Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problem po antibiotikach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    brala som antibiotiká kvôli zápalu zubu. 3 dni po dobratí ma začalo ráno veľmi svrbieť na klitorise a večer už aj dolu. Kúpila som si canesten kombi kde bola jedna tableta a krém. Natieram si ten krém 3 dni a na klitorise sa mi urobila včera trhlinka a dnes sa dosť zväčšila. Môže to byť z toho krému? Mám ho prestať používať? Svrbenie trochu ustúpilo. O 3 dni mám aj dostať menštruáciu. Mám počkať a ísť k lekárovi alebo sa môžem vyliečit niečim volno dostupnym? Pripadne je potrebné aby to lekár videl alebo je možné predpísať niečo na infekciu tam dolu po antibiotikách aj po telefóne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, najobjektívnejšie sa dá vyjadriť, ak lekár nález vidí. Počas menštruácie sa vaginálna liečba neaplikuje. Aj do budúcna, odporúčam si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň pár dní po ich doužívaní aplikovať vaginálne probiotiká, ktoré napomôžu udržať pošvovú mikroflóru v norme a neprejavia sa u Vás príznaky bakteriálnej vaginózy.