Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,684 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, áno napísala som to divné ????ja som tu antikoncepciu Karhla zobrala 15.6.omylom nemala som vtedy menštruáciu a ona sa má používať začať až v prvý deň menštruácie .No Karhla je moja nová antikoncepcia,čo mi ju len predpísal práve teraz v júni a ako som ju v sobotu z lekárne vyzdvihla,tak som si ju omylom dala,tak som to písala p.gynekologovi a on mi nato predpísal norethison, že tá jedna tá jedna tableta mi môže rozhádzať menzes od 19.6 som začala užívať norethison,ako mi kázal gynekológ od štvrtka 20.6 som začala mať krvavý výtok no a od piatka 21.6je krvácanie,ale také divné skôr len na papieri a na vlozke minimum, keď som gynekológovi hovorila po telefóne, že mám zrejme menzes ,tak mi hovoril,že to menzes nebude no krvácanie,ešte pokračuje kázal, že ak sa dostaví menzes tak si mám dať na treti až štvrtý deň menštruácie antikoncepciu.Tu som si dala včera,čo vychádzalo od piatku do večera 5 dní lebo mne to prišlo ,ako menzes aj ,keď divný.No napadlo ma, že či to nemôže byť aj implatačne krvácanie.Ale dva týždne dozadu mi vyšiel test negatívny .Ešte napíšem,že menštruácia mi prišla o dva dni prv.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedna tabletka hormonálnej antikoncepcie Vám cyklus nerozhádže, skôr Norethisteron. Vhodnejšie bolo postupovať tak, že ste mali počkať na prvý deň menštruácie a pokračovať v blistri. Aj keby ste užili iba 20 tabliet namiesto 21, mali by ste síce o deň kratší cyklus, ale boli by ste chránená. Teraz je to už jedno. Ak ste začali s užívaním hormonálnej antikoncepcie, pokračujte v jej pravidelnom a správnom užívaní, no prvých 7 dní sa chráňte aj doplnkovo. Špinenie sa aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu môže vyskytovať. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • KARHLA,ELLA ONE A ONESKORENA MENSTRUACIA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Minuly mesiac som zacala brat antikoncepciu Karhla.Zacala som ju brat 4den menstruacie.
    Piaty den uzivania do mna priatel omylom ejakuloval.Este v ten den som si vzala nudzovu antiioncepciu Ella one.
    Momentálne mám tyzden pauzy a cakam menstruaciu ale zatial 4 den neprisla.Je mozne ze menstruacia vobec nepride? Je mozna tehotnost? Alebo sa mi nejak poplietok cyklus? Mam zacat brat v pondelok novy blister? Dakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa štandardne začína užívať v prvý deň menštruácie. Ak sa začne s užívaním neskôr, posunie sa Vám cyklus o toľko dní, o koľko neskôr začnete s užívaním. Rovnako tak je potrebné sa vtedy chrániť aj doplnkovo minimálne prvých 7 až 10 dní užívania. Ak ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Ku krvácaniu zo spádu hormónov počas sedemdňovej pauzy nemusí prísť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa plánu.

  • meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň reagujem na dnešnú moju otázku
    11. 07. 2024 (04:37) , Autor: :)))))
    dobry den som uplne zufala. mala som dostat ms, mala som nechr pohl styk bez vyvrch partnera. brala som antibiotika a pred 3 dnami som mala hrudkovity vytok a svrbenie. mam zvacsene prsia ako stale pred ms, tlaky v podbrusku, ploche brucho. no pred 2 dnami mi uplne prestal vytok som uplne sucha bez naznaku. ide o vplyv toho vytoku a infekcie alebo tehotenstvo? som uplne zufala a velmi sa bojim ze to je prave tehotenstvo. vcera som si spravila aj test a bol negativny. viete mi nejak poradit lebo sa rutim zo stresu. nonstop tlaky v podbrusku ako pred ms , prsia nie su ani citlive na dotyk ani nijak zmenene bradavky aby signalizovali tehotenstvo iba su zvacsene. do gynekologa ist nemozem bohuzial som mimo krajiny.

