Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,320 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • escapelle a meškanie menštruácie

    , Autor: Aneta12

    Dobry den, 31.12. mi skoncila menstruacia, 1.1. som musela uzit escapele. 9.1. som zacala mierne spinit, az sa to rozbehlo do velmi slabeho krvacania. Trvalo to tyzden. 25.1. som ocakavala prichod menstruacie avsak menstruacia dodnes meska. Mam brat to mierne krvacanie/spinenie na zaciatku mesiaca ako neziaduci ucinok escapele alebo ako normalnu menstruaciu? A taktiez ci mam ocakavat prichod menstruacie este tento mesiac alebo az na dalsi. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je celkom možné, že spomínané neočakávané špinenie bolo vedľajším účinkom núdzovej hormonálnej antikoncepcie. Nebolo by to nič výnimočné. Takto je však ťažké sa bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Aj to je však potrebné vylúčiť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Escapelle a meškanie menštruácie

    , Autor: kristis

    Dobrý deň,
    Nedávno (21.8.) som prvý raz potrebovala užiť tabletku Escapelle, bolo to cca za polovicou menštruačného cyklu. O 5 dní (26.8.) som dostala menštruáciu, ktorá síce trvala trochu kratšie než obvykle ale nebola vyslovene slabá. Odvtedy som menštruáciu nedostala (test negatívny), aj keď som čítala, že je to časté a že cyklus sa mohol zmeniť a ďalšiu menštruáciu by som mohla dostať cca o mesiac po tej poslednej vyvolanej tabletkou. Tento týždeň však cestujem do zahraničia, kde budem až mesiac, preto by som rada predišla nejakým ťažkostiam, ktoré by som tam musela riešiť. Ak by sa menštruácia náhodou omeškala a za ten mesiac nedostavila, čítala som, že je vhodné navštíviť gynekológa a nechať si menštruáciu vyvolať. Preto sa chcem spýtať, ak by k tomu došlo, či je v poriadku s vyvolaním menštruácie ten mesiac, kým budem v zahraničí, počkať, alebo by to mohlo mať nejaký negatívny dopad. Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je normálne, že po užití tabletky núdzovej antikoncepcie sa menštruačný cyklus znepravidelní. Včasným a správnym užitím tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Ak by sa menštruácia počas mesiaca nedostavila, je vhodné si najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie realizovať tehotenský test a pred vyvolaním menštruácie vylúčiť tehotenstvo u obvodného gynekológa.