Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Usg prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Poprosím o vysvetlenie usg.
    Fertilny typ mliečnych žliaz bilat s v medzernym tukovými tkanivom.Parenchyn má vyššiu echogenitu,hrubšiu echostrukturu s tkaninovymi tieňmi ,vľavo v DMQ na c8 na rozhraní areoly a kože prítomný hypoechog.lozissko so zvlnenymi okrajmi o veľ .14x8 mám.mliekovody nie sú dilatovane.kozna vrstva je jemná primeranej šírky.hladky kontúr.Podkozna i retromamarna tuková vrstva má primeranú echotexturu i echogenitu.Retromamarne je stena hrudna hladká,dobre ohraničená.V axilach t.č.zvatsene LU nie sú prítomné.
    Záver:Vazivove zmeny podporného tkaniva.V.s.FIA l.sin..Vzhladom na nemennost nálezu BIRADS2

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález máte v medziach normy. V ľavom prsníku máte pravdepodobne fibroadenóm, čo je nezhubný tkanivový nádorček. Podľa opisu sa však nejedná o nový nález, máte ho už pravdepodobne dlhšie. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich rádiológov, prípadne mamológov.

Podobné otázky

  • Sono prsníkov v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na sono prsníkov v tehotenstve či je nutné ? Posledný krat som bola na sone prsníkov v júni 2021 mala som všetko vporiadku bolo mi povedané zasa o 2roky prísť, v roku 2022 december som otehotnela 2023 august som rodila kojila som do apríla 2024 no vo februári 2024 som opäť otehotnela aktuálne som v 5mesiaci tehotentva a chcem sa opýtať či absolvovať sono prsníkov teraz v tehotenstve alebo počkať ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, USG prsníkov sa v období tehotenstva, ako aj kojenia nerobí. Musí sa počkať až porodíte a dokojíte.

  • Ovulácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. Chcem sa spýtať. V ľavom prsníku som si našla taku malú mäkku pohyblivu hrčku a bolia ma aj prsia. Tá hrčka je na dotyk bolestiva. A mám teraz ovuláciu. Moze to byť z toho? Lebo mam bolesti aj v podbrušku, tam ako sú vaječníky. Malo by to teda po ovulácii zmiznúť aj tá hrčka? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Ak budú ťažkosti pretrvávať aj po skončení ovulácie, odporúčam aj v prípade nejasností navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na USG prsníkov.

  • Prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, pociťujem takú slabšiu túpú bolesť občaš pichanie nad ľavým prsníkom, venujem sa fitness cvičeniu a že či to môže byt príčinou niečo zo svalom alebo z chrbtice? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Vzhľadom k okolnostiam nevylučujem aj Vami spomínané príčiny. Je to viac pravdepodobné. Nemusí sa vôbec jednať o problém s prsníkom. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí sa môže realizovať USG prsníkov.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som na sone prsnikov a mam tam uvedené "v axilach len tukovo degenerovane LU. Záver sono prsnikov nález Birads I." Je to v poriadku tie tukovo degenerovane LU? Dr. Mi povedala ze je všetko Ok, ale nechápem fo to tam je napisane.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nález USG prsníkov máte v norme. Spomínané tukovo zmenené lymfatické uzliny sú variabilitou normy. Nemusíte sa obávať.

  • Cysta v prsniku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. Doktor.
    V roku 2016 som si nahmatala hrcku v prsniku. Bol to fibron. Je stale rovnaky max 1.cm
    Pred pol rokom aom si vedla toho nahmatala dalsiu hrcku. Pani doktorka to nazvala ze ide pravdepodobne o mliecnu cystu 1,5 cm velku. Nakolko moja lekarka je dlhodobejsir Pn isla som dnes na sono k inemi lekarovi. Cysta ma stale rovnaku velkost ale vystrasilo ma ze mi povedal ze su v tej ciste biele ciary dve ze to budu papilomy. Na otazku ci sa to zvykne robievat odpovedal skor nie. Na kontrolu mi ale odporucil o 2 roky. Prosim co su to tie papilomy. Stava sa ze sa zvyknu objavit v tychto mliecnych cystach.
    Dakujem za odpoved aj vas cas.
    S pozdravom Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otázka je vhodná skôr pre mamológa. Papilómy sú nezhubné nádory prsníka. Doterajšie príčiny papilómu prsníka a rizikové faktory vzniku tohto ochorenia súvisia s porušením hormonálnej rovnováhy v tele žien a ľudským papilomavírusom (HPV). Je potrebné to odsledovať. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani celkový záver, ani ďalšie okolnosti, preto sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť. Vhodné je však podľa mňa uvažovať nad doplnením mamografie. S výsledkom USG prsníkov navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás vie eventuálne odoslať na ďalšie vyšetrenia, eventuálne aj na konzultáciu do mamarneho centra, kde sa Vám budú vedieť najlepšie a najobjektívnejšie vyjadriť.