    takze ten hrudkovity vytok ked je z antibiotik a ked sa mi zastavil teraz na 2 dni ako to mam chapat? soozorovala som ho asi minuly tyzden pocas antibiotik a potom nejak sa znormalizoval a teraz asu pred 3 dnami som ho mala znovu na nohavičkach. zvykne sa zastavit vytok pred prichodom menstruacie? dnes je 28. den cyklu menstruacia mi chodi medzi 26-28 dnom a ja nemam ziadne naznaky vo vytoku a ani ho nemam. stresuje ma to ze mozem byt tehotna neskutocne sa bojim. aj ked viem ze prerusovany styk nie je antikoncepcia uz rok tak fungujem a este sa mi to nestalo. mam take vlnovite bolesti v podbrusku ako pred menstruaciou uz 2 dni a napuchnute prsniky uz asi od soboty ale nijak inak specificke. vcera som mala aj jemne nafukovanie ale mam uplne ploche brucho.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak podľa opisu Vám v podstate menštruácia ani nemešká. Mykotický výtok môže byť spôsobený poruchou vaginálnej mikroflóry po užívaní antibiotík. Realizujte si vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte vaginálne probiotiká po dobu 10 dní večer pred spaním. Samozrejme, ak by sa dostavila menštruácia, aplikáciu vaginálnych probiotík prerušte. Odsledujte si to. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Antikoncepcia a menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, po niekolkych rokoch som opat zacala s uzivanim antikoncepcie. Prvu tabletku som si dala 26.5. ked sa menstruacia rozbehla. Pred antikoncepciou som menstruaciu nemavala nejaku silnu a zvycajne trvala tak 4 dni. Teraz je to uz 6ty den, kedy stale krvacam. Nie je to nejake silne krvacanie, ale je silnejsie a dlhsie nez na ake som zvyknuta a preto by ma zaujimalo, ci toto sposobilo prave nasadenie antikoncepcie a ci sa to casom upravi alebo mam kontaktovat gynekologa?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, na menštruáciu môže mať vplyv aj nasadenie hormonálnej antikoncepcie. V prvých týždňoch užívania sa môže vyskytovať slabé a nepravidelné krvácanie. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Jednodnova menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala by som dostať menštruáciu v najblizsich dňoch. Bolestive väčšie poprsie... Skrátka priznaky ktoré mávam pred príchodom menštruácie. No včera večer som mala na spodnom prádle väčší fľak. Nie čistá krv, skôr do ružova. V priebehu noci a nasledujuceho dňa sa však menštruácia nedostavila. Je pravda že som mala pred nedávnom pohlavny styk, no dávali sme si pozor i ked je potrebné sa priznať že ochrama použita nebola. Vedeli by ste mi poradiť čo to môže byť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať iba o akési špinenie pred nástupom menštruácie, ktoré sa u niektorých žien vyskytuje cyklicky pred každou menštruáciou, treba však myslieť aj na možné tehotenstvo, keďže ste mali nechránený pohlavný styk. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia a k otehotneniu vie dôjsť pomerne jednoducho. Odsledujte si to. Pri nedostavení sa menštruácie aspoň 14 dní si môžete realizovať tehotenský test. V prípade ťažkostí alebo nejasností je najvhodnejšie navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Neprítomnosť menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcela by som sa poradiť ohľadom neprítomnosti menštruácie. Užívala som roky hormonálnu antikoncepciu. Už som ju raz vysadila na 4 mesiace a neprišla mi menštruácia tak som ju znovu začala brať. Momentálne ju mám znovu vysadenú a mám rovnaký problém už druhý mesiac. Bolo by vhodné ešte počkať alebo sa vrátiť k antikoncepcii? Môže to mať neskôr vplyv na plodnosť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menstruačného cyklu môže byť viacero. Najčastejšie sa jedná o hormonálny problém, ktorý sa dá elegantne vyriešiť nasadením hormonálnej antikoncepcie. Ak ste počas užívania hormonálnej antikoncepcie nemali žiadne ťažkosti a cyklus sa Vám upravil, a v dohľadnej dobe neplánujete tehotenstvo, pokračujte v pravidlenom užívaní tabliet hormonálnej antikincepcie. Hormonálna antikoncepcia blokuje ovuláciu, takže si na jednej strane “šetríte” vajíčka. Ak plánujete otehotnieť, antikoncepciu neužívajte a praktizujete nechránený pohlavný styk.