Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • krče

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pred menštruáciu mávam veľké bolesti krížov, brucha(kŕče). Stále beriem iba ibalgin, ktorý mi pomáha, ale viem,že je dosť škodlivý. Pýtala som sa svojho gynekológa, či by mi nemohol niečo predpísať a povedal mi, že ked tak antikoncepciu. Ja ju brať nechcem, tak či by ste mi nevedeli niečo poradiť čo je dobré na tie kŕče a bolesti.Dá sa to kúpiť aj bez predpisu?? .... Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je vhodné použiť spasmolytikum , napr. buscopan , tiež môžte kombinovať s napr.paralenom, podľa intenzity bolesti,
    tiež zdravá výživa , telesná aktivita, dostatok tekutín a tiež niektoré bylinné čaje priaznivo účinkujú
    o dysmenorei-bolestivej menses a PMS-predmenštruačnom syndróme je veľmi veľa popísané
    samotrejme jke nutné vylúčiť inú závažnú príčinu bolestí, čo však asi už váš gynekológ vylúčil.
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Skrátený cyklus a silné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    chcem sa opýtať.
    Už tretí mesiac mám problémy s menštruačným cyklom. v Júni som mala menzes 22. deň cyklu po
    9 dňoch od skončena menštruácie som začala slabo krvácať. trvalo to 4 dni. Následne som v 22 deň cyklu dostala menzes. Krvácanie silné druhý a tretí deň. menila som tampóny každú 1,5 hodinu s tým, že som neustále presakovala. Menzes trval 5 dní. Ďalší menzes sa objavil 21 deň cyklu. opäť silné krvácanie. opäť 2 a 3 deň. Potom už sa krvácanie zmiernilo, ale stále bolo silné. 5 deň menzesu už to vyzeralo, že je po všetkom a menzes skončí, lenže v 6 deň som znova začala slabo krvácať. To krvácanie prešlo do špinenia čiže hnedého výtoku, ktorý som mala 5dní. Aktuálne 11.8 som opäť začala krvácať
    17 deň cyklu veľmi silno. Prvé dva dni extrémne. tretí deň už od poobedia miernejšie a štvrtý piaty deň už len slabo. Piaty deň večer už som takmer nekrvácala vôbec. 6 deň ráno pri vyprázdňovaní sa
    mi spustilo znova krvácanie. krvácanie bolo slabé doslova pár kvapiek. 7 deň už len slabé špinenie s malou prímesou krvi.
    12.8 som bola u gynekológa, keďže už som sa zľakla že krvácam príliš často a silno a 17 deň cyklu ma už naozaj vstrašil. Zvláštne na tom celom je, že nemám žiadne prejavy, ako pri bežnej menštruácii. Žiadne kŕče ani bolesti... iba veľmi mierne takmer nepatrné v oblasti vaječníkov. Pred tým ako sa krvácanie spustilo, som cítila bolesti v odbrušku, asi 4 dni, ale počas celej menštruácie vôbec žiadna bolesť. Krv je jasne červená, občas a zhustne ale potom je znova redšia a lepkavá. Vyslovene čerstvá krv prítomné sú aj menšie zrazeniny. Krv však nevyzerá ako menštruačná.
    Na vyšetrení u gyn. doktorka nič nezistila. Nemám ani cysty ani miómy a krčok tiež vyzeral v poriadku. Jediné čo sa zistilo bol folikulum na pravom vaječníku do 25mm. Zistila som že by som v tejto fáze cyklu nemala vôbec krvácať. Prečo sa to teda deje? Aká môže byť príčina prosím?
    V decembri som bola na vyšetrení screeningu krčka, zobrali aj stery na baktérie a zápal. všetko bolo v poriadku. 26 Január som mala MR vyšetrenie malej panvy. Keďže som mala tlaky v konečníku a v pošve a nahmatala som si aj Bartolíniho žľazu, ktorá bola zväčšená a bolestivá. Podľa výsledkov z MR mám asymetriu a zväčšenie Bartolíniho žľazy do 11mm vs.16mm s malou cystickou léziou 4mm. Benígneho charakteru. Ďalej mi našli Tarlovovu cystu koreňa S2 11mm. okrem toho žiadny iný nález. v Malej panve.
    Okrem toho mám problém s prehltaním ktorý sa momentálne vyšetruje. Schudla som dosť. bola som vždy veľmi štíhla, ale momentálne som už podvýživená. Na gastroskopii nič nenašli. Na ORL tiež všetko v poriadku. Usg štítnej žľazy v poriadku. Brali mi krv aj na hormóny štítnej žľazy. dva parametre u obvodnej. Boli v poriadku. Ešte ma čakajú ďalšie vyšetrenia na Neurológii a endokrinológii.
    Mám aj diagnózu Hyperfunkčný adenóm nadobličky. Užívam Verospiron. hladina draslíka je v norme.
    Krv tiež v poriadku. čersto vyšetrená. hodnoty krviniek a železa poriadku.
    Gynekologička má podozrenie na perimenopauzu.
    Mám 42r.
    Mňa zaujíma váš názor čím to môže byť.
    Mám aj dosť stresové obdobie, mám aj úzkosti.
    Bolo mi odporučené aj psychyatrické vyšetrenie kvôli problémom s prehltaním a kvôli úzkostiam.
    tieto problémy s menšt. cyklom mam od Júna, kedy som vlastne začala mať znovu väčšie problémy s prehltaním. Niektoré potraviny vôbec nezvládam zjesť, prehltnúť. Mäso a pečivo takmer vôbec nejem. Gastroenterológ mi predpísal nutridrinky ktoré pijem pravidelne. Cítim sa slabo a vyčerpane a už som zúfalá z toho čo sa so mnou deje a stále nezistili príčinu.
    Je to veľmi zdĺhavý proces. všade sa dlho čaká na termíny vyšetrení. U niektorých špecialistov aj 2-3 mesiace.
    Ak ste si to prečítali do konca, tak vám so srdca ďakujem a aj za váš názor.

