4roky po sebe kojila svojich synov ale uz asi 6mesiacov dozadu nekojim.od čtoho to moze byt????eva

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne to súvisí ešte s hormonálnymi zmenami súvisiacimi s kojením a akýmsi pozostatkom mlieka po dojčení. Ak však stav bude pretrvávať je nutné navštíviť lekára.

Podobné otázky

  • Rozšírené mliekovody v jednom prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, absolvovala som usg vyšetrenie prsníkov, výsledok bez solídnych a cystickych lezii, avšak vývody vpravo retromamilárne širšie, vývody vľavo primeranej šírky. Na začiatku vyšetrenia som podala informáciu že som do júna tohto roka dojčila a doktorka to uzavrela s tým, že je to normálne, že niekedy trva aj rok kým sa to da do poriadku. Nespomenula som ale, že síce som dojčila do júna 2023, ale výlučne len z ľavého prsníka, z pravého sa syn “odstavil” a odmietal ho posledné takmer dva roky dojčenia (začiatok dojčenia dec 2020, cca od polovice 2021 do júna 2023 už dojčenie len ľavým prsnikom). Je aj v takom prípade takýto nález - rozšírené mliekovody vpravo, v poriadku? Aj keď som síce dojčila, ale len z druhého prsníka? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mlieko sa Vám tvorilo a hromadilo v oboch prsníkoch rovnako. Ak z daného prsníka nebolo mlieko dostatočne vyprázdňované a odstriekavané, mohlo to spôsobiť rozšírenie mliekovodov a bude v danom prsníku dlhšie trvať alebo pretrvávať rozšírenie mliekovodov. Neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Usg prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poprosím o vysvetlenie usg.
    Fertilny typ mliečnych žliaz bilat s v medzernym tukovými tkanivom.Parenchyn má vyššiu echogenitu,hrubšiu echostrukturu s tkaninovymi tieňmi ,vľavo v DMQ na c8 na rozhraní areoly a kože prítomný hypoechog.lozissko so zvlnenymi okrajmi o veľ .14x8 mám.mliekovody nie sú dilatovane.kozna vrstva je jemná primeranej šírky.hladky kontúr.Podkozna i retromamarna tuková vrstva má primeranú echotexturu i echogenitu.Retromamarne je stena hrudna hladká,dobre ohraničená.V axilach t.č.zvatsene LU nie sú prítomné.
    Záver:Vazivove zmeny podporného tkaniva.V.s.FIA l.sin..Vzhladom na nemennost nálezu BIRADS2

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte v medziach normy. V ľavom prsníku máte pravdepodobne fibroadenóm, čo je nezhubný tkanivový nádorček. Podľa opisu sa však nejedná o nový nález, máte ho už pravdepodobne dlhšie. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich rádiológov, prípadne mamológov.

  • Mlieko v prsníku aj keď nedojčím

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcela by som sa spýtať. Som matkou 3 detí, posledné som prestala dojčiť pred tromi rokmi. Už dávnejšie pozorujem,že mi z pravého prsníka tečie mlieko.nie samovoľne,iba keď si stlačím bradavku. Celkovo mám tento prsník taký citlivejší na bolesť, na to že vlastne akokeby o ňom viem. Neviem, či to môže súvisieť s týmto problémom,ale dosť mi tiež vypadávajú vlasy. Viete mi prosím povedať,či to je normálne, alebo kam ísť.Ďakujem za radu a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Ak máte problém iba s jedným prsníkom, je potrebné realizovať minimálne USG prsníkov. Nepoznám však ďalšie informácie, ani okolnosti, ani výsledky potrebných vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vystaví výmenný lístok na USG prsníkov. Následne sa podľa výsledku určí ďalší postup.

  • Tvorba mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Prosim Vás rodila som minulého roku v máji. Syna som kojila cca mesiac ale keďže mlieka nebolo dostatok ukončila som kojenie a malému dala UM.

    Avšak do dnešného dňa sa mi mlieko ešte stale tvorí, nie je ho veĺa niekedy vyteká z prsnikov samo inokedy pri zatlačeni tečie alebo strieka.
    Je to v poriadku alebo to treba riešiť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás ešte úplne nezastavila laktácia, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám predpíše lieky na zástavu laktácie. Popri užívaní tabliet si môžete podväzovať prsníky.

  • Doplnky výživy pre tehotné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Môžete mi prosím vysvetliť jednu záhadu? Pokiaľ viem, vápnik, horčík a zinok blokujú vstrebávanie železa. Chcela som si kúpiť istý populárny výživový doplnok pre tehotné ženy, prečítala som si zloženie a neviem, či som na hodinách biológie podriemkávala ja alebo výrobca prípravku - všetky tieto minerály sú tam pekne pokope. Nevylúči sa takto železo len tak bez úžitku z tela? (Na luxusný moč si fakt nepotrpím.) Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vápnik a zinok znižujú vstrebávanie železa. Vstrebávanie železa znižujú aj niektoré potraviny, ako napríklad celozrnné pečivo, celozrnné cereálie, vajcia, mlieko, mliečne výrobky, ale aj káva, čaj a červené víno. Nie je to žiadna záhada. Výrobcovia sa snažia dať do svojich preparátov všetky možné vitamíny a minerály, aby mohli ponúknuť komplexný výživový doplnok, hoci sa vo väčšom množstve bez vstrebania vylúči močom alebo stolicou.