Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Priznaky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 41 rokov mám všetky sprevádzajúce príznaky pred ms ale ešte sa nespustila, môže sa stat že mi vôbec nemusí prísť aj napriek tomu že mám priznaky? Podľa poslednej ms 6 - 7.9 by som ju už mala mať, ale už sa mi to pár krát stalo že som mala pocity že už príde a neprišla, mám aj ako keby návaly tepla a potom zimy ale to skôr večer…nechránený pohlavny styk bol 21.9. Takto mi hapruje ms už dva roky zvykne mi vynechať 2 krát v roku alebo omešká sa 2 týždne napríklad.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pár dní meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Ak máte navyše nepravidelný menštruačný cyklus, nemusí Vám menštruácia ešte vôbec meškať. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Anonym

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, od februára beriem duphaston na úpravu cyklu, periódy od kedy som ich začala užívať dostavili sa mi presne na čas ale v auguste som vynechala. Teda 4.9.2024 som ich mala užiť do 13.9.2024 a perióda sa mi mala dostaviť na 28 cyklus teda toho 18.9. Mala som aj priznaky že sa mi majú dostaviť bolelo ma v podbrušku aj križe ale nič sa nestalo. A dneska 28.9.2024 som si urobila tehotensky test pretože počas ovulácie aj cez plodne dni sme mali s partnerom pohlavný styk ale tehotensky test mi vyšiel negatívny neviem či sa nemohlo stať źe som vynechala tabletky a preto sa nedostavili alebo že skoro by som urobila tehotensky test. Ďakujem krásne za pomoc a odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin vynechania menštruácie môže byť viacero. Ak ste vynechali Duphaston, môže to byť aj tým. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test však má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Meškanie menzesu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Chcela by som vás veľmi pekne poprosiť o radu. Dnes je 38. deň môjho cyklu. Je nepravidelný. Minulý mesiac to bolo 43 dní a v júni 39 dní. Spravila som si priemer dĺžky cyklu za posledný rok. Je to 35 dní. S priateľom mám chránený sex kondómom. Čakám na menzes aby som mohla začať užívať krúžky. Už tretí deň mám bolesti v podbrušku ako PMS dnes je to najsilnejšie. Tento mesiac som užívala dvojo antibiotik z dôvodu prechladnutia a kašľa. Antibiotiká už neužívam ale stále som chorá. Čítam však na internete že sa môže jednať aj o príznaky ranného tehotenstva. Robila som si včera TOP baby test z drogérie a vyšiel negatívne. Myslíte že môžem byť pokojná? Viem že ma tehotenský test zmysel realizovať až na 14 deň meškania, ale vzhľadom na to, že mám nepravidelný cyklus som to už nevydržala. Dokedy mám čakať pred tým než navštívim gynekológa. Nechcem opäť panikáriť.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, z predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Ak máte navyše nepravidelný cyklus, podľa opisu Vám menštruácia prakticky ešte nemešká a prejavujú sa u Vás príznaky predmenštruačného syndrómu. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť, ale nevidím dôvod na panikárenie.

  • Castá menstruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam 46 rokov, rodila som 3x vaginalne. Uz asi rok sa mi skracuju menstr. cykly – cca 18-23 dnove, krvacanie normalne 4-5 dni. Pred styrmi rokmi som absolvovala kyret, kvoli polypu na maternici, vysledok negativny. Terajsia citologia a usg v poriadku. Zatial som si nevsimla ziadne perimenopauzalne priznaky okrem unavy. Zastupujuca mudr. Gyn. hovori, ze to je v poriadku. Naozaj je to v poriadku, ze niekedy mavam aj 2x do mesiaca menzes? Vsade citam, ze v menopauze sa cykly skor predlzuju a nie skracuju? Treba to riesit? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to individuálne. V perimenopauze dochádza často k poruchám cyklu, či už v podobe skrátenia cyklu alebo, častejšie, jeho predĺženia. V menopauze už žena nemenštruuje. Ak sú všetky výsledky vyšetrení, ako aj cytológia v poriadku, dá sa uvažovať aj o nasadení hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, s ktorým prekonzultujte možnosti.

  • Inofolic

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    mám otázku ohľadom Inofolic combi premium. Doktorka mi ho odporučila z dôvodu nepravidelnej menštruácie a neskôr na plánované tehotenstvo. Po prvom mesiaci užívania som zbadala zmeny, výraznejšie príznaky ovulácie a v priebehu užívania 3 mesiacoch mi prichadzala menštruácia presne na deň podľa výpočtu. Už 2 mesiace neužívam výživový doplnok a menštruácia sa mi znovu rozhadzala. Moja otázka preto znie, môžem užívať tento doplnok aj vyše roka na pravidelnú menštruáciu keďže tohto roku neplanujeme bábätko. Nebude mať po čase zníženú účinnosť pri dlhom užívaní?
    Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný výživový doplnok Inofolic môžete užívať aj dlhodobejšie, aj keď neplánujete tehotenstvo. Na znížený účinok by to nemalo mať žiaden vplyv.

  • Meškajúce menštruácia sprevádzaná žalúdočnými problémami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    S partnerom sa nesnažíme o bábätko, ale nebránili by sme sa tomu, keby sa nám zadarilo.
    29.3. na 17. deň cyklu sme mali nechránený pohlavný styk, ktorý prebehol veľmi tesne pred ovuláciou. K blížiacej sa menštruácii som pociťovala mierne pichanie v oblasti vaječníkov. Mám 30-31 dňový menštruačný cyklus, tým pádom mi dnes už tretí deň mešká menštruácia.
    Druhý deň meškania, mi miesto menštruácie prišli kŕče v žalúdku a vodnatá hnačka, ktorá trvá druhý deň. Menštruácia stále nikde. Príznaky, ktoré som pred menštruáciou mala a ďalej pokračujú, ako pichanie vo vaječníkoch, bolesť pŕs, nafúknuté bruško, chute som pripisovala blížiacej sa menštruácii.
    Prosím Vás, mohlo by ísť o príznaky tehotenstva?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Príčin tráviacich ťažkostí však môže byť viacero. Nemusia byť vôbec gynekologického pôvodu. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.