Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vynechanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,chcem sa opýtať v októbri som bola na odstránenie polypu z krčka maternice a hneď nato som dostala menštruáciu po mesiaci neprišla ale nechala som to tak keď sa nedostavila ani ďalší mesiac tak som navštívila gynekológa po vyšetrení aj ultrazvukom mi povedal,že mám vyškrabanú maternicu až do svalu a nízku sliznicu tak mi pichol injekciu na vyvolanie ale menštruácia sa nedostavila tak mi dal ďalšiu ale ani tá nezabrala hormóny mám v poriadku a aj štítnu žľazu lebo som mala robené odbery a tehotná tiež niesom.. aký je tam vlastne problém?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ide o špecifický syndróm, ktorý súvisí veľmi zjednodušene povedané s tým, že pri kyretáži dôjde k poškodeniu výstelky maternice na čo telo reaguje vytvorením zrastov vnútri maternice. Takáto výstelka maternice nie je schopná menštruácie, nie je schopná vyrásť. Diagnostika Aschermanovho syndrómu je prostredníctvom hysteroskopickej adhesiolýzy - teda počas zákroku hysteroskopie (v celkovej anestéze cez pošvu) sa prítomné zrasty rozrušia. Terapia nie je jednoduchá a v prvom rade je zdĺhavá.

Podobné otázky

  • Absencia menštruácie a dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať či je normálna absentujúca menštruácia počas dojčenia, ak už menštruácia po pôrode prišla. Ide o to, že po pôrode som menzes dostala v marci, mala som pravidelne v apríli a v máji, ale iba deň. Odvtedy sa menzes nedostavil, navyše som za krátky čas dosť pribrala v oblasti brucha, cítim únavu, a časté závrate. Krvné testy boli ok, hemoglobín v poriadku. Liečim sa na štítnu žľazu, naposledy som bola v marci a výsledky boli okej. Môže to byt spôsobené tým dojčením? Alebo si mám dať opäť skontrolovať štítnu žľazu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas obdobia kojenia, či dojčenia je nepravidelný menštruačný cyklus, ako aj vynechanie menštruácie bežné. Je to spôsobené nastavením hormonálnych hladín, najmä hladinou prolaktínu. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobré ráno, pán doktor,

    prosím Vás, chcela by som sa spýtať, čo mám robiť keď mi už šiesty deň mešká menštruácia? Väčšinou ju mám +- o jeden deň posunutú. Neviete o nejakých liekoch ktoré by menštruáciu vedeli privolať? Niekedy mám tlaky v bruchu a myslím si, že čoskoro príde ale nakoniec vôbec nič. Prípadne treba ísť kvôli tomu na vyšetrenie?

    Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre vyvolanie menštruácie je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám po vylúčení tehotenstva, prípadne iných patológii spôsobujúcich meškanie, či vynechanie menštruácie, vie aplikovať injekciu, ktorá vyvolá menštruačné krvácanie.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mam problém s meskajucou menštruáciou. Cyklus som mala doteraz pravidelný s maximálnou odchylkou 2 alebo 3 dni a teraz mi menštruácia mešká 10 dní. Som ešte panna takže tehotná nie som, a pred týždňom som prekonala salmonelózu, tak sa chcem opýtať ci aj z toho mi môže meškať menštruácia ? A naposledy som aj krvacala slabo počas ovulácie , tak ci aj to mohlo prispieť k meškaniu menštruácie...myslíte že mám ešte počkať alebo môže ísť o niečo vážne? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero okolností. Jednou z nich je aj ochorenie. Infekčné ochorenie, pri ktorom došlo aj k poruche vstrebávania vody mohlo spôsobiť vynechanie menštruácie. Ovulačné špinenie nemá vplyv na meškanie menštruácie. Odsledujte si to.

  • Vynechanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, koľko mi môže vynechať menštruácia po zavedení telieska (Mirena) ? 03/2022 som mala teliesko zavedené. Urobila som si aj test pre istotu, že či niesol náhodou tehotná - vyšiel negatívny. Momentálne mi menštruácia mešká 56 dní. Mal mi začať už tretí cyklus ale nezačal. Nemôže to mať nejaký vplyv na zdravie ?
    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku Mirena nemusí žena menštruovať vôbec. Mali ste byť o tom poučená obvodným gynekológom. Nemusíte sa obávať, tehotenstvo je za predpokladu správne zavedeného vnútromaternicového telieska nepravdepodobné, Odsledujte si to. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dcere meska menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Dcera ma 14rokov.Meska jej menstruacia 4.mesiac uz.Vyrazne schudla.Vela cvicila a velmi si upravila stravu . Citi sa dobre.Ale zacali sme to riesit.Boli dme u gynekologicky na vysetrenie.Poslala nas na endokrinologiu a navstevu psychologicky.Boli sme aj na odber krvi.Zatial cakame na termin endokrinologie.Ake mate s tym skusenosti?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, stres, zmena životosprávy, pohybová aktivita, ... Ak dcéra nemá žiadne ťažkosti, nemusí sa to nevyhnutne riešiť. Niekedy dievčatá dostanú menštruáciu v 11. či 12. rokoch, pár mesiacov, či rok menštruujú a potom im aj na pár rokov menštruácia vynechá a opäť začnú menštruovať napríklad v 16. rokoch. Ak dcéra intenzívne cvičí, zmenila životný štýl a celkovo režim, vynechanie menštruácie je pochopiteľné. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Realizujte odporúčané vyšetrenia.