Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Klitoris

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela som sa opýtať jeden deň som si všimla že mám trošku krvuly na nohavičkách a potom že nám klitoris taký zaliaty krvou akoby som sa poskrabala neboli to nesvrbi len som sa zľakla..je taký akokeby tam bola krvná zrazenina taký červený ...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Nevylučujem, že ste sa porezali. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Bolesť klitorisu v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor, mam 33r a som v 13tt a posledne týždne mám dosť citlivy klitoris, niekedy az bolestivy ked sa ho dotknem pri sprchovani...vcera v noci sme po dlhej dobe mali sex (kedze nam doktor odporucal cakat do skoncenia 12tt), uz pocas toho sa mi ho manzel ani len nemohol dotknúť lebo ma to bolelo, no a dnes ho mam cely den este citlivejsi a bolestivejsi aj bez dotyku. vadia mi dokonca aj gatky ak sa o ne nejak obtrie, ale cely den ho akoby citim ci sedim ci lezim..vždy som ho mala citlivejsi ale teraz je to uz mega...nemam ho ani opuchnuty ani zapaleny ci zacervenany, vsetko je v poriadku, len je tak citlivy az to boli...je to normálne? Pripadne s tym viem nieco robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí v danej oblasti môže byť viacero. Príčinou môže byť naťahovanie jedného páru z väzov závesného aparátu maternice, ktoré končia v pyskoch a zväčšovaním sa maternice môžu byť prítomné pichavé bolesti v danej oblasti. Myslieť treba aj na kožný problém, či infekciu, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergickú reakciu. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesť klitorisu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    už asi rok a pol ma trápi bolesť klitorisu. Začalo to asi nejakou mykózou, ktorá sa vylyiečila, no bolesť klitorisu odvtedy pretrváva. Gynekologickú ambulanciu som navštívila už viac krát a boli mi predpísané rôzne krémy, ako napr. pimafucort, masť framykoin, taktiež som brala tabletky macmiror na liečenie zápalu močových ciest, pretože pani gynekologička povedala, že bolesť klitorisu môže byť spôsobená aj práve týmto zápalom ktorý som práve vtedy mala. Zápal sa taktiež vyliečil, no klitoris ma stále bolel. Je veľmi citlivý na dotyk a je viditeľné sčervenanie pod klitorárnou kapucňou. Taktiež ma páli a pred pár mesiacmi som pociťovala náhodné ostré bolesti keď som napríklad chodila alebo sedela. To však prešlo. Podobné sčervenanie mám aj na vnútornej strane malých pyskov (v okolí otvoru) ktoré sú na tom mieste veľmi bolestivé na dotyk. Pani gynekologička mi povedala, že klitoris a aj malé pysky sú pravdepodobne vydreté z nosenia nohavíc, teda že nejde o nič vnútorného pôvodu, čo bolo potrvdené po spravení výteru. Začala som nosiť len sukne, tiež mi bolo povedané že za mojim problémom môže byť aviváž alebo farebné spodné prádlo, tak som už používala len biele spodné prádlo a žiadnu aviváž. Absolútne nič mi nepomohlo a už som úplne bezradná. Kvôli bolesti klitorisu mám aj problém s masturbáciou (jednu dobu som sa tomu vyhýbala, pretože som dúfala, že to pomôže, no bolesť pretrváva tak či tak), pretože pri klimaxe je klitoris už tak citlivý, že to samozrejme nie je príjemné. Netuším čo za tým môže byť, jediné čo mi napadá je návšteva iného gynekológa/gynekologičky. Vopreď ďakujem za odpoveď, a prajem pekný deň!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Aj napriek pomerne rozsiahlemu opisu je veľmi ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčinou môže byť kožný problém, ako aj pretrvávajúca infekcia, pohmoždenie alebo poranenie z rôznych príčin, či alergická reakcia. Ak nie je prítomné žiadne poranenie, ani vo forme trhlinky, ani náznak zápalu v danej oblasti, skúsiť si môžete aplikovať Clotrimazol alebo Canesten krém, prípadne si aplikovať voľnopredajné vaginálne peny, ako aj vaginálne probiotiká na úpravu vaginálnej mikroflóry. Ak by sme mali ísť do extrému, vyskúšať sa môžu aplikovať aj lokálne kortikoidy. Je to však otázka skôr na kožného lekára. Dôležitý je lokálny nález, ako daná oblasť vyzerá a či sa naozaj nejedná o kožné ochorenie v intímnej oblasti. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • chronický zápal

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Krvavé okrúhle trhlinky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred par dnami som bola u gynekologa z dovodu bolestí v intimnej oblasti. Priznaky - opuch pyskov, trhliny okruhleho tvaru na pyskoch z vnutornej strany a okolo klitorisu a nad nim, palenie, svrbenie, vytoky meniace farbu ( raz biele raz zltozelene), cervena posva a cele jej okolie. Pan doktor mi predpisal Macmiror tablety a krem, no okrem opuchu sa nic nezlepsilo :( po 4 dnoch sa Mi robia stale nove a nice praskliny co je velmi bolestive no najma pri močeni :( …uz som zufala … beriem aj probiotika. Je to naozaj len kvasinkova infekcia? Mala som ju parkrat aj v minulosti no vacsinou to bolo len svrbenie a vytok nikdy nie tie bolestive rany. Prosim o radu dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Trhliny vo vaginálnej oblasti sú najčastejšie dôsledkom mechanického poškodenia sliznice, ktorá nie je dostatočne zvlhčená, prípadne ako alergická reakcia na zmenu pracieho prášku, či intímnej kozmetiky. Je potrebné realizovať, okrem iného, aj kultivačné vyšetrenia. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kvasinkovú infekciu. Skúste si po doužívaní 6 - 8 globúl Macmiroru realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 - 12 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • Problem po antibiotikach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    brala som antibiotiká kvôli zápalu zubu. 3 dni po dobratí ma začalo ráno veľmi svrbieť na klitorise a večer už aj dolu. Kúpila som si canesten kombi kde bola jedna tableta a krém. Natieram si ten krém 3 dni a na klitorise sa mi urobila včera trhlinka a dnes sa dosť zväčšila. Môže to byť z toho krému? Mám ho prestať používať? Svrbenie trochu ustúpilo. O 3 dni mám aj dostať menštruáciu. Mám počkať a ísť k lekárovi alebo sa môžem vyliečit niečim volno dostupnym? Pripadne je potrebné aby to lekár videl alebo je možné predpísať niečo na infekciu tam dolu po antibiotikách aj po telefóne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, najobjektívnejšie sa dá vyjadriť, ak lekár nález vidí. Počas menštruácie sa vaginálna liečba neaplikuje. Aj do budúcna, odporúčam si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň pár dní po ich doužívaní aplikovať vaginálne probiotiká, ktoré napomôžu udržať pošvovú mikroflóru v norme a neprejavia sa u Vás príznaky bakteriálnej vaginózy.