    Prajem pekný deň
    S pozdravom Mária.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menštruačneho cyklu a nepravidelného a častého krvácania môže byť viacero. Môže sa jednať aj o sekundárny prejav, ak je problém negynekologický. Nepoznám však žiadne výsledky vyšetrení, hormonálny profil, USG nález, ani ďalšie informácie a okolnosti, preto sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Menštruačný cyklus sa upraviť dá, či už tabletkami hormonálnej antikoncepcie alebo vložením vnútromaternicového telieska, no vzhľadom k nedoriešeným nálezom u ďalších špecialistov to pravdepodobne teraz možné nebude. Ťažko takto povedať. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Vytok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Skúsim napísať ešte raz a presnejšie. Dnes je to 20 deň môjho nepravidelného cyklu. Minulý mesiac som mala až 43 dňový, zväčša je to tých 35 dní. Styk bol dva dni po skončení menzesu a následne 5.8 (chránený kondómom). 5.8 sa mi po styku spustila krv, trvalo to len chvíľu myslela som že kvôli uskrabnutiu. V lekárni mi odporučili Rosalgin tak som ho na ďalší deň použila. Mala som črevnú virózu 3.8-4.8. 7.8 som cítila tupé kŕče a také ťahanie čo som považovala za ovulacnu bolesť. Dnes som si na spodnom prádle našla málo hnedého vytoku a po utreti iba malú kvapku krvi. Teraz už nič nemám (prešla 1 hodina). Mám bolesti v podbrušku ako pred menštruáciou. Robila som si teraz ovulacny test a jedna čiarka vyšla slabšie ako tá druhá čiže pravdepodobne je negatívny. Kvôli čomu toto čo sa mi stalo môže byť? Nemôže sa jednať o uhniezdovanie vajíčka alebo implantacne krvácanie? Ale styk bol vždy chránený. Prípadne mi môže tento mesiac prísť menštruacia skôr a je to tým? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotenstvo nepredpokladám. Skôr sa jedná o tzv. ovulačné špinenie, ktoré môže byť sprevádzané aj ovulačnými bolesťami. Ste v strede cyklu, takže to bude pravdepodobne ovulácia. Špinenie je väčšinou hnedé. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,Pan doktor som po pôrode rodila som sekciou 30.3. Som mala prvu menštruciu a od vtedy nič…nekojim…tehotna nie som robila som si 2 tehotenske testy jeden ked mi meškala 7 dni a dalši ked mi meškala 14 dni obydva negativne …mam taky priesvitny vytok a od rana mam krče pod brušku a sem tam pocitujem menštruačne krče ale len chvilkami potom to hned prejde neviem čo to može byť
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného cyklu, či meškania menštruácie môže byť viacero. Takto sa však nedá bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení a ich výsledkov určí príčinu a stanoví ďalší postup.

  • Meskanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, normalne mam cyklus dlhy 26-32 dni (v priemere 29), momentalne mi meska menzes (36ty den). Nikdy do teraz sa mi to nestalo, tak som si pre istotu urobila test a negativny. Pocas celej doby co som mala mat menstruaciu pocitujem mierne krce v podbrusku ale nie stale, ziadne ine tazkosti nemam. Mozem byt tehotna alebo co ine by za tym mohlo byt?kedy by bol spravny cas na navstevu gynekologa? Dakujem vopred!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, či celkovo nepravidelného menštruačného cyklu môže byť viacero. Nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Ak je tehotenský test na 36. deň meškania menštruácie negatívny, tehotenstvo nepredpokladám. Je však vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí možnú príčinu a stanoví ďalší postup.

  • Meškajúce menštruácia sprevádzaná žalúdočnými problémami

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    S partnerom sa nesnažíme o bábätko, ale nebránili by sme sa tomu, keby sa nám zadarilo.
    29.3. na 17. deň cyklu sme mali nechránený pohlavný styk, ktorý prebehol veľmi tesne pred ovuláciou. K blížiacej sa menštruácii som pociťovala mierne pichanie v oblasti vaječníkov. Mám 30-31 dňový menštruačný cyklus, tým pádom mi dnes už tretí deň mešká menštruácia.
    Druhý deň meškania, mi miesto menštruácie prišli kŕče v žalúdku a vodnatá hnačka, ktorá trvá druhý deň. Menštruácia stále nikde. Príznaky, ktoré som pred menštruáciou mala a ďalej pokračujú, ako pichanie vo vaječníkoch, bolesť pŕs, nafúknuté bruško, chute som pripisovala blížiacej sa menštruácii.
    Prosím Vás, mohlo by ísť o príznaky tehotenstva?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Príčin tráviacich ťažkostí však môže byť viacero. Nemusia byť vôbec gynekologického pôvodu. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri gynekologických ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.