Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vyvolávačka

    , Autor: denisabuzikova

    Dobrý deň, čaká ma laparoskopia na maternici a menštruácia sa mi posunula a zasahuje do termínu operácie. Dá sa vyvolávačka pichnúť aj pred termínom menštruácie aby sa ciklus posunul na skorší termín ako má byť a môžem ju vôbec dostať ak idem do narkozi? Neovplivni krvné testy? Prípadne, dá sa robiť laparoskopia aj pred ukončením menštruácie ku koncu keď je slabučká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od druhu, rozsahu operačného výkonu, ako aj diagnózy, pre ktorú budete operovaná. Menštruáciu si teoreticky viete posunúť skôr, rovnako tak niekedy nevadí, ak je operačný výkon robený tesne po skončení menštruácie alebo v posledných dňoch špinenia. Bez poznania bližších okolností sa Vám neviem vyjadriť. Najvhodnejšie je sa informovať v zdravotníckom zariadení, kde budete operovaná.

Podobné otázky

  • Nemám menštruáciu

    , Autor: mama11

    Dobry deň, chcem sa prosim spýtať, akú by ste navrhovali liečbu a ako hodnotíte môj hormonálny profil. Menštruáciu nemám 3 mesiace, nepomohla ani vyvolávacka. Mám silne návaly tepla, výsledky horm. Profilu sú: testosterón 0,28 (znížený), FSH 22,23, LH 22,19, E 87,32 . Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto je ťažké sa iba na základe uvedených hodnôt bližšie vyjadriť. Môže sa jednať aj o predčasné klimaktérium. Pomôcť by mohla hormonálna substitučná liečba. Je to však otázka na obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky okolnosti a informácie a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Vyvolávačka a hnedý výtok

    , Autor: Domi2898

    Dobrý večer. Odjakživa mám problém s menštruáciou- chodí mi extrémne nepravidelne, respektíve viac nechodí ako chodí. Svoju menštruáciu som nemala už vyše roka. No minuly mesiac som mala styk s priateľom a po dvoch týždňoch ma začali bolieť prsia a podbruško a cítila som z ničoho nič nevoľnosti počas dňa ktoré neustupovali, tak som si spravila zopár testov- všetky negatívne. Rozhodla som sa ísť ku gynekológovi. Na sone vyzeralo všetko v poriadku ale povedal že moja sliznica maternice má len 5 mm. Pichol mi vyvolávačku a predpísal Duphaston na udržanie cyklu. Od vyvolávačky už je to týždeň a ja mam len druhy deň hnedé spinenie, no menštruácia nikde. Predtým som vždy do týždňa po vyvolávačke dostala silnú menštruáciu. Neviete kde by mohol byť problém? Je nejaká šanca že som predsa len tehotná? Nevysvetlitelné nevoľnosti mi stále neprechádzajú.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk, áno, je možné, že ste tehotná. Za týchto okolností Vám menštruácia nedôjde aj napriek podaniu Agolutinu. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva je nutné realizovať odber krvi na beta HCG. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    potrebovala by som poradit.
    Od januara sa mi rozhodil cyklus, po pohlavnom styku som na 7den dostala velmi silnu a bolestivu menstruaciu (na mna neobvykle) a bolo to po 14tich dnoch od predchadzajucej menstruacie. Nasledne som mala mykozu ci kvasinky asi 3 tyzdne mi trvalo nez som nepocitovala ziaden disfkomfort. Potom bol dva krat menzes po cca 25 dnoch, a v marci az april som mala menzes po 10tich dnoch a 14tich dnoch po sebe tri krat. Ten posledny bol uz bez krvy len cisto hneda hmota. Od aprila sa mi menzes uplne zastavil a do dnesneho dna ho nemam. Cely april a maj som mala taky biely hlien bez zapachu v posve. 9.5 som uzila ellone. V juni som spinila 4 dni velmi slabucko v case cca kedy som mala mat menzes. Hlien zmizol teraz uz uplne. V juli uz spinenie vobec nebolo.
    Bola som aj u gyn. raz mi povedali, ze mam pockat ak mam stresy v zivote vseobecne, raz mi povedali, ze mi daju vyvolavacku a raz ze vyvolavacka nezaberie kedze mam nizku sliznicu (to videli). Na vajecnikoch nie su cysty ani nic podobne a ani na meternici nic, cyto z februara vyslo v poriadku. Tehotna nie som.
    Obvodna mi vzala krv na prolaktin a stitnu zlazu - tu vysli hodnoty v poriadku.
    Chcu mi este urobit hormonalny profil, lenze tu mi povedali teoriu, ze on aj tak nic neukaze lebo progesteron je nizky a treba najskor vyvolat menzes.
    ake moznosti postupu su mozne? Je pravda ze pri nizkej sliznici vyvolavacia injekcia nezaberie?
    cim sa takyto stav vobec stane? Co vsetko ja mozem pre to urobit aby som sa dala do poriadku? Velmi ma to trapi, dakujem velmi pekne za vas cas a odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu mi nie sú jasné všetky okolnosti a hlavne výsledky vyšetrení. Dôležité je, či bolo tehotenstvo vylúčené na základe odberu krvi na beta HCG. Čo sa týka nízkej hladiny progesterónu, zvykne sa predpisovať Duphaston. Vyšetrenie hormonálneho profilu nič nepokazí. Je potrebné zdôrazniť, že užitím emergentnej hormonálnej antikoncepcie ste si mohli rozhádzať menštruačný cyklus., aj keď už ubehli 3 mesiace. Takto sa Vám naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Agolutin a ziadna ms

