Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • plodne dni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem, chcela by som sa opytat ci je mozne tehotenstvo ak som mala sex s priatelom v plodnych dnoch , ale on mal kondom po cely cas a neukoncil sa vo mne, avsak mali sme 2krat dlhsi sex za hodinu. Tabletku po som nebrala len cakam na menstruaciu. Velmi mam strach. prosim o odpoved. vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak ste mali pohlavný styk s kondómom mali ste chránený pohlavný styk, čo znamená, že ste chránená pred neželaným tehotenstvom. Trvanie pohlavného styku nie je limitujúce.

Podobné otázky

  • Datum podla sona je iny ako podla menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Na zaciatlu tehotenstva mi lekar urcil datum porodu podla mna Ms na 10.4.2024 .Na prvotrimestrialnom skriningu mi lekar upravil datum porodu na 4.11.2024 podla CRL. Potom som bola v 20tt na dalsom skriningu kde potvrdí tento datum porodu. Takze podla menstruacie to nesedi .
    Poslednu Ms som mala 4.12024 a potom okolo 5.2. 2024 moj cyklus je je raz
    30-31-32 dnovy priznam sa ze som si to znacila nie velmi poctivo takze mozu dni lietat 2-3 .
    Podla coho mam sa riadit? Podla usg alebo podla datumu menstruacie? Pamatam si ze ked som sa objednavala na prvotriemstrialny skrining mi sam lekar zdovarzní ze podla menstruacii ste 10 tyzden podla sona 11 tyzden.
    To vychadza ze som otehotnela okolo 12.2. Nie? Podla aplilacie som vsak ovulaciu mala az 22.2 alebo 21.2. A plodne dni zacali okolo 17.2

    Moja otazka znie ku ktoremu datumu som mohla otehotniet?
    Podla coho sa mam riadit? Podla usg alebo Ms?
    Ja viem ze je to par dni ale je to pre mna velmi dolezite z dovodu ze potrebujem zabezpecit starsiu dceru ked budem rodit a kedze jej biologicky otec robi problemy musim vediet da zariadit aj ked viem ze porod moze nastat kedykolvek.
    Mohla som vo february otehotniet okolo 12teho?

    Mohlo tych par dni skreslit vysledky na downov syndrom kde mi vyslo riziko 1:5? Nasledne usg v 20tt to upraví na mensie riziko

    25.4 pisal lekar gestacny vek 12+3
    Crl plodu A 59,4mm a plodu B 60,3mm

    Neviem ci vo february mohlo ist o implantacne krvacanie alebo MS dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, aký dátum pôrodu máte podľa poslednej menštruácie, lebo 10.4.2024 to asi nebude. Ak ste mali poslednú menštruáciu 05.02.2024 tak termín pôrodu podľa toho máte 12.11.2024. Vo všeobecnosti je objektívnejším termín pôrodu podľa PTS na základe veľkosti plodu. Ak máte rozdiel termínov pôrodu viac ako 7 dní, riadime sa termínom pôrodu podľa CRL vrámci PTS (prvotrimestrálneho screeningu). Takže by som sa riadil tým. Áno, ak je termín pôrodu 04.11.2024, otehotneli ste niekedy okolo 12.02.2024. Aplikácia je pri nepravidelnom menštruačnom a/alebo ovulačnom cykle veľmi nepresná. Ňou sa neriaďte. Ak čakáte dvojičky, záleží od typu dvojičiek. Podľa toho sa aj sleduje celé tehotenstvo a plánuje spôsob a čas vedenia pôrodu. Tak Vám viac nepoviem, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nálezy. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • môžem byť tehotná?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa spýtať keď pohl.styk trval pol minúty je možné že tam bola predejakuačná tekutina ak sa priateľ pred tým ešte vymočil a v ten deň nebola ina ejakulácia?Ešte dodám vyvrcholenie prišlo až 3/4 minúty po tom ako sme mali styk.Od styku prešlo 40 dní test negatívny a mala som aj menzes.No trápi ma NEUSTÁLY pocit toho že mi treba močiť a mám výtok ako sopel(naťahovací)niekedy ako voda.Prejavilo sa mi to asi 5 dní od styku.Čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stále platí, že za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo na 100% vylúčiť nedá. Ak ste už mali riadnu menštruáciu a tehotenský test je po 40 dňoch negatívny, za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne nízka. T.č môžete mať plodné dni, teda ovuláciu, čo by vysvetľovalo aj spomínaný hlien. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • chránený styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Pán doktor chcela by som sa Vás opýtať. Mám nepravidelný menštruačný cyklus. Pohybuje sa mi to od 28-38 dní, niekedy aj viac, preto je ťažko určiť kedy mám plodné dni a kedy nie. Styk som mala chránený kondómom a to prvý deň a druhý deň po skončení menštruácie, no dnes je to päť dní od skončenia a mám pichanie v podbrušku sem tam, neviem už či som naivná alebo potrebujem len ukľudniť. Je tu šanca otehotnenia? Mohla som mať hneď vtedy plodné dni? (Styk bol s prezervatívom a vyvrcholenie mimo tela, vzhľadom na to že mi minulý mesiac vyšiel falosne pozitívny test tsk to boli pre mňa riadne stresy, preto sa radšej pýtam)
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak používate kondóm a nedôjde k jeho mechanickému porušeniu, tehotenstvo je prakticky vylúčené. Ak máte nepravidelný menštruačný cyklus a uvažujete nad jeho spravidelnením, pouvažoval by som o nasadení hormonálnej antikoncepcie, ktorá Vám cyklus upraví a zároveň budete chránená pred otehotnením a nebude potrebné používať kondóm. Prekonzultujte to s Vašim obvodným gynekológom.

  • Plodné dní

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať počas plodných dní som mala 2x pohlavný styk s dvomi mužmi. S prvým sme použili kondóm bol celú dobu dobre nasadený a chlap sa dokončil mimo a vyzeralo to, že kondóm je nepoškodený čiže by sa z tohto princípu nemalo nič stať nie ? Pretože s druhým som mala prerušovanú súlož, keďže pripadne tehotenstvo by nebol problém. Pointa tejto otázky znie, že keď sme použili kondóm a dokončenie bolo mimo (rukou) nemala by tam byť žiadna šanca na otehotnie ?

    Ďakujem, za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v nedeľu som užila liek escapelle kedže sa nám s manželom stala nehoda. Užila som ju do 12 hodín.
    Chcem sa opýtať, bude účinkovať ak som mala plodné dni? Od nedele cítim bolesť v podbrušku a v krížoch. Je to v poriadku? Menzes by som mala dostať 1.3. môže prísť skôr alebo neskôr menzes?
    Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletku núdzovej antikoncepcie ste užili včas. Preparáty núdzovej antikoncepcie často môžu spôsobiť znepravidelnenie menštruačného cyklu. Odsledujte si to. Teraz s tým už nič nenarobíte. Ak sa menštruácia nedostaví podľa očakávania 1.4. a nedôjde ani k žiadnemu krvácaniu, po 14. dňoch meškajúcej menštruácie si môžete realizovať tehotenský test. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.