    , Autor: fragola

    Dobry den pan doktor. Mam taky problem, minuly rok som absolvovala kyret. Po kyretazi mi prisli 3 menstruacie slabsie ako som mavala. Prva bola iba formou spinenia. Stvrta menstruacia sa mi nedostavila vobec, namiesto toho som mala 31dc po utreti na papieri iba zafarbeny vytok. Cyklus som mavala vzdy presny 28-31dc +-1 den... Tehotenske testy negativne. 38dc som bola u svojho gynekologa, urobil mi sono, cysty ani nic podobne nemam a nespominal ani to zeby som mala nieco so sliznicou maternice. Pichil mi agolutin, vraj ms by mala prist uz aj rovnakej intenzity ako som mavala. 7 a 8 den sa dostavilo iba jednorazove spinenie po utreti a nic.. Ja uz tomu nerozumiem. Preco nemam normalnu menstruaciu? Ako sa riesi takyto problem ak nezabrala ani vyvolavacka? Podavaju sa nejake lieky na upravu cyklu? Po agolutine nastane normalne ovulacia? Uz som na kyrete bola ale takyto problem som nemala. Zacinam mat z toho obavy, lebo by sme chceli este jedno dieta. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepoznám všetky informácie, ako Váš vek, dôvod kyretáži, ktoré boli robené, ani množstvo podaného Agolutinu. Agolutin je progesterón, používa sa pri nedostatočnej produkcii progesterónu žltým telieskom vaječníka - kedy nie je prítomná ovulácia, k vyvolaniu krvácania a rýchleho odlúčenia sliznice dutiny maternice. Dôležitý je aj hormonálny profil, teda hodnoty jednotlivých pohlavných hormónov, teda aj progesterónu. Príčina môže byť aj mechanická - napr. Ashermanov sy., to by odhalil zákrok vrámci jednodňovej chirurgie - hysteroskopia, kedy by sa kamerkou pozrelo do dutiny maternice, prípadne aj odobrala vzorka sliznice. Keďže nepoznám podstatnú časť informácii, neviem sa objektívne a bližšie vyjadriť. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meskajuca menštruácia, vyvolavacka a progesteron

    , Autor: matulik98

    Dobrý podvečer,
    Meška mi menštruácia po vysadenej antikoncepcie co som písala minule ak si spomínate, bola som u svojho gynekológa ktorý vylúčil tehotenstvo a napriek tomu ze som vyvolavacku nechcela ma prehovoril aby som si ju dala, lebo vraj to nie je dobre keď sa maternica nevycisti a začne atrofovat. Tak mi ju nakoniec pichol. Mam vraj vajíčka ktoré nedozrievaju a predpísal mi liek (hormón) progesterone, ktorý mám brať keď mi príde menštruácia na 17 až 26 deň cyklu 1x denne. Vraj na úpravu. Keď sa budeme s plánovaním bábätka ponáhľať mi predpise niečo čo vyvolá ovulaciu. Spomínal aj polycysticke vaječníky. Všetko to prebehlo veľmi narýchlo a veľa ma v ten moment nenapadlo. Chcela by som sa spýtať ci sa dá aj napriek tomu ze mi nedozrievaju vajíčka a pri užívaní progesterone otehotnieť?? Alebo si po tejto 3mesacnej liečbe budem musieť dat predpísať liek na vyvolanie ovulácie? Alebo co to bližšie toto všetko znamená? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Progesterón je najvýznamnejší ženský pohlavný hormón. Je zodpovedný za prípravu endometria, teda sliznice dutiny maternice na tehotnosť a jej udržiavanie, zabraňuje uvoľneniu ďalšieho vajíčka z vaječníkov a napomáha rozvoju prsníkových žliaz, zvykne sa označovať aj ako hormón prípravy a ochrany gravidity. Syndróm polycystických vaječníkov je na druhú stranu niečo úplne odlišné. Ak Vám nedozrievajú vajíčka a nedôjde k uvoľneniu vajíčka, neotehotniete. Tak ako ste napísali, teraz sa Váš gynekológ zameral na to, aby sa Vám cyklus obnovil a spravidelnil. Ak príde čas na to, že budete chcieť otehotnieť, bude postupovať podľa toho. Nepoznám výsledky vyšetrení, takže sa k tomu bližšie neviem vyjadriť. Každopádne postupujte podľa odporúčaní obvodného gynekológa a pri nejasnostiach alebo ťažkostiach ho kontaktujte.